Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Austria Bio Garantie
  • 09.06.2020. 16:30

Pokrenuta hrvatska input lista s proizvodima dozvoljenim u ekološkoj proizvodnji

Okupljanjem renomiranih kontrolnih kuća, stvoren je holding koji trenutačno čini jednu od najvećih grupacija tvrtki koje zajedno djeluju na području kontrole i certifikacije ekološke proizvodnje, ali i konvencionalnih standarda iz područja hrane, hrane za životinje i okolišno značajnih djelatnosti, poručuju iz ABG-a.

Foto: Austria Bio Garantie
  • 1.133
  • 174
  • 0

Prošla, 2019. godina bila je po mnogočemu posebna godina za kontrolnu kuću Austria Bio Garantie. U ovoj, također specifičnoj za njih, ali i za sve kompanije, spremaju nove projekte. 

Uz to što su proslavili 25 godina od osnutka i bavljenja nadzorom i certifikacijom ekološke proizvodnje kao Austria Bio Garantie grupa, uspješno su, kako ističu, priveli kraju postupak pridruživanja holdingu - Easy-Cert Group AG zajedno sa svojim partnerima iz Švicarske - bio.inspecta AG i q.inspecta GmbH. Krajem godine holdingu se pridružila još jedna kontrolna kuća na tom području - Ceres GmbH iz Njemačke.

"Okupljanjem renomiranih kontrolnih kuća, koje svoje poslovnice imaju u više država EU, ali i svijeta, stvoren je holding koji trenutačno čini jednu od najvećih grupacija tvrtki koje zajedno djeluju na području kontrole i certifikacije ekološke proizvodnje, ali i konvencionalnih standarda iz područja hrane, hrane za životinje i okolišno značajnih djelatnosti", poručuju iz ABG-a.

Pokrenuta prva hrvatska input lista

Svoje predstavništvo imaju i u Republici Hrvatskoj, gdje od 2012. djeluje kćerinska tvrtka Austria Bio Garantie sa sjedištem u Čakovcu. ABG Hrvatska djeluje na području cijele države, a bavi se isključivo nadzorom i certifikacijom proizvodnje, prerade, trgovine/distribucije i uvoza ekoloških proizvoda.

U nadi da pruži što kompletniju uslugu svojim korisnicima, ali i partnerima, ABG Hrvatska je u suradnji s partnerom Easy-Cert Services GmbH - Inputs Evaluation iz Austrije, početkom 2019. pokrenuo prvu hrvatsku input listu za proizvode koji su dozvoljeni za korištenje u ekološkoj proizvodnji. Ona je objavljena na stranicama kontrolnog tijela ABG, ali je također i sastavni dio European input list, a koju vodi FIBL - Institut za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

dc
ABG se već 25 godina bavi nadzorom i certifikacijom ekološke proizvodnje

"Iza hrvatske input liste stoje provjereni domaći i strani stručnjaci koji vrše evaluaciju i provjeru sukladnosti proizvoda koje su proizvođači namjenili korištenju u ekološkoj proizvodnji. Međunarodni tim eksperata, redom osoba s dugim iskustvom, svakodnevno provjerava artikle, a kako bi poljoprivrednici bili sigurni da ono što koriste iza sebe ima valjanu potvrdu o sukladnosti te da je prikladno za korištenje u ekološkoj proizvodnji. Trenutačno se na ovoj input listi nalazi 43 artikla koje prati potvrda o sukladnosti za korištenje u eko proizvodnji, a svakodnevno se njome koriste mnogi poljoprivrednici koji žele koristiti gnojiva, poboljšivače tla, ojačivače bilja i sredstva za zaštitu bilja.

Nedavnim promjenama u nacionalnom zakonodavstvu stalo se na kraj tome da se eko proizvođačima nude svakakvi proizvodi uz napomenu da su isti dozvoljeni za korištenje, bez krajnje odgovornosti za distributera ili proizvođača takvog proizvoda o istinitosti tog navoda", ističu iz tvrtke.

Kako pribaviti Potvrdu o sukladnosti?

Dodaju kako u suradnji s Easy-Cert Services Inputs Evaluation, ABG nudi svima koji na tržište stavljaju proizvode za koje navode da su prikladni za korištenje sukladno propisima koji reguliraju ekološku proizvodnju, mogućnost da za njega dobiju jedinstvenu potvrdu o sukladnosti na hrvatskom i engleskom jeziku - prihvaćenu od strane svih kontrolnih tijela u Hrvatskoj. Također, izlistavanjem na hrvatskoj, svi proizvodi postaju automatski vidljivi na europskoj input listi

Svi zainteresirani proizvođači i distributeri koji žele pribaviti ovu potvrdu, mogu se javiti djelatnicima tvrtke Austria Bio Garantie koji će ih dalje uputiti u postupak evaluacije, dati popis potrebne dokumentacije i sve informacije potrebne za završetak postupka. 

Za više informacija obratite se tvrtki Austria Bio Garantie d.o.o. na adresi Franje Punčeca 4, Čakovec, e mail: m.tarandek@abg.at, hrvatska@abg.at, tel: 040/390-163 ili mob: 099/306-2488.


Tagovi

Austria Bio Garantie Ekološka proizvodnja Kontrola Certifikat Nadzor ekološke proizvodnje Hrvatska input lista European input list


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Bio Garantie d.o.o.

Ulica Ivana Mažuranića 2, 40000 Čakovec, Hrvatska
tel: +385 (0) 40 390 163, e-mail: hrvatska@abg.at web: http://hr.abg-cert.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]