Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kamilice
  • 01.06.2022. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Pitomački srednjoškolci pobrali 20 hektara ekološki uzgojene kamilice

Plantaža se nalazi u blizini Drave, izolirana je od drugih parcela što uz odgovarajuću agrotehniku u košnji, plijevljenje korova pomoću štrigla i prihrana eko gnojivima putem lista, omogućuje ekološku proizvodnju za što su dobili certifikat Austria Bio Garantie.

Foto: Srednja škola S. Sulimanca
  • 1.829
  • 200
  • 0

U pitomačkoj Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača završila je berba ekološki uzgojene kamilice na 20 hektara vlastitih površina.

U berbi su uz nastavnike praktične nastave sudjelovali učenici zanimanja poljoprivredni gospodarstvenik koji su upravljali strojevima, utovarili i prevozilo ubrani cvijet te punili sušare. Za to vrijeme, učenici zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije brinuli su da svi strojevi funkcioniraju besprijekorno.

Svu kamilicu otkupljuje tvrtka Plantaže d.o.o. iz Pitomače koja ju dalje plasira u nekoliko zemalja Europske unije za potrebe farmaceutske industrije i proizvodnju čajeva.

Učenici i nastavnici, uz pomoć suradnika iz Regionalnog centra kompetencije Panonika, kamilicu uzgajaju na državnom zemljištu koje je škola dobila na korištenje na rok od 25 godina. Plantaža se nalazi u blizini Drave, izolirana je od drugih parcela što uz odgovarajuću agrotehniku u košnji, plijevljenje korova pomoću štrigla i prihrana eko gnojivima putem lista, omogućuje ekološku proizvodnju za što su dobili certifikat Austria Bio Garantie.

Kamilica u eko uzgoju 

Srednja škola u Pitomači utemeljena je 2014. godine. U njenu gradnju i opremanje Virovitičko-podravska županija i općina, uložili su 20 milijuna kuna i jedna je od najmodernijih u Hrvatskoj. Sudjelovala je ili sudjeluje u brojim projektima vrijednim više od 100 milijuna kuna.

"Od prvog razreda učenici svladavaju znanja, kompetencije i stvarno iskustvo u poljoprivredi kako bi kad završe školovanje preuzeli posao na OPG-u od svojih roditelja ili otpočeli vlastiti posao", napominje ravnatelj škole Josip Ivoš.

Ukupno imaju oko 250 učenika u šest različitih zanimanja - mehaničar poljoprivredne mehanizacije, poljoprivredni gospodarstvenik, agroturistički tehničar, kuhar, konobar, upravni referent te poslovni tajnik.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kamilica Berba kamilice Srednja škola Josip Ivoš Učenici


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!