Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko-farma van der Broek
  • 26.02.2014. 18:25

Ono što organski proizvedu, teško je i nabrojati

Kako stvari funkcioniraju na nizozemskoj eko farmi obitelji van der Broek? Djed je imao nekoliko krava, svinja, kokoši te je uzgajao repu, krumpir i pšenicu. Danas su na toj farmi također krave, ovce, voćnjak, veliki povrtnjak, ali postoji još mnogo toga. Sve je to s oznakom organskog i eko.

  • 2.081
  • 232
  • 0

Kada iz ovog dijela svijeta dođete u Nizozemsku, u prvom momentu svemu se čudite. Kućama, tim ciglicama na ciglici, vegetaciji, urednosti. No, ubrzo vidite da je to nešto kao i tu kod nas. Selo je selo, samo tamo u selima se živi, a kod nas se više ne živi. Kako se živi. Kaže najmlađi Van den Broek da živi dobro. Da svi rade. I susjedi do njega rade. I oni do njega. Svi rade na tom selu.

Organska farma obitelji van den Broek

Prije gotovo stoljeća, djed van den Broek izgradio je farmu na Esbeeksewegu u Hilvarenbeeku. U ono vrijeme, to je bio jedan od mnogih poljoprivrednih i stočarskih gospodarstava u tom području. Djed je imao nekoliko krava, svinja, kokoši i radio je uz pomoć konja, ali on je također uzgajao repu, krumpir i pšenicu. Danas je ta farma također s kravama, ovcama, voćnjakom, ima veliki povrtnjak, ali postoji još mnogo toga. Sve je to danas s oznakom organskog i eko. I sve što se proizvede kod njih možete kupiti u njihovoj trgovini uz ponudu ekološke hrane drugih proizvođača. Imaju i kuhinju i restoran. Ali samo za one koji dođu u grupi pa čak i sudjeluju u proizvodnji, u branju, ali na kraju i samoj kuhinji. U staji i sjeniku koji su obnovili, izgleda kao da ste u nekim starim, proteklim vremenima. I mi smo kuhali. Odnosno, rezali smo povrće. Kuhala je ipak gazdarica, ali mi smo bili ti koji smo to na kraju i pojeli.

Van der Broek farma u Nizozemskoj

Zanimljivo. Povrće kao kod kralja Wiliama I. Raspored u vrtu je inspiriran drevnim crtežima. Kralj William sam je imao povrtnjak. U sredini je kružno polje okruženo s osam polja s različitim skupinama usjeva.

"Naš vrt je podijeljen u osam odjeljaka. Svaki odjeljak sadrži specifične grupe povrća, kupus, krumpir, mrkva, jagode, voće i lisnato povrće. Svake godine urod se pomakne u smjeru kazaljke na sljedeći odjeljak. Tek nakon osam godina, usjevi se vrate na prijašnje pretince. Tako sprečavamo bolesti, brinemo o plodnosti i strukturi tla te uspješnije suzbijamo korove. Jedni bolje upijaju hranjive tvari, drugi pak ostavljaju dušik u tlu iza sebe i tako redom", kažu naši domaćini.

Prodaja eko proizvoda

Govedina i janjetina u restoranu potječu od stoke s vlastitog imanja. Životinje su hranjene na prirodnim pašnjacima, a i sva hrana je proizvedena na organski način. Radi se o tzv. plavim kravama, ili kako su kod nas poznatije kao pasmina d'Acquitaine, ili kao Blonde d’Acquitaine. Poseban specijalitet je upravo meso odraslih krava i ta govedina, odnosno ramstek, ima po njima dublji i kvalitetniji ukus i tamniju boju. Da bude jasnije, ovdje se radi o ugoju tipa krava - tele i tovu muških bičića. Isto tako, i kod ovaca se radi o stalnom prirodnom razmnožavanju i života janjeta uz majku.

Trgovina je posebna priča. Tu, osim njihovih proizvoda ima svega. Organski uzgojenog povrća, voća, kruha od žitarica iz eko uzgoja, eko vina, meda, mlijeka i sira. U biti, teško je i nabrojati. Najbolje je dobro pogledati fotogaleriju i prilogu i sve će vam biti jasno. Jan, Cecile en Niek van den Broek su imena koja valja upamtiti.


Fotoprilog


Tagovi

Nederlands Eko Organska poljoprivreda Krave Povrće Prirodno razmnožavanje Govedina Janjetina Plodnost tla Prirodni pašnjaci Esbeekseweg


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.