Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aronija i lješnjak
  • 01.12.2022. 09:00
  • Zagrebačka, Samobor

OPG Aronia exelanta - čarolije sestara Horvat od aronije i lješnjaka

Obitelj Horvat bavi se uzgojem aronije i lijeske te traži svoje mjesto pod suncem na domaćem tržištu. Ušli su pod ekološki nadzor, osmislili nove proizvode, potražili dizajnera i krče svoj jedinstveni put prema prepoznatljivosti.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.852
  • 91
  • 0

Sestre Andreja i Marija Horvat, te njihova obitelj zasadili su 1.600 grmova aronije i 120 lijeski u okolici Samobora. Već osam godina grade svoju priču koju su nam ispričale tijekom festivala VolimEko.

Kad je aronija sorte Nero dostigla svoj puni rod, Andreja je razmišljala kako izaći na tržište, a ne utopiti se u moru sličnih proizvođača matičnog soka od ovoga voća.

"Razmišljali smo u kojem smjeru krenuti s proizvodnjom budući da matični sok neće dugo imati opet one visoke cijene koje je imao u početku. I onda smo krenule u nešto novo. Danas u ponudi imamo osvježavajuće bezalkoholno piće od aronije - Čarobni napitak, kozmetiku i likere, Čarobni pekmez od aronije i šljive, Čarobni čaj i čokoladu s našim lješnjacima - Čarobni lješnjak“, kaže. 

Kako su i lješnjaci sorte istarski i rimski dobro rodili ove godine, sestre su se posvetile oblikovanju novih proizvoda s njima. Upravo za nadolazeći Božić izlaze na tržište s novim čarobnim pralinama s lješnjacima. Lješnjake daju na uslužno čokoladiranje u Sesvete.

U proizvodnji nema viškova

Andrea proizvodi ekološki napitak od aronije što je zapravo osvježavajuće bezalkoholno piće blago zaslađeno ekološkim šećerom od trske. Piće nije trpko kao čisti matični sok, ali je zadržalo okus tog voća i definitivno osvježava. Nakon cijeđenja soka ostaju ostaci od gnječenih bobica. Oni se prvo suše pa melju za čaj. Kako se ti ostaci sačinjavaju i od opne bobica oni sadrže većinu bioaktivnih tvari. A dizajn pakiranja čaja u tuljcima je stvarno poseban. "Radio ga je dizajner i stvaramo jedan potpuno novi čarobni ljubičasti svijet od aronije i lješnjaka koje nudimo potrošačima“, naglašavaju. 

Stvaramo jedan potpuno novi čarobni ljubičasti svijet, kaže Andreja 

Na OPG-u su ponosni na svoju čokoladu Čarobni lješnjak s visokim udjelom prženih lješnjaka. "Htjela sam da u ponudi imamo čokoladu s puno lješnjaka. I sada je imamo. Naša sadrži više od 10% finih i hrskavih prženih lješnjaka i ona zbog njih ima totalno drugačiji okus“, navodi Andreja i tvrdi da su to zapravo lješnjaci obogaćeni čokoladom, a ne čokolada s lješnjacima i da je na njima naglasak i prioritet.

Kozmetika s aronijom

Andreji i Mariji ne nedostaje ideja. U suradnji s liječnicima nastali su proizvodi Aronia Firming gel i Aronia Foot cream. "Izrađujemo ih u ovlaštenom laboratoriju po recepturi koja je napravljena strogo za nas“, naglašava Andreja Horvat. Krema za stopala s ovom biljkom je inovativni proizvod koji potiče pravilnu cirkulaciju krvi u nogama i stopalima. Idealan je, kaže, za dijabetičare i trudnice. Pospješuje prokrvljenost pa se preporučuje svima koji imaju problema s hladnim i otečenim nogama i upaljenim venama. Prema Andrejinim riječima, gel umanjuje osjećaj težine u nogama. Učvršćujući gel koristi se za brojne dermatološke probleme odgađa prirodni proces starenja. Zateže kožu i pomlađuje je. "Svi naši kozmetički proizvodi morali su proći ispitivanja na Zavodu na javno zdravstvo i mogu na tržište. Plan nam je redizajn naše kozmetičke linije“, otkriva. 

Ekološki brend Aronitas ide naprijed

Pod ekološki nadzor obitelj Horvat je sa svojim nasadima ušla prije 2018. godine jer su željeli dodatni poticaj u proizvodnji. Također, bilo im je bitno da eko proizvodi zažive i prezentiraju se kao zdravi, ali istovremeno i ukusni. Svoje cijene smatraju prilagođenim širokom krugu korisnika. Sestre Horvat u planu imaju nadopunu asortimana i razvoj novih proizvoda. Pripremaju se za europske fondove u sljedećoj godini. Svjesne su da kupcu prvo treba privući pažnju, a onda ga i zadržati novim čarolijama.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aroniaexelanta Arovitas Čarobni lješnjak Andreja Horvat Marija Horvat Aronija Samobor Ekološki Aronia Firming Gel


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer