Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 22.09.2020. 13:30

Nakon berbe obavite dezinfekciju nasada i kvalitetnu jesensku eko gnojidbu

Nakon berbe slijede radnje kojima pripremamo višegodišnje nasade za iduću sezonu odnosno prskanje bakrenim proizvodima kojima "dezinficiramo" sve površine i tako smanjujemo infektivni potencijal za iduću sezonu. Osim toga, važno je odabrati kvalitetna gnojiva za jesensku gnojidbu.

Foto: BIOinput
  • 1.985
  • 689
  • 0

Članak ćemo započeti jednom šalom na račun ove vrlo izazovne godine. Broj 13 tvrdi da je on najgori, 666 tvrdi da je to upravo on, dok se 2020 slatko nasmije. Naime, i ova nam je vegetacijska sezona bila sve samo ne lagana. Sa sobom je nosila puno izazova po pitanju agroklimatskih prilika te puno neizvjesnosti kada je riječ o dobavi materijala i prodaje istog.

Bez obzira na sve, partneri tvrtke BIOinput, ratari kao i vinogradari, voćari i maslinari vrlo su zadovoljni svojim prinosima. Prvi dio vegetacije obilježili su iznenađujuće veliki problemi s biljnim štetnicima, prvenstveno lisnim ušima, dok je zadnji dio sezone bio više u znaku biljnih bolesti.

sc
Godina je bila izazovna, no poljoprivrednici su u konačnici zadovoljni prinosima

Što slijedi nakon berbe plodova?

Nakon berbe slijede radnje kojima pripremamo višegodišnje nasade za iduću sezonu. Prskanje bakrenim proizvodima kako bi"dezinficirali" sve površine i smanjili infektivni potencijal za iduću sezonu jedna je od osnovnih. U tu se svrhu iz BIOinputa preporučuje korištenje sredstava Secur 30, Secur 50 i Cuprum MZ. Ova se aktivnost obavlja ovisno o jačini infekcija tijekom vegetacije. Isto tako, proizvod Aspida svojim sastavom ima veliki učinak na rast i razvoj gljivica na biljkama.

Međutim, važno je znati da, ako je infekcija bilo puno, treba obaviti tri prskanja. Prvo kada padne 50% lišća, drugo sa 70%, a treće kada opadne sve. Tri su tretiranja neovisno o infekcijama preporučljiva u ekološkoj proizvodnji koštičavog voća jer je broj sredstava koji se koriste tijekom vegetacije vrlo malen.

Ako je infekcija bilo puno, treba obaviti tri prskanja. Prvo kada padne 50% lišća, drugo sa 70%, a treće kada opadne sve.

Kako znati koja su gnojiva kvalitetna u ekološkoj proizvodnji?

Osim preventivne zaštite, važna radnja je i jesenska gnojidba. Njome se unose osnovna hranjiva poput fosfora, kalija i kalcija, poznata po svojoj slaboj pokretljivosti.

Kao dokaz da su kvalitetna i dobivena na prirodan način kojim su sačuvani svi korisni sastojci, sadržaj je aminokiselina u njima. Naime, ako se gnojiva dobivaju prženjem na vrlo visokim temperaturama, tada u njima nema aminokiselina te je organska komponenata u potpunosti uništena. 

Iz tvrtke BIOinput za ekološku proizvodnju preporučuju Grena gnojiva koja svoje djelovanje i kvalitetu duguju isključivo jedinstvenom načinu proizvodnje. Naime, organska masa se obrađuje u specijalnim tankovima na pari te se time omogućuje čuvanje svih važnih sastojaka. Sva Grena gnojiva u sebi sadrže aminokiseline (koje su izrazito važan biostimulans), huminske i fulvo kiseline, mikro i makroelemente. 

U jesen se stavljaju ona s većim sadržajem fosfora i kalija. S obzirom na to da su sva dobivena iz organskih sirovina (enzimatskom hidrolizom proteina), postotak dušika u njima ne može biti nula, no on je smanjen u odnosu na proljetna gnojiva.

svdc
Grena gnojiva

Najčešće formulacije koje se koriste su Grena Biobase 3.8.8. koja je dostupna u mikropeletama od 2 mm. Sitnije pelete omogućavaju homogeniju primjenu, a osim toga, važna značajka je da se može koristiti i kada ne možemo orati zemlju. Ima sporo oslobađanje uz dugotrajnu učinkovitost (2-6 mjeseci).

Tu je i Grena Biotech 3.10.5 S (2MgO) koja pruža visokopristupačan fosfor biljkama te je visokoučinkovita u više mjeseci nakon primjene. U proizvodnom procesu fosfor reagira s huminskim i fulvo kiselinama iz organske tvari. Na ovaj način favorizira stvaranje visoko dostupnog kompleksa za biljke i također stabilnog izvora fosfora u tlima s visokim pH. Kalij je vodotopiv, pristupačan biljkama i vrlo brzo se može apsorbirati putem korijenovog sustava. Ovaj je element od velike važnosti u ishrani bilja i uvijek se mora ozbiljno uzeti u obzir u svim planovima gnojidbe, posebno kada je vrlo značajna kvaliteta ploda.

Kada govorimo o uravnoteženoj raspodjeli organskog dušika, fosfora i kalija, važno je spomenuti Grenu Life 4.6.10 S (2MgO) koja je pogodna za održavanje travnjaka, vrtova i višegodišnjih kultura u jesensko-zimskom periodu. Mineralni magnezij koji se nalazi u proizvodu aktivira aminokiseline iz organskog Grena Matriksa, što stimulira rast biljaka i obogaćuje okus voća, dok istovremeno gradi njezin obrambeni sustav. Dostupna je u mikropeletama (2 mm), što je važno jer sitna granulacija omogućava ujednačenu primjenu.

Posljednja, ali ne i manje važna je Grena gran semina 4.10.0. Zn u kojoj visoki postotak fosfora brzo djeluje u početnim fazama rasta, što osigurava veliku otpornost biljaka. Stimulira cvjetanje tako što ubrzava metaboličke procese, kao i reakcije sinteze. Povećana rezistencija na hladnoću i parazitske bolesti zahvaljujući cinku (Zn) posebno postoji kod žitarica jer taj element osigurava brži rast stanica i sazrijevanje plodova. Usjevi na kojima se primjenjuje mogu imati veću kvalitetu i bolji izgled.

vd
Grena gran semina 4.10.0. Zn povećava rezistencija na hladnoću i parazitske bolesti zahvaljujući cinku

Za sve informacije obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata. Njihovi stručnjaci stoje Vam na raspolaganju savjetima i prijedlozima.


Tagovi

BIOinput Ekološka proizvodnja Grena gnojiva Jesenska gnojidba Dezinfekcija nasada


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/