Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba borovnica
  • 31.07.2021. 20:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Oglavak

Popravljanje budžeta: U berbi borovnica jedna porodica može zaraditi i do 20 hiljada maraka

Prosječan berač borovnice koristeći greben može zaraditi do 100 KM dnevno, berući 5-6 sati, jer je cijena neprečišćene borovnice 3,30 KM po kilogramu, dok je otkupna čiste 8 KM.

Foto: Naila Čaušević
  • 6.282
  • 1.074
  • 0

Berba borovnica me uvijek podsjeti na djetinjstvo, valjda zato što sam od svoje dvanaeste godine zajedno sa roditeljima išla u berbu borovnica, kod nas poznatijih kao vrisinje. To je bio poslijeratni period, mnoge firme su bile u stečaju, pa tako i ona gdje je radio moj otac. Kao i mnoge porodice, i moja je pronašla izvor prihoda u šumskom bilju.

Do tada su se u mom kraju borovnice brale isključivo ručno, i samo su iskusniji berači mogli nabrati 10-15 kilograma po danu. No, onda se pojavio greben, ručno pomagalo za branje ovog voća s kojim je jedna osoba mogla nabrati 20-30 kilograma za jedan dan, zavisno od vještine.

Otkupna cijena im je bila 1 KM po kilogramu, a bilo je dana kada je nas četvero, moji roditelji i dvije godine starija sestra, znalo nabrati i do 100 kilograma. Jedan dan bismo u planini brali, a drugi ih prebirali na improviziranoj skeli.

Greben je moguće ručno napraviti

Jedina investicija u ovom poslu je kupovina grebena koji košta oko 30-40 KM. Moguće ga je i ručno napraviti jer se sastoji od drvene podloge koja ima ručku, a sa suprotne strane je umetnuta neka vrsta dugih eksera, koja služi za branje. Bolji greben znači veću količinu i čišće borovnice, tako da se ova investicija u svakom smislu isplati.

Branje borovnice nije ni malo lak posao 

Cijena borovnice je za par godina dostigla i 5 KM po kilogramu, a kasnije su otkupljivači počeli sa otkupom neprečišćene (zajedno sa lišćem i nezrelim plodovima) borovnice. 

Prošle sedmice sam nakon nekoliko godina pauze ponovno išla u berbu, zajedno sa suprugom zaradila sam 140 KM prvi dan, a drugi dan 90 KM. Grebenom smo brali neprečišćenu borovnicu, "digli" je na vjetar da malo ispuše listiće i predali otkupljivaču. S obzirom da smo bili na lokaciji Oglavak, koja je nadmorskom visinom niža od drugih lokacija kao što su Stožer, Gunjača, Rosinj, Zec planina, Sikira i drugi obronci planine Vranice, borovnice su ranije sazrile i velikim dijelom su obrane.

Ova će sezona završiti ranije?

Iskusniji berači se nakon ove lokacije prebacuju na više predjele u potrazi za zrelijim plodovima. Stanovnici MZ Privor su bliži ovim obroncima, a dalje od grada, pa svoju egzistenciju osiguravaju na planini. Godišnje jedna porodica zaradi i do 20 hiljada maraka, jer se radi o nepreglednim livadama pod vrijeskom.

Bere se od početka jula do sredine augusta, pomjerajući se sa nižih prema višim predjelima. Naravno, berba potraje toliko dugo ukoliko su borovnice baš rodile, i ako ih ne pogodi nevrijeme. Prije desetak dana je baš ovaj kraj pogodio jak grad, što je uz dug sušni period oslabilo rod, te se berači žale kako će ova sezona završiti ranije.

Berači sada idu prema sve višim predjelima

Danas, jedan prosječan berač borovnice koristeći greben može zaraditi do 100 KM dnevno, berući 5-6 sati, jer je cijena neprečišćene borovnice 3,30 KM po kilogramu, dok je otkupna čiste 8 KM. Otkupljivači je izvoze u ogromnim količinama, svježu i zamrznutu, što beračima osigurava siguran plasman. 

Berba nije ni malo lagana

Da neko ne pomisli da je zarada od borovnica prelagana, napomenut ću da se ona bere sredinom ljeta, dakle po najvećim vrućinama, po livadama, gdje baš i nema puno hladovine. Putevi do ovih lokacija su većinom makadamski i šumski, pa vam treba namjensko vozilo, džip, traktor ili neko staro, kojeg vam nije žao. Od auta se u većini slučajeva pješači berući uzbrdo ili nizbrdo, pa sa punim kantama vraća nazad po nekoliko puta dnevno.

Pune kante

Za sve je potrebna volja, pa tako i za ovaj posao, ali ako pokušate, vrlo lako možete zaradite novac bez ikakvih dodatnih ulaganja.

A kako izgleda branje borovnica pomoću grebena, pogledajte u videu: 


Tagovi

Berba borovnica Zarada Otkupna cijena Greben Berači Trajanje sezone


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.