Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Iva Bulić
  • 06.01.2019. 15:00

Ovčarstvo zamijenili bademom, od prošle godine bademi s OPG-a Bulić imaju status ekološkog proizvoda

OPG Iva Bulić nalazi se u Korlatima, u Zadarskoj županiji i bavi se ekološkim uzgojem badema.

Foto: arhiva OPG Bulić
  • 4.067
  • 1.426
  • 0

OPG Iva Bulić nalazi se u Korlatima, u Zadarskoj županiji i bavi se ekološkim uzgojem badema (bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul).Uzgoj ovaca

Gospodarstvo, otkriva nam Iva, egzistira od 1996. godine kada su se počeli baviti stočarstvom, odnosno uzgojem ovaca. U ovčarstvu su dostigli maksimum 2010. kada su imali do 600 ovaca osnovnog stada. Razmišljali su o proizvodnji mlijeka i sira i shvatili da nema dovoljno radne snage i da se od same proizvodnje mlijeka u stočarskoj proizvodnji ne može živjeti.

Trajni nasadi

Odlučili smo zatražiti koncesiju od države na šumskom zemljištu i podizati trajne nasade badema. 2011. godine sadimo prvi bajamik cca 400 badema na vlastitom zemljištu i sklapamo ugovor s Krašom. 2013. godine počinjemo s pripremom i obradom krškog zemljišta površine 12 ha za sadnju badema, 2014. godine sadimo prvih 6 ha i prijavljujemo ekološku proizvodnju, sljedeće godine sadimo sljedećih 6 ha...”, priča Iva čije gospodarstvo broji 2 člana, ona i suprug. 

Dio vrijedne obitelji

"No imamo petero djece, najmlađe je tri godine, a četvero pomažu u obavljanju poslova kada im to dozvole studentske i školske obaveze. Matea je studentica 3. godine teologije i 1. godine industrijskog dizajna, Zrinka 4. godine Filozofije i 2. godine matematike na PMF-u, Petra 3. razred srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Ante 7. razred osnovne škole. Sezonski po potrebi zapošljavamo radnike", ponosna je Iva. 

Vlastiti sadni materijal

Sadni materijal proizveli su sami kao i većinu stajskog gnoja iz vlastite proizvodnje, a otkupljuju i od susjeda. Sorte badema su: Ferragnese, Ferraduel i Troito, imaju 3500 sadnica ili stabala posađenih na razmaku 6×6. Nasadi se održavaju frezanjem, rigolanjem, obrezivanjem i prskanjem dozvoljenim ekološkim sredtvima.

Najveći problem u proizvodnji je osiguravanje dostatnih količina vode, pa su napravili bušotinu i našli vodu te paralelno s tim na natječaj za tip operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja prijavili navodnjavanje koje im je odobreno u 50%-tnom sufinanciranju i trenutno su u realizaciji kredita. Suočili su se sa problemom suše u ljeto i poplava (jesen, zima) koja za posljedicu ima eroziju tla.

Za sada, kažu, u manjim količinama skladište izvan OPG-a. Oglašavanje na društvenim mrežama koriste kao promociju vlastitih proizvoda, prodaju direktno i imaju ugovor s Biovegom kao ekološkim korisnikom njihovih proizvoda. Od prošle godine njihovi bademi imaju status ekološkog proizvoda.

Mlade poticati da se bave poljoprivredom

Korisnici smo poticaja i oni nam dođu kao "suho zlato" da bismo ostali na površini do realizacije vlastitih proizvoda. Smatramo da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom i da bi država trebala zadati okvire i vrstu proizvodnje kao i otkupne cijene kako bi svi oni koji se žele baviti poljoprivredom u posao mogli ulaziti s manjim rizikom. Potrebno je mudro promišljati te se odlučiti za proizvodnju na profesionalnoj osnovi uz dodatne instrumente osiguranja s obzirom na sve rizike u proizvodnji", mišljenja je Iva. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bulić Iva Bulić Bademi Eko proizvodnje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs