Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište eko hrane
  • 16.04.2014. 19:50

Od eko kutka do eko tržnice zelenih proizvoda

I Osijek je dobio svoju eko tržnicu, proizvođači će ove godine plaćati štandove po jeftinijoj cijeni, a imat će privilegije i sljedećih godina. Poticaj lokalnih vlasti puno im znači jer tržište eko proizvoda u Slavoniji za potrošače je još uvijek - nepoznanica.

Foto: depositphotos.com
  • 1.383
  • 99
  • 0

Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici svakoga je tjedna kupcima predstavljao nove ekološke proizvođače, a sada je zaokružio put od eko-kutka do prave eko tržnice. Naime, eko-proizvođači su napokon dobili svoj prostor u vidu novootvorene tržnice. Ovdje će svoje proizvode nuditi proizvođači upisani u registar ekoloških proizvođača, istaknut će i svoje potvrdnice kao jamstvo da se radi o eko-proizvodu, a sustavno će biti organizirane i promocije proizvoda i edukacije potrošača o zelenim proizvodima.

U Vojvodini je stvoren pravi mali "eko sustav" - potražnja nadmašila proizvodnju

Poznato je da je Osječko-baranjska županija vodeća prema broju ekoloških proizvođača, a ovo je svakako pozitivan iskorak za prodaju. U Slavoniji je ipak to tržište dosta nerazvijeno pa većina finalnih proizvoda odlazi na zagrebačko tržište. Svježe voće i povrće ostaje skriveno pa je ovo za njih velik pomak. Na susjednom tržištu Vojvodine, eko proizvođači su u puno boljem položaju, ali u tome im je pomogao samo vlastiti angažman. Educiranjem potrošača, ali i ostalih proizvođača su postigli to da je potražnja premašila proizvodnju. Interes je kod nas još premali, dok je u Vojvodini trend da mlade obitelji s djecom, sportaši, ali i ljudi sa zdravstvenim problemima svakodnevno doživljavaju hranu kao lijek pa se onda u skladu s time i hrane ekološkom, netretiranom hranom.

Da bi privukli ljude, neki čak izjednačavaju cijenu eko proizvoda s onim konvencionalnim. No svi proizvođači dijele isto mišljenje. Država bi trebala poraditi na osvještavanju i promociji ekološke proizvodnje. Ante Šimić, direktor tržnice, najavio je kako su proizvođačima ustupili štandove po jeftinijim cijenama, prve godine oni će plaćati štand jednu kunu plus PDV, što je 1,25 kn. Sljedeće godine pak plaćaju 33 posto od pune cijene (koja iznosi 5.000 kn), a godinu iza, 66 posto. Poticaj ovim proizvođačima na lokalnoj razini, puno znači.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Eko tržnica Osijek Ivica Vrkić Vovodina Tržište eko proizvoda Potražnja Cijena Edukacija Ante Šimić Eko proizvod Voće Povrće OBŽ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com