Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 25.06.2021. 14:00

Organska proizvodnja: Zajedničkim snagama do saradnje i novih tržišta

Na održanom skupu bilo je prisutno oko 40 proizvođača i otkupljivača iz Republike Srpske i Srbije koji su se međusobno upoznali, razmjenili kontakte i iskustva.

Foto: Bojan Kecman
  • 106
  • 72
  • 0

Organska proizvodnja sve više se razvija u Republici Srpskoj, kao i u susjednoj Srbiji pa je sada pravi trenutak za upoznavanje i saradnju poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača, što je bio cilj skupa, održanog u Bijeljini, kojeg je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u saradnji sa sertifikacionom kućom Organic control system iz Subotice.

Domaća proizvodnja dvostruko veća

Goran Bursać, pomoćnik ministra za resor pružanja stručnih usluga u poljoprivredi, rekao je da se ovaj tip poljoprivredne proizvodnje, u posljednje dvije godine kod nas dvostruko povećao, što je rezultat intenzivne saradnje ministarstava poljoprivrede RS i Republike Srbije.

"Imamo dvije vrste podsticaja za biološku proizvodnju. To se prije svega odnosi na 50 odsto za sertifikat, odnosno, potvrdu o konverziji, zatim do 300 evra po hektaru za voćarsku proizvodnju i 250 evra/ha za ratarsku", rekao nam je Bursać, dodajući da je dalji plan još više podržati ovaj vid uzgoja. 

Viši stručni saradnik za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede RS, Dragana Zec, istakla je da je u 2020. kod nas bilo 46 sertifikovanih proizvođača, odnosno,1.015 hektara zasijanih površina. Upravo zbog bržeg razvoja pomenutog vida poljoprivrede, najavila je i veliki skup "Bio fest" koji će po prvi put biti održan 24. septembra ove godine, u Banja Luci.

Najrazvijenije zemlje ne mogu podmiriti tražnju

Savjetnica za organsku proizvodnju ministra poljoprivrede Srbije, Ivana Simić, istakla je da je prošla godina, neočekivano bila najbolja za tamošnje biološke uzgajivače, naročito po pitanju izvoza koji je porastao čak za 35 odsto u odnosu na 2019.

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

"Najviše se izvozilo u Njemačku, u vrijednosti od 11 miliona evra, te SAD i Holandiju. Šansu za nas predstavlja podatak da Austrija, Belgija i Italija, koje su među najrazvijenijim zemljama po pitanju uspješnosti organskog uzgoja, ne mogu da zadovolje potražnju za tim proizvodima", kazala nam je Simić.

Prema njenim riječima, u Srbiji su registrovana 534 eko proizvođača dok je kooperanata koji takođe dobijaju podsticaje kroz grupnu sertifikaciju, 5.727. To su manje zadruge koje dobro funkcionišu, a ukupna površina pod organskim usjevima iznosi 22.500 hektara. Najviše je uzgajivača voća i žitarica.

Razmjena iskustava i kontakta

Na skupu je bilo prisutno oko 40 proizvođača i otkupljivača iz Republike Srpske i Srbije koji su se međusobno upoznali, razmjenili kontakte i informacije o tome šta im je neophodno, bez obzira da li se radi o potrebi za sirovinama ili zajedničkom plasmanu na ostala tržišta.

Ministri poljoprivrede dvaju zemalja nedavno su donijeli odluku o međusobnom priznavanju sertifikata organskih proizvođača iz RS i Srbije koji moraju imati i EU sertifikat.


Tagovi

Organska proizvodnja Goran Bursać Ivana Simić Dragana Zec Poljoprivredni proizvođači Otkupljivači


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.