Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.03.2022. 15:00

Mrkvina muha pravi veliku štetu - smeta joj ulje crvenog luka

Mnogobroni insekticidi su zabranjeni, a poljoprivredni proizvođači su u potrazi za efikasnim alternativnim sredstvima

Foto: Depositphotos/medvedevaoa.bk.ru
  • 300
  • 57
  • 0

Suzbijanje štetočina biljaka je izazov, posebno kada je riječ o mrkvinoj muhi Psila rosae. Radi se o najznačajnijoj štetočini biljaka iz porodice Apiaceae, kao što su mrkva, celer korjenaš i rebraš, pastrnak, peršin i drugi. 

Njihov miris privlači tog insekta i na velikoj udaljenosti. Ženka polaže jaja iz kojih se izlegu larve koje se ubušuju u korijen. Tako pravi štetu.

Zabrane pesticida otvorile put alternativama

Sve je veći broj insekticida koji se zabranjuju, a poljoprivredni proizvođači traže alternativna sredstva. Velike kompanije specijalizirane za proizvodnju povrća i poljoprivrednici su suočeni s problemom kako da pronađu efikasno sredstvo koje bi omogućilo dugoročnu zaštitu. Jedna od mogućnosti je upotreba ulja od crvenog luka.

Prirodne metode zaštite od mrkvine muhe

Univerzitet u Wageningenu iz Holandije se od 2007. godine bavi istraživanjem suzbijanja lukove muhe primjenom ulja koja imaju jak miris. Ideja se bazira na osobini tog insekta da pomoću mirisa pronalazi parcelu ili gredicu gdje je zasijana mrkva i druge vrste iz ove porodice. Ulje luka se pokazalo veoma efikasnim, a njegovu upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji razvili su u nekoliko kompanija. Eksperimenti su trajali četiri godine tokom kojih je korišteno za kontrolu štetočine u mrkvi i celeru. Rezultati su pokazali da šteta može biti smanjena od 50 do 100 posto u zavisnosti od vremenskih prilika tokom sezone. Trenutno se na tržištu može pronaći kod proizvođača Onion oil koji ima dozatore i ulje u formi granula.

Dozatori se raspoređuju po polju

Ono ima jak miris i primjenjuje se u granulama ili tečno. Odobreno je za upotrebu u organskoj poljoprivredi. Osim u Holandiji veliki interes za ovakvom zaštitom usjeva vlada u Belgiji, Danskoj i drugim sjevernim državama. Služi da zavara lukovu muhu i otjera je što dalje od usjeva. Posebni dozatori se rasporede po parceli. Razlikuju se oni za tečnost, ulje, i oni sa granulama. U oba slučaja sadržaj ne dolazi u kontakt sa usjevom.

I peršin je ugrožen (Foto: Foto: Depositphotos/PetroP)

U dozatore se dodaje 2 ml ulja, odnosno odmjerena količina granula. Oni sa tečnosti se postavljaju na polju na udaljenost od 50m. Na jedan hektar se postavljaju četiri do šest dozatora sa granulama odmah poslije sadnje ili čim sjeme proklija.

Dobrobiti primjene

Štite usjev od nicanja do berbe. Mogu odlično da se kombinuju s drugim metodama zaštite. Podjednako je efikasno za sve srodne kulture.

Na dozatorima se sa strane nalaze otvori kroz koje se širi miris luka. Lukova muha je zavarana i manje polaže jaja na površinu parcele. Radi na principu mješovitog usjeva mrkve i crvenog luka.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Za velike uzgajivače mješovita sadnja je problematična, jer mrkva raste brže od luka i sije se u nekoliko navrata u toku sezone. Miris iz dozatora ne ubija muhe već ih tjera sa parcele. Djeluju tokom jedne vegetacije.


Tagovi

Mrkvina muha Ulje luka Štetočine mrkve Mješoviti usjev Zaštita mrkve Organska poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.