Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugogodišnji proizvođač
  • 07.02.2022. 09:00

Nedžad Kovačević: Glamočko sjeme i starinski način uzgoja garantuju dobar urod

Uzgoj sjemena zahtjeva velike nadmorske visine, baš poput Glamoča, gdje ona iznosi oko 1.000 metara, koliko je prosjek u Evropi. Dok se na primjer u Južnoj Americi uzgaja i do 4.000 m nadmorske visine

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 1.176
  • 450
  • 1

Ko želi dobro sjeme krompira, neka ga kupi u Glamoču, savjetuje dugogodišnji proizvođač Nedžad Kovačević koji je prošle godine sa svojih 10 dunuma, imao 30 tona prinosa. 

Uzgoj sjemenskog krompira zahtjeva velike nadmorske visine, baš poput Glamoča, gdje ona iznosi oko 1.000 metara, koliko je prosjek u Evropi. Dok se na primjer u Južnoj Americi uzgaja i do 4.000 m nadmorske visine.

"Dobra sjemena se rade na visokim nadmorskim visinama da bi se spuštala na niže i da bi dobro rodio", kaže Kovačević.

Zasijat će istu površinu (Foto: Glamočki Kovačević Krompir)

Već 10 godina sadi sortu Aladdin i neće je mijenjati jer se svake godine pokaže dobrim izborom. Prošle godine je bila suša, pa urod bio slab, ipak ovaj proizviođač kaže da je prezadovoljan.

"Radimo na stajskom đubrivu, malo bacimo 'vještaka' i nema problema nikakvih“, kaže ovaj Glamočak, dodavši da na njega ne utiču poskupljenja te da će istu površinu zasijati i ove godine. 

Starinska proizvodnja

Umjetna đubriva su poskupila i do 300 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. U poljoprivrednim apotekama su više i cijene sjemenskog krompira. Međutim, Nedžda je mišljenja da se treba vratiti prirodnom uzgoju, onako kako su to naši preci radili. 

"Starinska proizvodnja garantuje prinos. Ja držim 100 svojih ovaca i đubrivo proizvodim samo za sebe. Ljudi koji ove godine misle mnogo posijati, mnogo će ih i koštati, bolje je manje posijati, a da bude kako treba", ističe on. 

Ovčji stajnjak najbogatiji hranjivim materijama - kako ga primijeniti?

Kovačević navodi da bi uzgajivači koji dugo godina koriste iste njive i bacaju umjetno gnojivo, trebali odmoriti zemlju ili dobro natoriti stajskim đubrivom kako bi potakli njenu plodnost. Bez toga, kaže, nema prinosa.

Dobra cijena

Za svoje sjeme garantuje dobar rod. Do sada se, kako dodaje, niko nije požalio

"Na veliko podajem po cijeni od marku, a na malo po 1,50 KM. Prošle godine smo imali puno problema s plasmanom, jer je svako sijao, ali ove godine će se moći prodati, još će biti dobra i cijena", kaže on.

Uprkos potencijalu: Čapljina će prepoloviti proizvodnju, oranice puste

U njegovim zalihama više nema jelskog krompira, sjemenskog je kaže ostalo još, ali ne sumnja da će i to prodati do početka sjetvene sezone. Svi kupci informacije o Kovačićevom krompiru mogu potražiti na njegovoj FB stranici Glamočki Kovačević krompir ili na broj mobitela 063-344-569.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Aladdin Uzgoj krompira Nedžad Kovačević Glamoč Glamočki krompir


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...