Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Boolab prirodna kozmetika
  • 13.04.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Martina Karalić: Sve je veća potražnja za domaćim, hladno prešanim uljima

Boolab naziv je brenda prirodne kozmetike koju izrađuje Martina Karalić iz Osijeka. Sirovine koje koristi često su od lokalnih proizvođača. Iz prve ruke saznajemo što se danas traži u ovoj rastućoj niši koja se naslanja na ekološki uzgojene proizvode.

Foto: Arhiva Martine Karalić
  • 1.308
  • 64
  • 1

Mlada poduzetnica, Martina Karalić iz Osijeka još je prije dvije godine izrađivala prirodnu kozmetiku samo za sebe, svoju obitelj i prijatelje. A onda je prošle, 2018. godine odlučila iskoristiti poticaje za samozapošljavanje i pokrenuti pravi laboratorij za izradu prirodne kozmetike. 

Boolab naziv je ovoga brenda čiji proizvodi plijene pažnju ne samo u granicama Hrvatske, nego i  izvan nje. Pa čak i preko bare - u Americi. 

Hrvatska - čista kao suza

"Sve se više ljudi okreće prirodnoj kozmetici, posebno vani. Zato mi je jako drago da su Amerikanci zainteresirani za moje proizvode jer i ja njih, odnosno njihove proizvode najviše pratim. Oni nas, Hrvatsku, gledaju kao nešto egzotično. Znaju da je naša zemlja čista kao suza", priča zadovoljno Martina otkrivši nam kako su mnoge sirovine koje koristi proizvedene upravo u Hrvatskoj

Mnoge sirovine koje Martina koristi su iz Hrvatske

"Koristim samo sirovine koje imaju ekološki certifikat, a kupujem ih ili direktno od proizvođača kao što su hladno prešana ulja tvrtke BBOil iz Osijeka ili od tvrtki koje se bave distribucijom ekološki certificiranih proizvoda. Puno je tu sirovina kao što je maslinovo ulje, suncokretovo, ulje koštice marelice, kamilica, zob i slično", nabraja Martina posebno se osvrnuvši na hladno prešano ulje koštice marelice, ali i hladno prešano ulje koštica grožđa

Udruživanje i ekološka proizvodnja otvara tržišta

"Sve je veća potražnja za ovim sirovinama jer je puno većih proizvođača prirodne kozmetike od mene. Bilo bi odlično kada bi se OPG-ovi koji imaju certifikate za ekološku proizvodnju udružili i tako nastupili na tržištu. Ili, još bolje, kada bi se proizvođači konvencionalnog uzgoja odlučili na ekološku proizvodnju, sigurno bi im se otvorilo puno veće tržište za nusproizvode koje sada, možda, bacaju", komentira Karalić navevši primjer prijatelja koji se bavi vinogradarstvom. Nakon prerade grožđa u vino, koštice, naravno, baca. Kada bi bio u ekološkoj proizvodnji vina, koštice grožda mogle bi se preraditi u hladno prešano ulje, a kupca bi zasigurno vrlo brzo pronašli. 

Martinina proizvodnja je mala, često limitirana pa joj ni sirovine ne treba puno što poskupljuje njezinu proizvodnju. Također, kaže kako su testiranja proizvoda vrlo skupa. No, ona nije odustajala od svoga sna nego ga je pretvorila u stvarnost. 

Martina Karalić u svom laboratoriju u Bizovcu

"Za sada sve radim sama, u laboratoriju u Bizovcu. No, gradimo laboratorij u kući, za što treba zadovoljiti standarde i EU norme", otkriva Marina koja nije u sustavu PDV-a pa njezine proizvode ne možete pronaći na policama trgovina. Zato je tu njezina internetska stranica i društvene mreže. Ali i koncept store

Martina Karalić punk poduzetnica

"U Hrvatskoj imam puno posla. Dobila sam poziv iz Dubrovnika za jedan koncept store, a moji se proizvodi također mogu pronaći u jednom koncept store-u u Zagrebu. Ovakav vid trgovina pruža priliku mladim dizajnerima da predstave svoje proizvode koji se ne mogu naći u masovnoj produkciji", pojašnjava Martina Karalić koja za sebe kaže da je punk poduzetnica koja svojim proizvodima itekako brine o svom i zdravlju svojih ukućana, ali i o prirodi u kojoj sva kozmetika koju i inače koristimo završava. 

"Za svoju filozofiju, Boolab uzima jednostavno polazište da sve što možemo namazati na kožu – možemo i pojesti. Dok će svijest o ekologiji zajamčiti čistoću i sigurnost svakog proizvoda, a uloženi trud ručne izrade osigurati kvalitetu i priliku da doista posegnete za prirodom, najveću razliku učinit će osnovni element prisutan u svakom Boolab proizvodu – ljubav", riječi su Martine Karalić s internetske stranice Boolab-a, a kojima želimo zaključiti ovu lijepu, uspješnu priču. 


Tagovi

Boolab Prirodna kozmetika Martina Karalić Hladno prešana ulja Potencijal Udruživanje Ekološka proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]