Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 22.01.2020. 16:30

Nije svejedno kakva gnojiva koristite za usjeve - kako izabrati kvalitetno eko gnojivo?

Početak godine je vrijeme kada razmišljamo kakva ćemo gnojiva koristiti za svoje usjeve u nadolazećoj sezoni. Svake godine ponuda je sve veća i uistinu teško je izabrati najbolje. Kako razlikovati gnojiva objasnila je Martina Borić iz tvrtke BIOinput.

Foto: Depositphotos/alexsalcedo
  • 1.941
  • 196
  • 0

Početak godine je vrijeme kada razmišljamo kakva ćemo gnojiva koristiti za svoje usjeve u nadolazećoj sezoni. Svake godine ponuda je sve veća i uistinu je teško izabrati najbolje. Često zbunjuje činjenica da nije svako gnojivo dobiveno iz organske mase ekološko, dok je svako ekološko gnojivo dobiveno iz organske mase (kojoj se mogu dodati prirodni mineralni dijelovi).

"Nas kao distributere vrhunskih proizvoda veseli činjenica da sve više ljudi traži i prepoznaje kvalitetu, a ponovila bih onu opću istinu da kvaliteta uvijek ima cijenu. Ono što drži visoku cijenu proizvoda je sastav, način proizvodnje i sirovina koja se koristi za ta gnojiva", ističe Martina Borić iz tvrtke BIOinput.

Što se sirovine (organske) tiče, ona može biti iz treseta, životinjskog izmeta, industrijske kože ili ostataka životinjskog porijekla s farmi.

Vrlo je važno iz koje sirovine potječe gnojivo

Borić objašnjava kako su gnojiva iz životinjskog izmeta često dobivena fermentacijom, a do neželjene fermentacije i spaljivanja korijena može doći kasnije u tlu. Zato se takva gnojiva ne smiju stavljati izravno na korijen. Isto tako, njihova je djelotvornost kratka i sa sobom nosi visok salinitet. Stoga spadaju u jeftinija gnojiva.

S druge pak strane, gnojiva iz industrijske kože sadrže visoke koncentracije kroma kao i visoke koncentracije teških metala kao posljedicu karbonizacije organske mase do koje dolazi zbog tretiranja kože visokim temperaturama (do 900 °C). Karbonizacija za posljedicu ima manjak "živih" komponenti. Vrlo zorno bi to pokazali kao prženje na tavi, gdje se velik dio kvalitetnih sastojaka uništi. Zato takva gnojiva imaju šturi sastav i često se moraju dodati gelovi ili druge tvari koje drže hranjiva uz organsku masu. 

Sirovina dobivena iz organske mase iz treseta donosi poboljšanje strukture tla no nema hranjivu vrijednost, objašnjavaju iz tvrtke BIOinput, dok gnojiva iz otpada mesne industrije sadrže visok postotak aminokiselina i ostalih komponenti koje su se zbog prirodnog procesa proizvodnje sačuvala. 

Ne postoje čudotvorna sredstva: U eko poljoprivredi je važna strategija!

Kvaliteta je u postepenom razgrađivanju

"Grena gnojiva koriste dlaku, kožu i kosti peradi, zečeva i riba. Prerađuju ih kuhanjem na vodenoj pari pri čemu se kvalitetni sastojci sačuvaju. Huminske, fulvo i karboksilne kiseline kao i nezamjenjive aminokiseline najveće su bogatstvo i najveća razlika Grena gnojiva naspram ostalih na tržištu. Gnojiva ne sadrže soli i ne dolazi do narušavanja kvalitete tla", govori Borić.

sc
Neka od Grena gnojiva u ponudi tvrtke BIOinput

Bez obzira o kojem se organskom gnojivu radilo, da bi se povećao sadržaj fosfora i kalija, dodaju se prirodne mineralne komponente: "U jeftinijoj verziji kao izvor kalija stavlja se kalij klorid koji zaslanjuje tlo i spada u nekvalitetne sirovine dok je kalij sulfat skuplja i kvalitetnija varijanta te je i sastojak Grena gnojiva."

Kao važnu prednost, iz BIOinputa objašnjavaju kako se Grena gnojiva ne otapaju već se postepeno razgrađuju pod utjecajem mikroorganizama tla te je u tome, kažu, njihova kvaliteta. Kada bi sumirali, važni parametri koji razlikuju jedno gnojivo od drugog su: sastav mikroelemenata (N, P, K), topivi dio, organski dio, vlažnost, postotak aminokiselina, postotak huminskih, fulvo i karboksilnih kiselina, mikroelementi, mezoelementi te dostupnost.

Pripaziti na marketinški trik o topivosti makroelemenata

"Što se tiče najnovijeg marketinškog trika, on je vezan uz topivi i ukupni sastav makroelemenata. Ukoliko piše ukupno 12% dušika, a od toga je 5% topivog u vodi, zapravo se radi o parametru koji nije u skladu s organskim gnojivima i vrlo je jeftina forma dušika. U tom slučaju organskog dušika imate svega 7%", naglašava Borić te dodaje kako organska gnojiva Grena nemaju topive forme dušika u vodi, već se on razgrađuje i postepeno otpušta hranjiva kroz duže vremensko razdoblje što je izrazito važno s obzirom na činjenicu da je dušik vrlo pokretan u tlu i lako se ispire.

Dakle, ukoliko želite kvalitetnu organsku formu dušika, fosfora ili kalija za primjenu u tlo, tada vaš izbor ne bi trebao biti oblik koji je topiv u vodi.

Druga važna stavka je vlažnost. Itekako je važno koliki je postotak vlažnosti jer je 25 kg uz 20% vlažnosti velika razlika u odnosu na 7% vlažnosti. Nitko ne želi plaćati vodu u gnojivu, upozorava Borić.

Iz zdravog i kvalitetnog tla rastu zdrave i kvalitetne biljke

Postotak aminokiselina, huminskih i fulvokiselina kao i mikroelemenata pokazuje na prirodan proces proizvodnje u kojem su se maksimalno sačuvali kvalitetni sastojci. U suprotnom bi se pod utjecajem visoke temperature ti sastojci raspali i ne bi ih bilo u sastavu. Kada gnojivo koje želite kupiti nema naveden sastav aminokiselina, huminskih i fulvo kiselina, trebate se informirati na koji način je gnojivo dobiveno i koje su sirovine korištene. Ako želite kvalitetno gnojivo, tada želite prirodan proces proizvodnje, nikako karboniziranu organsku masu. 

"Kada bi sve sumirali, vrlo je važno za što dajete svoj novac i želite li kratkoročno rješenje ili želite obogaćivati tlo organskom masom i kvalitetnim sastojcima na duže staze. Pa ako tlo gledamo kao temelje na kojoj gradimo našu proizvodnju, zašto ne koristiti najbolje što možemo kako bismo dugo uživali plodove dobro izgrađene baze? Znamo da samo iz zdravog i kvalitetnog tla rastu zdrave i kvalitetne biljke", savjetuje Borić iz BIOinputa.

Za više informacija kontaktirajte tvrtku BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata ili posjetite web stranicu.


Tagovi

BIOinput Ekološko gnojivo Odabir gnojiva Grena gnojiva Sirovina Aminokiseline Postupno razgrađivanje Martina Borić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]