Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Palavra d.o.o. biodinamička proizvodnja
  • 09.06.2018. 15:00

Lucija Palavra: Ne odustajte, ostavite one koji kukaju, slušajte svoje srce i idite dalje!

Poljoprivrednici i prerađivači s Demeter certifikatom aktivno doprinose oblikovanju kvalitetne budućnosti, stvaranjem zdrave namirnice punog okusa. Jedno od takvih je i gospodarstvo firme Palavra d.o.o. Lucije Palavra koje se nalazi u Ugarcima u Požeško-slavonskoj županiji.

Foto: arhiva Lucije Palavra
  • 2.142
  • 173
  • 0

Biodinamika je korak ispred ekološke poljoprivrede jer biodinamičari siju, presađuju i ubiru plodove precizno slijedeći kalendar što prati sideričku godinu i Mjesečevu putanju. Trik je u biodinamičkim pripravcima kojima se tretira tlo. Svako je biodinamičko gospodarstvo autarkično (samodovoljno). Sijati i saditi nije dovoljno, treba imati i stoku radi pripreme posebnoga gnojiva te specijalne pripravke za tretiranje tla protiv nametnika.

Demeter certifikat s 87-godišnjom tradicijom, jamči da je proizvod dobiven po visokim načelima biodinamičke proizvodnje i prerade, kao i po strogim propisima za ekološku proizvodnju. Biodinamika nije samo održivi način uzgoja, nego i način života, koja zahtjeva vrlo specifične mjere za jačanje plodnosti tla i vitalnost biljaka. Demeter poljoprivrednici i prerađivači aktivno doprinose oblikovanju kvalitetne budućnosti, stvaranjem zdrave namirnice punog okusa. Jedno od takvih je i gospodarstvo firme Palavra d.o.o. koje se nalazi u Ugarcima u Požeško-slavonskoj županiji.

Na gospodarstvu imaju i 21 govedo pasmine Limousine 

Biodinamički sam proizvođač, zaokružila sam svoju proizvodnju tako da su nabave smanjene na minimum. Rasplodne bikove ili junice iz druge krvne linije nabavljam u Austriji. Sjemena za djetalinsko travne smjese ili leguminoze također kupujem u Austriji. Pravim sama kompost, biodinamičke preparate, tako da su površine pod kompostom ili prepariranom gnojnicom a kulture i zemlju jačamo s biodinamičkim preparatima", kaže nam Lucija Palavra

Biodinamička proizvodnja 

Proizvodnja je započela 2006. na oko 3 hektara. Lucija Palavra je odrasla na velikom poljoprivrednom imanju, gdje su imali krave, ovce, konje, a svoje životno načelo – ljubav prema prirodi i ljudima prenosi u svoj posao. Sada ima 70 ha Demeter certificirane površine, od toga je 10 hektara nasada lijeske, 12 hektara su livade i pašnjaci, a ostali dio oranice na kojima uzgajaju žitarice: zob, pir i pšenicu, lucernu i druge leguminoze i konoplju. Na gospodarstvu je 21 govedo pasmine Limousine u sustavu krava-tele, na površinama pripremaju hranu za njih koju jedu u zimskom periodu, a za toplog vremena su na pašnjacima. Izgradili su zgradu sa skladištima za žitarice i ostalim pratećim prostorima i nabavili svu mehanizaciju potrebnu za poljoprivredu.

"Razmišljala sam što mogu dobro i plemenito učiniti i stvoriti s onim sto jesam, imam, te volim raditi. Promatrala sam rad, razmišljanja i rezultate poljoprivrednika u okruženju kao i Hrvatskoj. Razlika u radu i razmišljanju otvorila je mogućnost i želju motivirati ljude na drugačiji način
razmšljanja i stvaranja te mogućnost životnog sagledavanje i stvaranja iz druge - nove perspektive. Sve čime se susrećem tijekom rada ne smatram problemima nego izazovima na kojima rastemo. Kada naučite jednom kako to funkcionira lakše se prilagoditi novim izazovima. Što možemo promijeniti, promijenimo, što ne, prihvatimo mirno uz pitanje kako može biti bolje od ovoga? Ili što možemo biti ili učiniti da promijenimo situaciju? Pomoć iz Universuma dođe na jedan ili drugi način, samo treba biti svjestan i prepoznati je
", priča gđa Lucija.

Obitelj, suprug i petero djece su u Švicarskoj, kada imaju vremena ili su na godišnjem dođu te pomognu koliko mogu, a na gospodarstvu je troje zaposlenih. Ponosna je što je uspjela dobiti bespovratna sredstva za sufinanciranje: viličara, stroja za razbijanje lješnjaka, te za uređenje prostora troja vrata. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u sklopu natječaja E Impuls, referentna oznaka Poziva KK.03.2.1.06

S time smo proširili kapacitet i povećali konkurentnost samoga gospodarstva a i firme Palavra d.o.o. Moram priznati, proći kroz ovaj proces je izazov, međutim sada sam uvjerena, ako smo uspjeli ovo savladati savladat ćemo i sve buduće! Što je biti i činiti da se pojave nove mogućnosti o kojim smo do sada samo mogli sanjati? Zahvaljujući projektu, sada smo u stanju lješnjake za tržište pripremiti u našem prostoru. Prodajemo ih u ljusci, jezgri ili prešamo ulje od lješnjaka", nastavlja Lucija. 

Mladi i poljoprivreda

Kada su u pitanju mladi i poljoprivreda, mišljenja je da imamo veliki potencijal u razvoju svijesti u Lijepoj našoj. "Kada se posvetimo podizanju razine svijesti i približavanju – povezivanju djece, mladih i odraslih prirodi, prepoznat će vrijednosti zdravog života, razmišljanja, zdravih proizvoda, i posla kojeg obavlja poljoprivrednik. Ne odustajte, ne slušajte što vam drugi govore, slušajte svoje srce i idite dalje! Preuzmite odgovornost na sebe i živite svoju istinu. Ostavite one koji kukaju, neka kukaju a vi se posvetite vašem sljedećem koraku.

Vrijedna obitelj Palavra

Ako se spotaknete i padnete, dignite se, popravite svoju krunu, nasmiješite se i upitajte kako može biti još boje od ovoga? Koji sljedeći korak mogu napraviti da promijenim ovu realnost? Što sam naučio iz ovoga? Tko i što može biti doprinos mome rastu i razvoju? Mene su učili da tražim odgovore, ja učim mlade i ljude da postavljaju pitanja! Što bolje pitanje postavite pojavit će se odgovori u raznim oblicima samo treba biti spreman i svjestan prepoznati i prihvatiti ih."

Prodaja je uglavnom kroz preporuku ili direktno, a ove godine planiraju nešto više napraviti od toga. “U poljoprivredi imate momenata kada su poticaji pravi blagoslov, posebno kada počinjete iz nule i stvarate ili kada se priroda poigra s nama. Treba promijeniti razinu svijesti, ovdje smo na zemlju došli učiti, veselimo se životu, razvijamo i služimo jedni drugima. Svako biće treba preuzeti odgovornost za svoj život i stvarati ga i razvijati se, gdje je god to moguće. Zajedno smo jači, učimo od majke prirode, kod nje je svatko doprinos svakome i svi služe jedni drugima. Na mom gospodarstvu održavaju se edukacije i radionice, a svi su dobrodošli", poručuje gđa. Lucija


Fotoprilog


Tagovi

Lucija Palavra Palavra d.o.o. Biodinamika Demeter certifikat


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.