Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 02.01.2023. 18:00

Nahranite ptice preko zime - odužit će vam se u toku vegetacije

U ovo doba godine pticama je teže doći do hrane. Malo sjemenki biće dovoljno da nahranite baštenske pomoćnike.

Foto: Depositphotos/Evgeniy_Bobkov
  • 342
  • 53
  • 0

U zimskim uslovima ptice teže dolaze do hrane. Naručito su ugrožene one male, jer brže gube toplotu i moraju jesti više kako bi nadomjestile taj gubitak. Naša mala pomoć je za njih od velikog značaja.

Dan je kratak, a potraga za hranom često završava neuspjehom. One će nam pomoći u periodu vegetacije jedući štetne insekte.

Krušne mrvice

Kada pomislimo na hranjenje ptica imamo sliku kako se hrane krušnim mrvicama. Međutim, one nisu najbolji izbor. Zbog sadržaja šećera ptice mogu da se razbole i uginu. Mrvice u crijevima ptića nabubre i dovode do njihovog uginuća.

Sjemenke su najbolji tip hrane (Foto: Depositphotos/shymar52@gmail.com)

Vrapci obožavaju hljeb. To možemo iskoristiti da ih privučemo na određeno mjesto kako bi ostale vrste mogle nesmetano da se hrane.

Sjemenke

Razne sjemenke su najbolji tip hrane. Nekuhanu rižu jedu golubovi, dok će ostale rado prihvatiti kuhanu. Žitarice, suncokret, proso, heljda, usitnjeni kikiriki, sjeme djeteline, kiselice, koprive, čička su odličan izbor. Suncokret je najbolji oljušten, a sadrži masnoće. Sitna sjemena privlače manje ptice, vrapce i zebe. Sjeme nigera ili munga i konoplje je poslastica u toku zime.

Plodovi voćaka

Jabuke se mogu objesiti o grančice ili ih možemo razrezati na polovine i ostaviti na hranilici. Istu ulogu imaju kruške, ali i drugo voće. Plodovi sadrže vodu i bogat su izvor vitamina, minerala i šećera.

Slanina, loj i masne lopte

Pticama će tokom zime biti potrebne masnoće. Ostaci od slanine i loja se jednostavno mogu objesiti na grančice. Od masti i loja se prave lopte kada se pomiješaju sa sjemenkama.

Obezbijedite vodu

U blizini hranilica je neophodno osigurati pristup čistoj vodi za piće. Najbolje će poslužiti plitke posude ili namjenske pojilice koje su odignite od površine zemlje. Ako u posudu s vodom stavite plastičnu figuricu ili lopticu koja pluta svojim kretanjem može spriječiti zamrzavanje vode.

Održavajte higijenu na hranilicama i pojilicama kako bi spriječili prenošenje zaraznih bolesti.


Tagovi

Ptice Hrana za ptice Ptice zimi Sjemenke Krušne mrvice Ishrana ptica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...