Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioinput d.o.o.
  • 29.03.2019. 15:00

Mamcima se riješite štetnika i povucite sredstva kroz Mjeru 10

Feromonskim mamcima, klopkama i vizualnim atraktantima riješite se štetnika, a uz Bioinput proizvode prijavite se na mjeru 10., tip operacije 10.1.12 Programa ruralnog razvoja!

Foto: Depositphoto/andras_contos
  • 2.867
  • 189
  • 0

Praćenje štetnika svakako spada u osnovnu mjeru koja prethodi korištenju insekticida ili nekih drugih mjera za smanjivanje broja štetnika. Jedino na taj način možemo sa sigurnošću reći da je štetnik prisutan, te ukoliko je njegova brojnost prešla kritičan broj jedinki tada je opravdano ići u biološko ili kemijsko suzbijanje. 
Često u ovim slučajevima cijena prati kvalitetu, a iznimno je važno imati proizvod koji će djelovati dovoljno snažno i dugo kako bi podatak o prisutnosti i broju štetnika bio točan. 

Bioinput u svojoj ponudi ima više vrsta feromonskih mamaka, klopki i vizualnih atraktanata. Osnova u svakom voćnjaku ili povrtnjaku su žute, plave ili bijele ljepljive ploče za hvatanje različitih vrsta insekata pod imenom SUPER COLOR.  Sastoje se od velike i fleksibilne polipropilenske ploče, obložene specifičnim entomološkim ljepilom te ih karakterizira precizna boja u odnosu na ciljnog kukca. ŽUTA ploča  (veličina: 40 x 24,5) služi za  hvatanje bijelih mušica, lisnih uši, mediteranske voćne muhe, trešnjine muhe, maslinove muhe i drugih diptera. BIJELA ploča  (veličina: 40 x 24,5) je za hvatanje osica, a SVJETLO PLAVA (veličina: 31 x 21) je za hvatanje tripsa.

Supercolor

Specifično ljepilo se ne isušuje i ne mijenja sastav pri lošim i neadekvatnim vremenskim uvjetima. Ploča se treba zamijeniti kada njezina ljepljivost ne bude više dovoljna zbog broja ulovljenih kukaca.

Broj ploča ovisi o vrsti usjeva i intenzitetu napada štetnika

Ploče se trebaju postaviti prema maksimalnoj svjetlosti. U stakleniku stavite ploče iznad pupova, povećavajući njihov položaj u odnosu na rast biljaka. Broj koji treba koristiti za svaku jedinicu površine varira ovisno o vrsti usjeva i intenzitetu napada štetnika. Kada se postavi na perimetar voćnjaka / maslinika, SUPER COLOR se uspješno koristi kao barijera protiv prodora mediteranske voćne muhe ili maslinine muhe. 

SUPER TRACK ALA je uobičajeni feromonski mamak za praćenje mnogih fitofagnih lepidoptera. Trebao bi biti postavljen 1,5 metara iznad tla, slijedeći glavni smjer vjetra, održavajući udaljenost od 25-30 metara između zamki i granica voćnjaka. Feromoni održavaju dobru aktivnost 5-6 tjedana. Koriste se 2-3 feromonska mamka po hektaru. S povećanjem površine smanjite broj mamaca.

Kućica za feromonski mamak

SUPER CARPO razlikuje se od ostalih mamaka zbog svog posebnog oblika, specijaliziranog za praćenje jabučnog savijača. Radi se o klasičnoj "delta" zamki, sa suženim otvorima koji omogućuju ujednačeniji tok feromona što vodi do učinkovitijeg i preciznijeg hvatanja. 

SUPER CARE je klopka posebno istražena za kontrolu vrbotoča i granotoča, a može se koristiti i za praćenje i masovno hvatanje. U prvom slučaju preporučuje se da se postavi 3 klopke po hektaru, u drugom slučaju najmanje 10. U slučaju masovnog hvatanja, koristite zamke neprekidno nekoliko godina kako biste postigli dobre rezultate.

Lovka za granotoča i vrbotoča

DACUS TRACK i DACUS TRACK PLUS su klopke sastavljene od žute ljepljive ploče, opremljene specifičnim feromonom za hvatanje maslinove muhe. Ove su zamke prikladne za praćenje i hvatanje velikog broja insekata kako bi se smanjila populacija štetnika. Atraktivna snaga je zbog kombinacije žute ploče i seksualnog feromona.

Upotrijebite 4 mamca / ha za, a za "intenzivno" hvatanje, postavite 15-20 mamka / ha ravnomjerno. Obojeni panel u kombinaciji sa specifičnim mamcem također se može koristiti za hvatanje mediteranske voćne muhe i orahove muhe.

Mamac za orahovu, trešnjinu, maslinovu muhu 

TUTA TRAP je posebno dizajniran za hvatanje štetnika Tuta absoluta.  Može se koristiti i za praćenje i za masovno hvatanje. Za praćenje se preporučuje staviti 2-4 klopke po hektaru, dok se za masovno hvatanje koriste 15-30 (ili više) klopke po hektaru. Obično se TUTA TRAP stavlja krajem travnja (izravna sjetva usjeva) ili pri presađivanju (presađeni usjevi).

STINK BUG TRAP se koristi za praćenje smeđeg smrdljivog martina (Halyomorpha halys), kako na zeljastim usjevima tako i na drveću. Preporučuje se upotrijebiti najmanje 3-4 klopke po farmi (ne po hektaru), počevši od sredine ožujka / početkom travnja, poštujući upute proizvođača.

Lovka za smrdljivog martina 

SUPER FOREST je klopka posebno pogodna za hvatanje raznih vrsta potkornjaka. Može se koristiti i za praćenje i za masovno hvatanje. U prvom slučaju bi bilo dovoljno 3-4 trapa / ha, a u drugom slučaju 12-15 (ili čak više) trapa po hektaru. SUPER FOREST bi trebao biti instaliran tijekom druge polovice ožujka. 

Lovka za potkornjake

DROSAL® Pro koristi se za praćenje i masovno hvatanje Drosophila suzukii. Klopka se upotrebljava sa specifičnim DrosaLure atraktantom, koji se mora izliti u posudu za hvatanje. Zamke treba postaviti prije prve pojave štetnika. Čim se prva jedinka uhvati unutar zamke za praćenje, oko obrađenog područja treba postaviti pojas zamki: preporučuje se postavljanje zamke svaka 2 m duž granice obradivog zemljišta. Za voćke stavite 1-3 klopke po stablu (ovisno o veličini). 

Ekološki prihvatljivi mamci, klopke i atraktanti 

ECOTRAP je dizajniran za hvatanje muha, korištenjem posebnog mamca s kontinuiranom fermentacijom. Predstavlja najjednostavniju metodu za uklanjanje muha na prirodan način, bez pomoći pesticida, u skladu s novim postojećim propisima. ECOTRAP je ekološki prihvatljiv i smanjuje nekoliko problema (higijenske, sanitarne, kvalitativne i ekonomske prirode) koji bi bili posljedica uporabe otrova. Zamka se uspješno primjenjuje u onim područjima s visokom koncentracijom muha, kao što su: stočne i peradarske farme, odlagališta otpada i centri za kompostiranje.

Eco trap za muhe

Za točne upute i specifičnosti kod korištenja svakog mamka, zamke ili ploče kontaktirajte nas na bioinput@bioinput.hr


Tagovi

Štetnici Mamci Ruralni razvoj Mjera 10 Bioinput


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]