Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hazelo brend
  • 12.09.2019. 18:00
  • Međimurska, Prelog

Od sadnje lijeske do Hazelo brenda, od lješnjaka prave i eko pivo te alkoholna pića

Lješnjak je još uvijek jako popularan te ga je lako plasirati na tržište. No, neki misle da je to laka zarada, ali nema zarade 'preko noći', potrebno je itekako zasukati rukave, kažu Danijel Trstenjak i Josipa Bađari, vlasnici obiteljske tvrtke Pullulo.

Foto: arhiva tvrtke Pullulo
  • 2.287
  • 178
  • 0

Na sjeveru Međimurja, naišli smo na nasade lješnjaka obiteljske tvrtke Pullulo d.o.o. sa sjedištem u Prelogu koja svoje proizvode prodaje pod brandom Hazelo. Radi se o liniji proizvoda od najboljih lješnjaka s plantaže. Za sada imaju tri odvojena nasada jer je teško kupiti i okrupniti zemlju u Međimurju. Od sorata imaju rimski, istarski dugi te Lambert. Žele osigurati najveću moguću iskoristivost prirodnih kvaliteta uz gotovo potpuno iskoristivost sirovine (zero waste). Svoje proizvode prerađuju u vlastitom pogonu za preradu, a posjeduju i EKO certifikat.

Plantažu održavaju košnjom te ne koriste nikakva otrovna sredstva za sprečavanje rasta korova. Lijesku prskaju sa zaštitnim sredstvima u minimalnim količinama, tj. samo u vrijeme kad je biljka najizloženija raznim štetnicima i to sa dozvoljenim preparatima u eko proizvodnji. Branje i sortiranje plodova odrađuje se ručno, a lješnjak se čisti pomoću strojeva.

Željeli, osim samog lješnjaka, ponuditi i kvalitetne prerađevine

"Prije konačne odluke o sadnji lijeske razmišljali smo koliko je važno tržištu ponuditi prerađevine od lješnjaka, a ne lješnjak kao sirovinu. Trebalo je desetak godina da bi ideju proveli u stvarnost, a tokom tog vremena sakupljali smo ideje, recepture, promišljali o dizajnu da bi na kraju dobili vrhunske proizvode na koje smo izuzetno ponosni. Uložili smo velika financijska sredstva u marketing i to nam se sad počelo vraćati. Većinu posla radimo sami jer želimo imati što veću kontrolu u postupku proizvodnje.

Ponosni Danijel Trstenjak s djecom

Od mehanizacije imamo gotovo sve strojeve koji su nam potrebni za obradu tla (malčer, freza). Najteže je ručno branje, košnja i rezidba. Posjedujemo strojeve za obradu lješnjaka, a to su: komušač, kalibrator, drobilica, odvajač ljuske od jezgre, preša za hladno prešanje ulja, mlin za proizvodnju brašna i pakirnica. Kroz godinu je u posao uključena gotovo cijela obitelj, od najmlađih do najstarijih“, kažu vlasnici tvrtke Danijel Trstenjak i Josipa Bađari.

Izvrsni eko proizvodi plus kvalitetan dizajn i uspjeh je neminovan

Kroz obiteljsku tvrtku i lokalnu proizvodnju nastoje podržati poštenu trgovinu i održivo poslovanje. Njihove formule uključuju samo prirodne sastojke kako bi se osigurala najveća iskoristivost prirodnih kvaliteta. Osim na domaćem tržištu, predstavili su se na najvećem ekološkom sajmu Biofach u Njemačkoj gdje su pohvaljeni za proizvode i dizajn koji su osmislili u suradnji s lokalnim dizajnerima. Proizvode plasiraju uglavnom na europskom tržištu, ponajprije u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj čiji restorani i hoteli koriste ponajviše njihova ulja i ekološka žestoka pića.

Trenutno imaju u ponudi: hladno prešano ulje, bezglutensko brašno, maslac, tjesteninu, med s lješnjakom, energetske pločice, prirodne sapune, balsam, liker, rakiju i votku – sve, naravno, od lješnjaka. Novost u ponudi je ekološko pivo za koje vjeruju da će biti prepoznato na hrvatskom tržištu. Posebno se ponose prvim ekološkim alkoholnim pićima u Hrvatskoj. Radi se o Earl Lankerts pićima kroz koja nastoje ispričati i lokalnu povijesnu priču o nastanku Preloga.

Earl Lankerts pićima nastoje ispričati i lokalnu povijesnu priču o nastanku Preloga

"Alkoholna pića proizvodimo u Austriji iz naših lješnjaka iz razloga što u Hrvatskoj nismo u mogućnosti proizvesti alkoholna pića s ekološkim certifikatom. S druge strane, to nam je i prednost jer lakše plasiramo proizvode van granica Hrvatske“, kaže Danijel.

Kroz godine sve se više Hrvata odlučuje za sadnju lijeske te su svakodnevno kontaktirani u vezi raznih savjeta – sadnja, obrada tla, obrada lješnjaka, eko proizvodnja, prerada lješnjaka i sl. "Dosta ljudi nije razmišljalo unaprijed nego je zasadilo lijesku i sada dolaze do prvih problema – kako pobrati lješnjak, kako ga očistiti? S obzirom da imamo mehanizaciju, u nekoliko navrata smo tim istim ljudima uskočili u pomoć. Za sada je lješnjak još uvijek jako popularan te ga je lako plasirati na tržište jer ga se konzumira u raznim kombinacijama. No, neki misle da je to laka zarada, ali nema zarade 'preko noći', potrebno je itekako zasukati rukave. Puno vremena, rada, odricanja, ulaganja u strojeve, ali i razna stručna usavršavanja su neophodna“, ističu vlasnici tvrtke Pullulo.

U Hazelo brand ugrađena znanja i kreativna energija čak tri generacije

Hazelo ulje bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin, razne vitamine B te vitamin E. Jedno je od najdragocjenijih ulja za svakodnevnu njegu kože. Brzoupijajuće je i ne ostavlja mastan trag, potiče cirkulaciju i njeguje osjetljivu kožu. Valja ga umasirati nakon tuširanja u mokru kožu ili dodati nekoliko kapi u toplu kupku. U kuhinji, Hazelo se čak dodaje u jela inspirirana francuskom i talijanskom kuhinjom. To ulje je lagano, ima nježan miris i aromu lješnjaka, a najbolje od sebe daje u slasticama.

Nasadi lješnjaka obiteljske tvrtke 

"Proizvode plasiramo po cijeloj Hrvatskoj, a uz lješnjak su najtraženija hladno prešana ulja i alkoholna pića koje plasiramo po hrvatskim restoranima te trgovinama zdravom hranom. Nastup na najvećem svjetskom ekološkom sajmu Biofach 2018 otvorio nam je širom vrata i prema inozemstvu. Za sada se još uvijek radi samo o dodatnom poslu, s prvenstvenim ciljem iskorištavanja bogate zemlje koju smo naslijedili te prenošenja ljubavi prema radu i proizvodnji hrane na našu djecu. U naše proizvode nastojimo ugraditi sva znanja i kreativnu energiju čak tri generacije obitelji koje su uključene u proizvodnju i preradu naših lješnjaka“, navode. 

Hazelo vjeruje da je jedna od najvažnijih odlika vrhunskih proizvoda odgovorno poslovanje bez negativnih posljedica na društvo i okoliš.


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Danijel Trstenjak Josipa Bađari Lješnjak Lijeska Eko certifikat Ekološko pivo Ekološka alkoholna pića Pullulo d.o.o. Hazelo brend


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."