Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 11.01.2019. 12:00

Njega lijeske uz pokaznu rezidbu i predavanje o ekološkoj proizvodnji

BIOinput donosi savjete za agrotehničke mjere u nasadima lijeske u rodnosti te najavljuje pokaznu rezidbu i predavanje o ekološkoj proizvodnji koje će se održati u Koprivnici.

Foto: BIOinput
  • 2.018
  • 288
  • 0

Nakon što je tvrtka BIOinput d.o.o. pisala o agrotehničkim zahvatima u mladim nasadima lijeske, sada vam donose nastavak, vezan uz agrotehničke mjere u nasadima u rodnosti.

Osim toga, najavljuju pokaznu rezidbu koja će se održati u subotu 19.01.2019. u mjestu Kunovec-Breg kod Koprivnice, na imanju OPG Kosec Zvonko. Nakon pokazne rezidbe održat će se predavanje o ekološkoj proizvodnji u sali Hotela Zlatan, Varaždinska cesta 177 A, Koprivnica. Sastajanje ispred hotela je u 10 sati i odlazak na imanje kilometar udaljeno. Za sve dodatne informacije molim kontaktirajte BIOinput na brojeve telefona koje možete pronaći u nastavku. U slučaju kiše ili lošeg vremena odgađa se događaj.

Zimsko tretiranje lijeske

S obzirom da se približava vrijeme rezidbe, jako je važno da ona bude odrađena profesionalno i pravilno kako bi se održao optimalan omjer vegetativnih i generativnih pupova. Rezidbom se osim toga odstranjuju suhe i oštećene grane, te grane zaražene bolestima koje je uputno iznijeti izvan voćnjaka kako ne bi bile infektivni potencijal za zdrave biljke.

Zimski period je također vrijeme za dezinfekciju stabala bakrenim proizvodima. Tretman bakrom izuzetno je važan jer na taj način smanjujemo infektivni potencijal za iduću sezonu, odnosno uništavamo sve prezimjele oblike gljivičnih i bakterijskih bolesti. Ponekad, ukoliko se radi o bakterijskim bolestima, potrebno je prilikom kretanja vegetacije (kada krene kolanje sokova iz korijena) zalijevati proizvodom Mikroorganizmi kako bi u biljku unijeli korisne mikroorganizme i pomogli joj da se lakše odupre bakterijskom napadu.

Tablica 1. Proizvodi za zimsko tretiranje (naglašavamo da je biljke potrebno "okupati proizvodom")

Proizvod

Koncentracija

Secur 30

0,4 %

Secur 50

0,3 %

Cuprum MZ

0,4%

Vrijeme od pojave plodova do kraja životnog razdoblja lijeske je razdoblje rodnosti. U ovom dijelu lijeska sa svakim kilogramom prinosa iznosi iz tla hranjiva (NPK) koja su potrebna biljci za porast i razvoj reproduktivnih organa iz kojih se sljedeće godine razvijaju plodovi. Kako bi nadomjestili hranjiva iznesena plodovima, potrebno je obaviti osnovnu gnojidbu 2-3 puta godišnje. Uz osnovnu gnojidbu potrebno je vršiti i folijarne prihrane. Mnogi uzgajivači lijeske ove agrotehničke mjere obavljaju jednom ili niti jednom tijekom godine, pa zbog toga lijeska u narednoj godini rodi iznimno malo, odnosno moguć je izostanak rodnosti.  Uz gnojidbu, u fazi vegetacije potrebno je vršiti pravovremenu zaštitu plodova, listova te mladih ljetorasta. 

vd
Borox gnojivo 1 kg i Supercolor ljepljive ploče za štetnike

Zaštita lijeske

U ekološkoj proizvodnji iznimno je važno koristiti sve alate koji postoje kako bi pravovremeno otkrili štetnike i na vrijeme krenuli u tretmane. Pomoću žutih i bijelih ljepljivih ploča moguće je pouzdano odrediti trenutak primjene insekticida na najznačajnije štetnike plodova lijeske - ljeskotoč (Curculio nucum), razne vrste stjenica (Pyrrhocoris apteru, Chinavia hilaris i dr.), grinje (Phytocoptella avellanae), a osim što stavljanjem ljepljivih ploča određujemo pravovremeno suzbijanje, na taj način smanjujemo i brojnost štetnika.

Tablica 2. Proizvodi za zaštitu lijeske

Proizvod

Namjena

Asset

Insekticid

Armicarb

Fungicid

Propoli

Gljivične i bakterijske bolesti

Dominus

Sisajući i grizajući insekti

Secur 30, Secur 50, Cuprum MZ

Prezimjeli oblici bolesti

Secur Zolfo

Pepelnica

Boundary

Štetnici

Mikroorganizmi

Bakterioze, gljivične bolesti

Bio 9 rame plus

Pjegavosti, monilija

*Za točne namjene i koncentracije obratite se agronomima firme BIOinput d.o.o.

Kvalitetna gnojidba lijeske

Kvalitetna i učinkovita gnojidba prioritet je svake proizvodnje. Bitno je da su gnojiva aktivna te da njihovom primjenom dobivate visoke prinose i obogaćujete tlo.

Grena gnojiva najkvalitetnija su na tržištu što su dokazala kroz niz primjena. Po mnogočemu se razlikuju od konkurentskih gnojiva. Sastav vreće je najbogatiji, sadrže aminokiseline, huminske i fulvo kiseline, mikroelemente i razne NPK formulacije. Vrlo je važan pravilan omjer svih prisutnih sastojaka jer na taj način oni djeluju u sinergiji i pružaju zemljištu, a kasnije u biljkama vrhunske performanse. Najvažnija razlika, osim naravno aminokiselina, je upravo pozitivan učinak koji gnojiva imaju na plodnost tla. Postaju hrana raznim mikroorganizmima tla, oživljuju tlo radeći na vodozračnom režimu te obogaćuju tlo organskom masom. "All in one" često kažemo. Osim osnovne gnojidbe peletiranim gnojivima, iznimno je važna gnojidba folijarnim gnojivima.

cd
Grena gnojiva

Potrebno je naglasiti da sa svakom idućom godinom u rodnosti biljaka potreba za hranjivima raste, pa je bitno količinu gnojiva prilagoditi očekivanim prinosima.

Gnojidba nasada lijeske koji su u rodnosti

Tablica 3. - Količina makro i mikro elemenata koje lijeska izvlači godišnje iz tla po svakoj toni proizvedenog lješnjaka

Kemijski element

Starost nasada

10-godišnji nasad

28-godišnji nasad

Dušik - N               

27.5 kg

31.1 kg

Fosfor - P

3.1 kg

 3.8 kg

Kalij - K

14,6 kg

16,2 kg

Kalcij - Ca

18,0 kg

18,6 kg

Magnezij - Mg

3,9 kg

4,9 kg

Željezo - Fe

122 gr

142 gr

Mangan

36 gr

48 gr

Bakar- Cu

21 gr

24 gr

Cink

41 gr

48 gr

Bor - B

53 gr

60 gr

Tablica 4. Gnojiva za lijesku

Peletirana gnojiva za osnovnu gnojidbu

 

Grena biobase 3.8.8.

Grena Life 4.6.10.

Grena biotech 3.10.5.

NPK gnojivo za jesensku ili ranu proljetnu primjenu.

Grena biosprint kalcij 9.1.1.

Dušično gnojivo za početak vegetacije s dvije forme dušika.

Folijarna gnojiva

 

Lyso ammin

Aminokiseline i dušik (važno na početku vegetativnog porasta i u stresnim situacijama).

Azobios

Dušično gnojivo, potrebno barem u 3 primjene.

Alga plus

Kalij i alge važan za kvalitetne plodove.

Kappabios

Dušik i kalij, važno za plodove.

Borox, Boro

Važan za bolju oplodnju.

Megamicro

Prilikom nedostatka mikroelemenata.

Idrogrena

Biostimulator.

Rezidba nasada lijeske

Lijeska je tipični heliofit (biljka osvijetljenih i sunčanih položaja). Tu njezinu sklonost potvrđuje areal prirodne rasprostranjenosti te položaji na kojima samoniklo uspijeva (rubovi šuma). U nasadima voli direktno svijetlo, ali može koristiti i difuzno. Važno je uskladiti gustoću sklopa i uzgojni oblik tako da grmovi lijeske budu dobro osunčani. U našim krajevima prevladava uzgojni oblik modificiranog grma s 4 do 5 osnovnih grana oblikovan u obliku šuplje vaze. Na taj način se postiže dobra osvijetljenost i unutar grma te se povećava rodni volumen. Iz ovog razloga predlažemo rezidbu svake vegetacijske godine.

Za više informacija o predavanju i rezidbi, obratite se na jedan od sljedećih kontakata:
Borić Martina: 091/602-4930
Krunoslav Jakopin: 091/602-4927


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

BIOinput Lijeska Rezidba Gnojidba Zaštita lijeske


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/