Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Organic award
  • 28.03.2022. 14:00

Otvoren je natječaj za nagradu najboljem ekološkom poljoprivredniku u EU

Ukupno će se dodijeliti osam nagrada u sedam kategorija, a rok za prijave je otvoren do 8. lipnja ove godine

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 1.893
  • 67
  • 0

U Bruxellesu je otvoren natječaj za nagradu najboljem ekološkom poljoprivredniku u Europskoj uniji, a na otvorenju je sudjelovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i potpredsjednik udruženja Copa Cogeca Mladen Jakopović zajedno s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim.

"Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC), Europski odbor regija (CoR), COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe zajedno su pokrenuli projekt prve ekološke nagrade EU-a", kazao je Jakopović.

Prvi put se dodjeljuju EU nagrade za ekološku proizvodnju u sedam kategorija

Kako pojašnjava, te su nagrade zamišljene kao nastavak Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje, koji je Komisija odobrila 25. ožujka 2021., a kojim je najavljeno uvođenje takvih nagrada za podizanje svijesti o ekološkoj proizvodnji i povećanje potražnje za ekološkim proizvodima.

Osam nagrada u sedam kategorija

Ukupno će se dodijeliti osam nagrada u sedam kategorija, uključujući nagradu za najboljeg ženskog ekološkog poljoprivrednika, najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika, najbolju ekološku regiju, najbolji ekološki grad, najbolji ekološki bio-kvart, najbolji ekološki SME, najboljeg prodavač ekološke hrane te najboljeg ekološkog restoran.

Rok za prijave otvoren je od 25. ožujka do 8. lipnja ove godine, a proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada bit će organizirana na "Dan ekoloških proizvoda u EU-u"23. rujna 2022.

Žiri koji odlučuje o konačnim pobjednicima, činit će predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije, Europske komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

Jakopović je u svom govoru naglasio kako je i sam ekološki poljoprivrednik te je jako zadovoljan što je Komisija objavila ambiciozan plan za postizanje 25 posto ekološkog poljoprivrednog zemljišta do 2030. godine.

Jakopović: Važan alat je komunikacija

"Posebno me raduje da potražnja za eko proizvodima kod zahtjevnih EU potrošača raste. Kako bi podržali veći broj europskih poljoprivrednika za prelazak na takvu poljoprivredu mora postojati koordinirana aktivnost između svih: institucija EU-a, nacionalnih institucija, poljoprivrednika, zadruga, prerađivača, trgovaca na malo, sveučilišta i istraživačkih centara", izjavio je.

Nagrade su zamišljene kao nastavak Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje, kazao je Jakopović (Foto: HPK)

Ekološki poljoprivrednici su, kaže, suočeni s brojnim izazovima, a suočavaju se s učincima klimatskih promjena koliko i njihove kolege iz konvencionalne poljoprivrede.

"Istraživanje i inovacije ključni su za postizanje naših ciljeva i za eko podizvođačima da se suoče sa svojim izazovima", rekao je Jakopović dodavši da je jedan od najvažnijih alata i komunikacija.

"Zato uistinu vjerujem da je stvaranje Nagrade EU za organske proizvode sjajna ideja. Moramo prenijeti europskim građanima sve velike inovacije, projekte i ideje koje su europski ekološki poljoprivrednici već implementirali kako bi unaprijedili ovaj sektor", zaključio je Jakopović.

Više informacija o tome kako se prijaviti i tko se sve može prijaviti, kriteriji prihvatljivosti i dodjele nagrada pronađite ovdje.


Tagovi

HPK Mladen Jakopović Nagrada Ekološka poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]