Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 08.04.2019. 09:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Vladačići, Goražde

Okus prirode: slatko od duda, senzacija koja osvaja tržište

Na 850 metara nadmorske visine u malom selu Vladačići 25 kilometara udaljenom od Goražda pravi se hrana koja prija ljudskom zdravlju. Džemovi, sokovi, bestilji, pekmezi, svježe voće i povrće plasiraju se kroz sada već prepoznatljiv brend „Okus prirode“.

Foto: Arhiv SPP Okus prirode
  • 597
  • 62
  • 1

Poljoprivredna priča porodice Hasanspahić traje od 2000. godine kada su kako oni kažu počeli "ozbiljno" razmišljati, a nakon nekoliko godina i baviti se proizvodnjom organske hrane na svome gazdinstvu. Daleko od izvora zagađenja u malom selu nadomak Goražda oni proizvode svoju unikatnu hranu čiji kvalitet su kupci odavno prepoznali. Svoju uspješnu priču u nastavku priča Melisa Hasanspahić, voditeljica i vrijedna radnica na imanju Hasanspahića.

Nova vrijednost proizvodima kroz preradu

Hasanspahići se poljoprivredom, manjim ili većim intenzitetom bave cijeli život. Prije gotovo dvadeset godina na svome imanju posjedovali su mali plastenik i jedan dulum jagoda. Kako Melisa tvrdi, sasvim dovoljno da budu dobavljač jagoda jednom velikom prehrambenom lancu u BiH.

"U početnim godinama bili smo jedan od dobavljača jagoda prehrambenom lancu u BiH. Međutim, godinu dana nakon, otkupljivač je otkazao otkup i ostali smo sami na tržištu proizvoda. Dugo smo razmišljali šta poduzeti i kojim putem usmjeriti našu proizvodnju. Na nagovor prijatelja 2006. godine smo učestvovali na sajmu Dani jabuke u Goraždu gdje bivamo zapaženi."

Proizvodnju su proširili na 600 metara kvadratnih plasteničke proizvodnje

Uspjeh ostvaren na sajmu bio je dovoljan razlog da Hasanspahići počnu ozbiljno razmišljati o bavljenju poljoprivredom kao osnovnom djelatnošću. Kako Melisa navodi, tada se odlučuju dodati novu vrijednost svojim proizvodima kroz preradu. Međutim, kako ističe, prodaja je tada još uvijek bila problem jer su bili samo jedan od proizvođača u "moru" tržišta proizvoda.

Sajam je idealna prilika za uspjeh

Sajam koji se održava u centru Sarajeva otvorio je vrata Hasanspahićima i omogućio ulazak na veliko tržište. Kako Melisa navodi, znali su da se tamo moraju pojaviti i predstaviti sa nekim unikatnim proizvodom koji će biti zapažen.

"Na BEE Festu u Sarajevu pojavili smo se sa našim domaćim proizvodom slatko od duda. I zaista bili smo odmah primjećeni kako od običnih prolaznika tako i od eminentnih ljudi koji su prepoznali kvalitet naših proizvoda. Nakon toga uslijedili su pozivi na razne sajmove. Učestvovali smo na Diplomatskom bazaru,u Američkoj ambasadi u zgradi Evropske unije i Njemačke ambasade gdje smo se predstavili kao mali poduzetnici. Sve navedeno omogućilo nam je da postanemo prepoznatljivi na tržištu."

Kako uspješno prodati svoj proizvod? Postavi si prava pitanja!

Trenutno njihove proizvode mogu kušati i Sarajlije budući da se prodaju u prodavnicama u Sarajevu koje favoriziraju domaće proizvođače. Pored toga, Melisa navodi da proizvode svakodnevno nude i na Facebook stranici SPP Okus prirode. Internet prodaja omogućava im da budu vidljivi kupcima širom BiH i regiona i ponude im svoje proizvode.

Kad prodaja prestane biti problem, proizvodnja postane

Sa preko 30 različitih proizvoda prodaja Hasanspahićima ne predstavlja problem. Kako navodi Melisa, svaki od kupaca je našao svoj put ka krajnjem kupcu. Džemovi, bestilji, pekmezi, sokovi, svježi proizvodi, sušene gljive su samo neki od proizvoda koje nude svojim kupcima.

"Budući da su naši kupci u stalnoj potrazi za našim domaćim ajvarom svoju proizvodnju proširili smo na 600 metara kvadratnih plasteničke proizvodnje. Pored toga opslužujemo i 23 košnice pčela koje planiramo u narednom periodu proširiti."

Opslužuju i 23 košnice pčela 

Budući da prodaja nije problem, problem se trenutno javlja u proizvodnji. Naime, kako bi dostigli potražnju, Hasanspahićima nedostaju tehnička sredstva, odnosno postrojenja koja bi ubrzala proizvodnju i preradu. Međutim, oni ističu da im ključ uspjeha nije u kvantitetu već u kvaliteti proizvoda. Zbog toga svakom proizvodu posvećuju posebnu pažnju i pomno biraju sastojke.

Sami svoje gazde-najveća blagodat posla

Kada su počinjali sa bavljenjem ovim poslom znali su da on sa sobom povlači mnogo odricanja, navodi Melisa. Međutim, najveća vrijednost je ipak u tome da su trenutno sami svoje gazde i da jedino ovise o vremenskim uslovima i povjerenju kupaca koje već uveliko imaju.

U narednom periodu planiraju povećati proizvodnju srazmjerno zahtjevima tržišta. Međutim, plan je  sve svoje aktivnosti temeljiti na kvaliteti što je i ključ uspjeha, zaključuje Melisa.


Fotoprilog


Tagovi

Ekološka proizvodnja Slatko od duda Pekmez Sok Džem Plastenička proizvodnja SPP Okus prirode Organska proizvodnja Melisa Hasanspahić


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.