Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.03.2022. 15:00

Mrkvina muha pravi veliku štetu - smeta joj ulje crvenog luka

Brojni su insekticidi zabranjeni, a poljoprivredni proizvođači su u potrazi za efikasnim alternativnim sredstvima

Foto: Depositphotos/medvedevaoa.bk.ru
  • 1.995
  • 71
  • 0

Suzbijanje štetnika biljaka je izazov, posebno kada je riječ o mrkvinoj muhi (Psila rosae). Radi se o najznačajnijem štetniku biljaka iz porodice Apiaceae, kao što su mrkva, celer korjenaš i rebraš, pastrnjak, peršin i drugi. 

Njihov miris privlači tog insekta i na velikoj udaljenosti. Ženka polaže jaja iz kojih se izlegu ličinke koje se ubušuju u korijen. Tako pravi štetu.

Zabrane pesticida otvorile put alternativama

Sve je veći broj insekticida koji se zabranjuju, a poljoprivredni proizvođači traže alternativna sredstva. Velike kompanije specijalizirane za proizvodnju povrća i poljoprivrednici su suočeni s problemom kako pronaći efikasno sredstvo koje bi omogućilo dugoročnu zaštitu. Jedna od mogućnosti je upotreba ulja od crvenog luka.

Mrkvina muha: Planirajte sjetvu i koristite prirodne metode zaštite

Sveučilište u Wageningenu iz Nizozemske se od 2007. godine bavi istraživanjem suzbijanja lukove muhe primjenom ulja koja imaju jak miris. Ideja se bazira na osobini tog insekta da pomoću mirisa pronalazi parcelu ili gredicu gdje je zasijana mrkva i druge vrste iz ove porodice. Ulje luka se pokazalo efikasnim, a njegovu upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji razvili su u nekoliko kompanija.

Eksperimenti su trajali četiri godine tijekom kojih je korišteno za kontrolu štetnika u mrkvi i celeru. Rezultati su pokazali da šteta može biti smanjena od 50 do 100 posto ovisno o vremenskim prilikama tijekom sezone. Trenutno se na tržištu može pronaći kod proizvođača Onionoil koji ima dozatore i ulje u formi granula.

Dozatori se raspoređuju po polju

Ono ima jak miris i primjenjuje se u granulama ili tekućem obliku. Odobreno je za upotrebu u ekološkoj poljoprivredi. Osim u Nizozemskoj veliki interes za ovakvom zaštitom usjeva vlada u Belgiji, Danskoj i drugim sjevernim državama. Služi kako bi zavarao lukovu muhu i otjerao je što dalje od usjeva. Posebni dozatori se rasporede po parceli. Razlikuju se oni za tekućinu, ulje, i oni s granulama. U oba slučaja sadržaj ne dolazi u kontakt s usjevom.

I peršin je ugrožen (Foto: Foto: Depositphotos/PetroP)

U dozatore se dodaje 2ml ulja, odnosno odmjerena količina granula. Oni s tekućinom se postavljaju na polju na udaljenost od 50m. Na jedan hektar se postavlja njih četiri do šest s granulama odmah poslije sadnje ili čim sjeme proklija.

Dobrobiti primjene

Štite usjev od nicanja do berbe. Mogu se odlično kombinirati s drugim metodama zaštite. Podjednako je efikasno za sve srodne kulture.

Na dozatorima se sa strane nalaze otvori kroz koje se širi miris luka. Lukova muha je zavarana i manje polaže jaja na površinu parcele. Radi na principu mješovitog usjeva mrkve i crvenog luka.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Za velike proizvođače mješovita sadnja je problematična, jer mrkva raste brže od luka i sije se u nekoliko navrata tijekom sezone. Miris iz dozatora ne ubija muhe već ih tjera s parcele. Djeluju za vrijeme jedne vegetacije.


Tagovi

Mrkvina muha Ulje luka Štetnici mrkve Mješoviti usjev Zaštita mrkve Ekološka poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]