Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 10.11.2018. 13:30

Mađarski recept za povećanje površina pod eko proizvodnjom: Utrostruči poticaje i ublaži pravila

Za samo tri godine, od 2013.-2016. godine, površine pod ekološkom proizvodnjom u Mađarskoj povećane su za skoro 50.000 hektara

Foto: Bojan Kecman
  • 840
  • 140
  • 0

Mađari su poznati kao buntovnici u Europskoj uniji, ne samo po pitanju migranata, pa ne čudi što su takvi i u sektoru ekološke proizvodnje jer, kako kažu, nitko im ne može biti ispred interesa domaćih proizvođača.

Povećali proračun za tri puta

Država je donijela odluku da do 2020. godine, iz agrarnog proračuna, izdvaja 200 milijuna eura za ekološku proizvodnju, što je 4.6% ukupnog proračuna za poljoprivredu, točnije 4.3 milijarde eura. Poticaji za jabučaste voćne vrste, u periodu konverzije koji traje tri godine, iznose 1040 eura/ha, za ostalo voće 734 eura/ha, a povrće, 516 eura/ha. Kada se uspostavi proizvodnja, odnosno, dobije certifikat, fiksni godišnji iznos iznosi 802 eura/ha za jabučasto voće, 568 eura/ha za ostale voćne vrste i 366 eura/ha za povrće.

Ekološka tržnica kao glavni prihod poljoprivrednih proizvođača

Odustali smo od dodatnih pravila iz EU regulative 834/2007 što je imalo za rezultat povećan broj zahtjeva za poticaje i za tri puta povećali proračun za ekološku proizvodnju. U tih 200 milijuna eura uračunat je novac za certifikaciju“ kaže dr. David Mezei, iz državnog ureda za poljoprivredu i seoski razvoj Mađarske.

Prema njegovim riječima, generalna tendencija u Europskoj uniji je da se ukidaju premije za proizvedeno i prodato voće i povrće i zato su u Mađarskoj prešli na podršku proizvodnji po hektaru.

U budućnosti planiraju 350.000 ha pod eko proizvodnjom

Sa 84.421 hektara u 2013. godini površine pod ekološkom proizvodnjom povećale su se na 133.679 hektara u 2016. godini. Naša namjera jeste da površine u skorašnjoj budućnosti povećamo na 350.000 hektara, a što je u skladu sa nacionalnom Strategijom za seoski razvoj“, ističe Mezei dodajući da je uvjet da mađarski farmer koristi EU oznaku za eko proizvod certifikat dobiven od domaće certifikacijske kuće koja je priznata u Europskoj uniji.

Jedna od takvih kuća, a ujedno i vodeća u Mađarskoj je “Biocontroll“ iz Budimpešte, čiji je vlasnik i osnivač “BioKultura“ federacija koja okuplja sedam regionalnih i pet profesionalnih asocijacija iz sektora ekološke poljoprivrede s teritorije Mađarske.

Kanyo Zsolt , inspektor u ovoj kući precizira da je “Biocontroll“ službeni partner Ministarstva poljoprivrede Mađarske i državnog ureda za ruralni razvoj Mađarske, za certifikaciju ekoloških proizvođača.

Ekološka tržnica se održava svake subote u Budimpešti

Biocontroll“  ima više od 4.000 kooperanata i oni nas plaćaju. Godišnja članarina nije velika, a proizvođači svoj interes u ekološkoj proizvodnji nalaze u tome da su cijene ekoloških proizvoda više u odnosu na proizvode iz konvencionalne poljoprivrede. Naš posao je da kontroliramo da li proizvođači proizvode po principima ekološke proizvodnje, a novac za certifikaciju dobivaju od države“ ističe Zsolt.

Ekološka tržnica glavni izvor prihoda

Glavni izvor prihoda mađarskim proizvođačima ekološke hrane je ekološka tržnica koja se redovno održava, svake subote, u Budimpešti, u periodu od 06.30-13.00 sati Oko 100 poljoprivrednih proizvođača imaju priliku izložiti svoje proizvode.

Uvjet da bi se steklo pravo na izlaganje je da je ekološki proizvođač certificiran od strane certifikacijske kuće “Biocontroll“. Zakup štanda je samo tri eura po metru kvadratnom. Kupaca ima, najviše majki s malom djecom.


Tagovi

Certifikat Ekološka proizvodnja Biocontroll Budimpešta


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]