Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko farma Angus
  • 16.09.2019. 10:30
  • Ličko-senjska, Udbina

Mladen Kušeković: Za eko teletinu nedostaju certificirane klaonice, ali i uređeno tržište

Mljekarstvo je doživjelo veliki kolaps, a s mesnim pasminama u ekstenzivnom uzgoju lakše je planirati jer krava može čekati i ne stvarati velike troškove, ako trenutno nema kupca ili je cijena nepovoljna, kaže vlasnik velike eko stočne farme ''Angus'' na Udbini, Mladen Kušeković. 

Foto: Tvrtka Angus/Marinko Petković
  • 3.096
  • 404
  • 0

Ekološka stočarska farma ''Angus'' na ličkim pašnjacima kod Udbine ima danas čak 450 goveda, a počela je prije 11 godina s angusima, kao što joj i ime kaže, da bi brzo prešla na uzgoj francuske pasmine aubrac, a odnedavno u ekstenzivnom uzgoju ima i novu pasminu blonde d' aguitaine koju su predstavili u Gudovcu na Jesenskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Uložio 20 milijuna kuna u stočnu farmu    

Voditelj farme ''Angus'' Josip Šubarić, kaže da su u svibnju ove godine uvezli 21 junicu i jednoga bika pasmine blonde d' aguitaine, francusku mesnu  pasminu goveda, koja  se jako dobro prilagodila ekološkim uvjetima uzgoja goveda u Lici i potrebama za uzgoj radi mesa. Junice, koje imaju svjetložutu boju bile su na prodaju za 9.000 kuna, a interesa na sajmu nije manjkalo, kako domaćih kupaca, tako i onih iz BiH.

Dodaje da je pasmina blonde stvorena sredinom 20. stoljeća u dvije francuske brdske regije, a izvrsne tovne osobine i nezahtjevan uzgoj su pogodovale njezinom širenju diljem Europe, ali i svijeta. U pašnim sustavima može biti dobro korišten ako raspolažemo s dostatnom količinom kvalitetnih pašnjaka uz dohranu krepkom krmom. Farma na Udbini mora osigurati 3.000 bala sijena za dugu ličku zimu, što je najveći izazov za pet zaposlenih na farmi svako ljeto, a ove su godine ovršili i 42 ha tritikala, kojeg su imali 1,4 tonu po hektaru.

Počelo je s angusom, imaju aubrac, a sad i pasminu blonde d' aguitaine

"Međutim, dug je put do teleta spremnog za tov, jer bi mogli i više i bolje, ali i u Lici, koja ima sve prirodne uvjete za ekološko stočarstvo, prije svega veliko prostranstvo i dovoljno stočne hrane, puno je onih koji 'beru lijepe poticaje, a nemaju proizvod na tržištu'. Ne valja 'proizvodnja bez proizvoda', što je kod nas u poljoprivredi postalo učestala praksa", ističe Šubarić.  

Vlasnik farme ''Angus'' Mladen Kušeković iz Zagreba, je 2008. godine ušao u zapušteno Krbavsko polje, ispod Udbine do ceste A1, gdje je do danas u farmu uložio 20 milijuna kuna. Stalno nešto gradimo, kaže Kušeković, a sad je na redu proširenje štale jer imamo u planu povećati stado na 300 proizvodnih krava, jer našu telad kupuju i drugi uzgajivači, a imamo i drugih planova na farmi.

Kaže da je Udbinu odabrao zbog dobre lokacije, na pola puta od Zagreba i isto toliko od Splita, ciljnih tržišta za prodaju mesa, a i relativno je blizu Hvaru na kojem Kušeković u dva restorana plasira dio mesa turistima, te razmišlja o otvaranju vlastitih prodajnih mjesta u dva najveća domaća tržišta. Osim toga, kaže, zanima ga jako i NP Plitvička jezera, jer su blizu u Lici, a tamo godišnje dođe 1,8 milijuna gostiju, a domaća gastro ponuda ne prati ostale prirodne sadržaje našeg najpoznatijeg nacionalnog parka u svijetu.

Potrebno je urediti domaće tržište 

"S druge strane za ekološku teletinu iz Like, čiji smo jedini proizvođači, nedostaju certificirfane klaonice, da bi je mogli kao takvu stavljati na tržište. Uz to, potrebno je konačno urediti domaće tržište, jer je nedopustivo da se na njemu nelegalno prodaju domaće životinje, stoga pozdravljam akciju Državnog inspektorata, kakva je bila nedavno na stočnom sajmu u Benkovcu", kaže. 

Kušeković je nezadovoljan i što se ministri poljoprivrede, šest u deset godina, kao i njihovi suradnici, mijenjaju kao na tekućoj vrpci, te pravilnici o korištenju poljoprivrednog zemljišta. "Primjerice, za Arkod je izmjenjeno 13 različitih pravilnika u samo deset  godina, a iako je poljoprivredno zemljište u teoriji u njemu upisano, u praksi to nije slučaj. Planovi trebaju biti dugoročni, barem desetogodišnji, jer u poljoprivrednioj proizvodnji, barem ne u stočarstvu, nema ni lake ni brze zarade", kaže on.

Lika je idealna za ekstenzivan uzgoj 

"Naučio sam u privatnom poduzetništvu, kojem sam se okrenuo nakon što sam bio upisao agronomju u Zagrebu, da u poslu ne treba izmišljati 'toplu vodu' već samo primijeniti dobra svjetska iskustva od vrhunske genetike, koju imamo na farmu do korištenja poljoprivrednog zemljišta.

Međutim, iako na području Općine Udbina postoji puno državnog poljoprivrednog zemljišta, koje se već desetljećima ne obrađuje od ukupno 7.500 ha državne zemlje, ja sam za veliku farmu, koja ima 1.000 ha zemlje, dobio samo 134 ha državne", kaže Kušeković. Osim toga, dodaje, preko 50 milijuna kuna se slije poticaja u ovu malu ličku općinu, jer je tamo 200 OPG-ova registrirano, a samo su jedan ili dva u sustavu PDV-a.

Samo 12 posto poljoprivrednika u Hrvatskoj plaća porez?

"Ukupno samo 12 posto poljoprivrednika u Hrvatskoj plaća porez, što pokazuje da dobar dio njih radi, još uvijek, u sivoj zoni. Nadalje, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu je u primjeni gotovo dvije godine, a on je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem prepustio lokalanoj upravi, što u pravilu znači da lokalni šerifi trguju s njim skupljajući glasove", upozorava Kušeković.  

Kušeković ističe primjer stare ličke magistrale (cesta A1) gdje uz cestu ovoga ljeta nikad nije bilo više štandova koji nude, između više 'domaćih proizvoda' i lički sir, a da krava, osim u sustavu krava tele u ekstenzivnom stočarenju, nema na vidiku. "Mljekarstvo je doživjelo veliki kolaps, a s mesnim pasminama u ekstenzivnom uzgoju lakše je planirati jer krava može čekati, ako nije na vezu i ne stvarati velike troškove, ako trenutno nema kupca ili je cijena nepovoljna. Uvijek kažem da je domaća životinja najjeftinija životinja, odnosno meso od nje. Samo moramo dobro osmišljavati proizvodnju, ali i poljoprivrednu struku više slušati i uključiti je u izradu strateških dokumenata, jer je ona sad posivizirana", tvrdi Kušeković.

To znači, naglašava, da nam ne treba nova, treća po redu poljoprivredna strategija, čak ni uz 'pomoć' Svjetske banke, koja je bazirana na podacima iz 2014. godine, jer je danas tri puta veći i iskusniji nego prije pet godina. "Stoga smo krenuli u osnivanje proizvođačke organizacije gdje se od 300  članova Udruge Baby beef, nas 11 okupilo u njoj, a imamo u tovu 20.000 grla", zaključuje Kušeković.    


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ekološka stočarska farma Angus Blonde d aguitaine Eko teletina Angus Aubrac Josip Šubarić Mladen Kušeković


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]