Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega paradajza
  • 17.04.2020. 13:30

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite tlo

Malčiranje će stvoriti povoljne uslove za rast i razvoj biljaka, spriječiće pojavu oboljenja i napad štetočina. Svaki prirodni malč ima svoje prednosti i mane, a zajedničko im je da su lako dostupni.

Foto: Depositphotos/alxbaev@gmail.com
  • 10.017
  • 950
  • 0

Malčiranje paradajza olakšaće uzgajanje ove povrtne vrste i obezbjediće najpovoljnije uslove za rast i razvoj. Kao materijal za malč, može poslužiti sve iz prirode, ali i namjenske folije.

Zašto malčirati paradajz?

Mnogobrojne su prednosti primjene ove agrotehničke mjere na zemljišta, ali i na gajene biljke. Malč održava vlažnost tla, štiti ga od isušivanja, poboljšava fizičke osobine, sprječava širenje patogena i štetočina, kao i rast korova.

Kao malč materijal može nam poslužiti različit organski otpad kroz koji može proći zrak i voda. Na taj način ćemo omogućiti tlu da diše, padavine će dospjeti u dublje slojeve, a višak vlage će moći neometano ispariti.

Njegujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Za ovo povrće malčiranje je veoma važan dio zaštitnih mjera koje sprovodimo. Ovako tretitarano tlo biće rahlo i dovoljno vlažno. Ukoliko koristimo prirodne materijale, korijen paradajza će imati dovoljno zraka da diše jer ovaj usjev ne voli zbijena zemljišta. Paradajz čiji korijen se razvija u rahloj zemlji ispod malča ima veći urod. Osim toga, prirodni materijali, poput sijena, slame, piljevine, mogu spriječiti pojavu raznih oboljenja. Bolesti koje se prenose kišnim kapima, manje se javljaju i štete nisu velike ukoliko je tlo pravilno tretirano. Kišne kapi se ne odbijaju od tla, već ih sloj malča lagano propušta u dublje slojeve.

Šta koristiti kao malč?

Prirodni materijali su nam uvijek dostupni i jeftini. Raspadanjem oni obogaćuju zemljište jer se pretvaraju u humus i đubrivo. U ove svrhe možemo koristiti: sijeno, pokošenu tavu, koru drveća, piljevinu, suvo lišće, papir, karton, mahovinu, kompost.

Bez obzira šta koristili, trebamo znati da se malčiranje obavlja kada se zemlja zagrije. Prirodni materijalima malčiramo kada se biljke posade dok se namjenske malč folije polažu prije sadnje rasada paradajza. Prije postavljanja, ukloniti korov sa gredice.

Papir i karton za malčiranje

Papir, novine i karton su odličan materijal za ove namjene. Malč od papira odlično spriječava rast korova na gredici. Ukoliko ga koristimo, potrebno je postaviti tri do četiri sloja. Da bi spriječili da vjetar odnese papir, potrebno je preko njega postaviti sloj zemlje. Najbolje je preko staviti sloj sijena, slame, pokošene trave. Papir i karton se polažu na gredicama gdje imamo problem sa korovom jer oni odlično suzbijaju korov.

Piljevina daje dobre rezultate

Piljevina smanjuje količinu vode za zalijevanje. Ona dopušta vlazi da dođe do zemlje, ali sprečava isparavanje. Štiti tlo od sunca. Paradajz razvija jak korjen jer voda i zrak neomatano dolaze do njega. Tokom vremena piljevina truli, a to privlači mnoge zemljišne organizme koji doprinose poboljšanju kvaliteta tla.

Mlijeko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Ipak ima i jednu negativnu osobinu. Kako se razlaže tako troši azot iz zemljišta. To može dovesti do nedostatka ovog elementa u ishrani biljaka. Da bi to spriječili, piljevina se zalije nekim đubrivom bogatim azotom (ono od koprive je najbolje) ili se izmješa sa kompostom. Piljevina od četinara zakišeljava tlo. Da bi spriječili ovu pojavu, treba joj dodati kreč koji neutrališe višak kiselosti.

Sijeno, slama, pokošena trava

Najjeftiniji i najdostupniji materijali za malč su sijeno, slama i pokošena trava. Ukoliko se koristi trava, birati onu koja nije stvorila sjeme. Kada se pokosi, ostavi se da provene. Svježe pokošenu travu ne planirati za malčiranje jer može izazvati pojavu truleži na uzgajanim biljkama. Košenje je najbolje obaviti neposredno pred početak cvjetanja. U tom trenutku trava je najbogatija mineralima i svim drugim korisnim materijama, a tokom raspadanja će obogatiti zemljište.

Ispod malča od trave zemljište postaje rahlo, rastresito i bogato glistama. Nedostatak ove vrste malča je što se u njega rado naseljavaju miševi. Zbog toga redovno treba provjeravati šta se dešava u njemu i po potrebi premjestiti ga na drugo mjesto.

Kompost daje mnogo azota i sa njim treba biti obazriv. Preporučuje se mješanje sa piljevinom.


Tagovi

Malčiranje Malčiranje paradajza Agrotehnička mjera Vlažnost zemljišta Malč materijal Rahlo tlo Pokošena trava Zemljišni organizmi Đubrivo od koprive Kompost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.