Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Adrijana Bošnjak
  • 04.03.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Donja Motičina, Našice

Oblačinskoj višnji dali dodanu vrijednost, ljubavno vino s OPG-a Adrijane Bošnjak

Dio voćnjaka s oblačinskom višnjom zasadili su još 2004., no priča se ozbiljnije zakotrljala prije par godina. "Presudila" je i priča na Agroklubu zbog koje su mladi supružnici Adrijana i Mario prešli u eko proizvodnju.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.611
  • 445
  • 0

Voćno vino od višnje, tamno crvene boje i jedinstvenog okusa, kombinacija slatkih i kiselih nota. Dobro za probavu, za snižavanje krvnog tlaka, a zovu ga i ljubavno vino jer potiče potenciju, opisuje nam Mario Bošnjak proizvod kojim sa suprugom Adrijanom polako osvaja domaće tržište. 

Proizvodnja vina ušla je u treću godinu otkako su mladi supružnici, oboje iz Donje Motičine, ali već duže vrijeme Našičani, odlučili dodati vrijednost višnjama. Znali su tek da ne žele proizvoditi sok ili džemove jer se time mnogi već bave. Odluka je pala na vino, a stvorili su ga vlastitim eksperimentiranjem i uz pomoć, kaže, dobronamjernih ljudi. Prije svega enologa Martina Kovačevića

U planu sadnja još 1.200 stabala višnje 

"I on se prvi put susreo s takvim voćnim vinom, ali nam je rekao, kad ga već pravite, neka bude kako spada", smije se Mario. 

Prošle su godine napravili tisuću litara vina za koje im je trebalo oko dvije tone višnje. "Sad bismo htjeli malo više. Možda 2.000, čak tri ili četiri tisuća butelja dosegnemo, stopiramo i da je to to", priča Mario dodajući da su reakcije onih koji su probali - odlične. Inače, pravi se slično kao i od grožđa, ali se mora više paziti prilikom vrenja i tijekom prelaska mošta u vino jer tada sami odlučujete kakvo želite napraviti. Želite li pjenušavo, desertno ili voćno.

Vino od višnje predstavili su nedavno i Osječanima 

Adrijana i Mario u rodnom selu trenutno imaju tisuću stabala oblačinske višnje na jednom hektaru zemlje. Jedan dio voćnjaka sađen je 2004. i broji 700, a drugi 2008. sa 300 stabala. Plan im je, uspiju li proći na natječaju za podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja na kojeg su aplicirali, posaditi još 1.200 stabala na dva hektara. Prijavili su se i na IAKS mjeru 11 s obzirom da su se odlučili na ekološki uzgoj te su sada u drugoj prijelaznoj godini. 

Priča na Agroklubu odvela ih u eko uzgoj 

Kako nam otkriva, upravo priča objavljena na Agroklubu potaknula ih je na prelazak u eko uzgoj. Naime, pročitali su da se i Tomislav Haršanji bavi uzgojem višnje sorta oblačinska. Mario je kontaktirao Tomislava, našli su se, porazgovarali i priča iz konvencionalne proizvodnje u eko se zakotrljala.  

Procvale višnje obukle ravnicu u raskošnu nošnju

"Odlučili smo se jer je ipak daleko zdravije, skuplje je tek tretiranje s dozvoljenim zaštitnim sredstvima, a istina je i da eko višnja postiže bolju cijenu na tržištu", iskreno će Mario. Zasad još nisu dobili nijednu isplatu kao korisnici IAKS mjere, tek očekuju prvu, ali drži da će im ta poticajna sredstva sigurno pomoći u pokrivanju troškova zaštite. 

Kada je u pitanju urod, prošla godina je bila dobra. "Nije bila kao prošlogodišnja s manje roda i uz bolesti. Stupili smo u kontakt sa savjetodavnom službom gdje su nam preporučili drugačiji sustav tretiranja i mislim da će biti dobro. Voćke su se oporavile. Nadam se samo da se neće zadržati toplo vrijeme da se smire, da ne krene vegetacija", dodaje mladi voćar.  

Uz prodaju same višnje, vino zasad plasiraju na području Našica i Osijeka, no, kaže, tek sad su si dali malo više truda i počeli se predstavljati putem sajmova i društvenih mreža. Tako su se, a ondje smo i mi razgovarali, predstavili na Eko trgu osječke tržnice. 

"Povratne informacije su jako dobre, a želja nam je jednom imati i vlastitu kušaonicu. No polako", zaključuje Mario. 


Fotoprilog


Tagovi

Mario Bošnjak OPG Adrijana Bošnjak Uzgoj višnje Vino od višnje Eko proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]