Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska certifikacija
  • 20.12.2019. 14:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka, Krnete

Novaković: Krompir, pasulj i bijeli luk - kulture pogodne za organsku proizvodnju

Do ove godine šest kuća za kontrolu i certifikaciju radilo je na teritoriji Republike Srpske. I dalje će da nastave sa radom, ali nijednoj neće biti priznat certifikat izdat organskim proizvođačima zbog toga što nisu na vrijeme podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede RS.

Foto: Bojan Kecman
  • 396
  • 25
  • 0

Jedan od najvećih problema organskih proizvođača u Srpskoj – priznavanje certifikata za organsku proizvodnju, po svemu sudeći je riješen. Naime, certifikaciona kuća "Organic control system" iz Subotice od Nove godine počinje sa zvaničnim radom na teritoriji Republike Srpske. Poslovna jedinica ove firme sa najviše certifikovanih proizvođača iz oblasti organske proizvodnje u Srbiji smještena je selu Krnete, nedaleko od Laktaša. Predstavljanje ove certifikacione kuće održano je u Banjaluci, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Jedini priznati na teritoriji RS

"Do sada smo imali samo jednu certifikacionu kuću za kontrolu i certifikaciju. Nakon sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Republike Srpske i njihove zajedničke inicijative preduzete su aktivnosti da se otvori još jedna kontrolna organizacija na području Republike Srpske", izjavila je Dragana Zec, iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Do ove godine šest kuća za kontrolu i certifikaciju radilo je na teritoriji Republike Srpske. I dalje će da nastave sa radom, ali nijednoj neće biti priznat certifikat izdat organskim proizvođačima zbog toga što nisu na vrijeme podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede RS za ovlašćenje za obavljanje poslova certifikovanja organske poljoprivredne proizvodnje.

U RS je oko 50 organskih proizvođača

Najviše proizvođača bavi se proizvodnjom ljekovitog bilja i sakupljanjem šumskih plodova dok je manji dio iz povrtarske, voćarske ratarske i stočarske proizvodnje. Neki će se ponovo prijaviti za certifikaciju. Među njima je i Nedeljko Kusturić vlasnik firme “Prirodno bilje“ iz Banjaluke.

"U posljednje vrijeme sve je više hrane koja nije najzdravija i najkvalitetnija i to je razlog više da na raspolaganju imamo certifikacionu kuću koju ćemo stalno moći da konsultujemo za procedure kako bi se dobio odgovarajući certifikat",  istakao je Kusturić.

Na prezentaciji je bilo puno zainteresiranih proizvođača

Direktor "Organic Control System", Nenad Novaković istakao je da je ova kuća počela sa radom 2003. godine. Registrovana je pri Evropskoj komisiji i posluje na teritoriji Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim proizvodnje organske hrane obim aktivnosti odnosi se i na proizvodnju sa oznakama geografskog porijekla, sa oznakama "Dunav Soja" i proizvodnju sa oznakama "srpski kvalitet".

"Imamo 10 kontrolora i tri certifikatora, a na obuci nam je još šest kontrolora. Proizvođačima u Republici Srpskoj i BiH možemo da omogućimo kontrolu i sticanje certifikata za domaće i tržište EU, kao i izvoz u Švajcarsku", rekao je Novaković.

Odgovornost je na proizvođačima

Prema njegovim riječima, najvažnija karika je proizvođač koji kontroloru mora da priloži objektivne dokaze usaglašene sa zakonom koji garantuju da je hrana proizvedena na njegovom imanju organska.

"Moja preporuka sadašnjim i budućim proizvođačima je da gaje kulture koje se mogu duže čuvati kao što su npr. krompir, pasulj, bijeli luk itd. jer će imati više vremena da ih prodaju", napomenuo je Novaković.


Tagovi

Organic control system Subotica Dunav Soja Nenad Novaković Dragana Zec Prirodno bilje Organska certifikacija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas