Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlastitim snagama
  • 26.04.2016. 12:30

Krš pretvorio u imanje s 250 stabala trešanja

U selu Čerigaj kod Širokog Brijega Damir Musa stvorio je impozantno imanje. Na njegovu OPG-u danas je 250 stabala trešanja, plastenici s 1600 sadnica krastavaca, mladi krumpir, ali i tri krave koje slobodno pasu na pašnjaku.

Foto: Arhiva obitelji Musa
  • 2.470
  • 110
  • 0

Bez ičije pomoći i poticaja, tek uz jaku volju, vlastitim rukama i novcem, obitelj Damira Muse stvorila je u selu Čerigaj kod Širokog Brijega impozantno imanje. Na njegovu OPG-u danas je 250 stabala trešanja, plastenici s 1600 sadnica krastavaca, mladi krumpir, ali i tri krave koje slobodno pasu na pašnjaku.

Sve je počelo prije šest godina kada je Damir, iskrčivši kameno tlo hercegovačkog krša, stvorio podlogu za prva stabla trešanja - ekološki uzgojena stabla.

Mlade trešnje tek će doseći rodnost

Sedam tona krastavaca i tona trešanja

"Sve trešnje su nakalamljene na raseljku što je divlja podloga koja odlično trpi sušu a daje specifičan ukus trešnjama. Ima dug vijek tako da za života neću trebati saditi druge. Naravno, ja sam to sve nakalemio a sve su ukopane u prirodi i presađene pa nakalemljene", kaže Damir dodajući da su trešnje mlade i tek trebaju doseći rodnost.

No već sada svako stablo može dati 20 do 25 kilograma vrhunskog ploda. Lani su, pak, ubrali nešto više od tone trešanja, a sigurno je da će ih s godinama biti i do pet tona. Na 400 metara kvadratnih izgrađenih plastenika imaju 1600 sadnica krastavca za čiji uzgoj koriste stajsko gnojivo od krava.

"Uzgojimo oko sedam tona krastavaca, a od kravljeg mlijeka pravimo domaći sir", objašnjava Damir čije imanje se nalazi u kraju koje još uvijek nema vodu pa je trebalo izgraditi i bazene za natapanje.

"Moram napomenuti da su bazene za skupljanje vode pravili moj otac i djed i žao mi je bilo da sve to bude uzalud pa sam počeo korak po korak širiti proizvodnju", dodaje mladi poduzetnik kojemu je obitelj potpora, ali i velika pomoć na imanju.

Odmor za dušu nakon konobarskog posla

Pomažu mu supruga Sanja, inače nezaposlena profesorica hrvatskog jezika, troje djece Anđela (16), Lara (11) i Teo (5), majka i otac. Svatko ima svoju zadaću.

Na imanju su i tri kravice

"Žene su mi zadužene za kravice a ja za ovo ostalo. Osim naravno branja plodova jer tad smo svi u branju i sortiranju a distribuciju plodova vršimo po narudžbi i naravno imamo puno njih koji dolaze na imanje kupiti plodove. Svi imamo jaku volju za to počev od majke pa do najmlađih. Naravno ja sam pokretač i vođa svega, donosim odluke jer netko mora odlučivati i biti odgovoran za sve", dodaje Damir kojemu je tek 37 godina i kojemu rad na imanju nije jedini posao. Naime, svaki dan Damir vrijedno radi kao konobar.

"Ovo što radim doma dođe mi kao odmor za dušu poslije posla" - smije se Damir, ali i dodaje da je zahvaljujući konobarskom poslu uspio odraditi dobar marketing pa mu prodaja nije problem.

Ima dogovore s firmama koji mu otkupljuju veće količine, no i u startu uspijeva sve prodati malim kupcima.

"Dok ne počne kod ljudi privatno uspijevati, okrećem se firmama i tak' vam to klapa. I hvala Bogu, na dobrom sam putu da uspijem", zaključuje poduzetnik čije imanje je dokaz da i krš može dati plodove. Samo treba raditi i vjerovati u sebe.

Foto: Arhiva obitelji Musa


Fotoprilog


Tagovi

Damir Musa OPG Čerigaj Široki Brijeg Trešnje Krastavci Krave Ekološki uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]