Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina
  • 20.04.2016. 17:00

Prirodno suzbijanje krompirove zlatice

Krompirova zlatica je štetočina krompira, paradajza i plavog patlidžana. Javlja se svake godine i u potpunosti može uništiti zasad. Može da preleti i 40 km u potrazi za biljkama hraniteljkama.

Foto: Pilat
  • 18.885
  • 867
  • 0

Krompirova zlatica je štetočina biljaka iz porodice Solanaceae (krompir, paradajz i patlidžan). Ona je veoma plodna, izdržljiva, proždrljiva i lako opstaje u svim vremenskim prilikama.

Pravi je primjer kako se jedna vrsta ograničena na mali prostor može brzo proširiti na cijeli svijet. Postojbina krompirove zlatice je Kolorado, otuda naziv koloradska buba, gdje se hranila divljim pomoćnicama. Međutim, kada su doseljenici donijeli krompir u Kolorado krompirova zlatica postaje najvažnija štetočina krompira i veoma brzo se proširila na sva područja gdje se krompir uzgaja.

Štete pričinjavaju odrasli insekti i larve

Broj generacija u toku godine je pod uticajem vremenskih prilika i kod nas razvije 1 do 3 generacije. Obično do 600m nadmorske visine razvije dvije generacije godišnje, ako su povoljni uslovi razvije se i treća generacija.

Prezimljava kao odrasli insekt u zemljištu na dubini do 30cm u starim krompirištima. Prve prezimjele jedinke se pojavljuju tokom aprila, ali je pojava razvučena i na mjesec maj. Do novih krompirišta može da preleti i do 40 km. Ženke su veoma plodne i mogu da polože i do 2.000 jaja. Jaja su narandžasto obojena i odložena u skupinama sa donje strane lista i veoma su slična jajima bubamare, a njih trebamo sačuvati u svojim baštama.

Štete pričinjavaju odrasli insekti i larve koji se hrane lišćem krompira i idirektno kao prenosioci raznih virusa koji izazivaju oboljenja krompira. Pored krompira za ishranu koriste paradajz i patlidžan. Životni ciklus može da završi i na plavom patlidžanu, dok je lišće paradajza manje povoljno. Na paradajzu se može nesmetano razvijati ako je paradajz blizu krompira i zlatica se naizmjenično hrani na obe kulture.

Crvenim lukom, hrenom i kamilicom protiv zlatice

Krompirova zlatica ima mali broj prirodnih neprijatelja. Za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan. Grabežljive stjenice za ishranu koriste jaja zlatice, a efikasna u borbi protiv zlatice je i gljivica Bauveria bassiana. Prave se preparati sa sporama gljivice koji služe za suzbijanje zlatice.

Postoje razne metode suzbijanja krompirove zlatice, a sa suzbijanjem treba početi već u proljeće. Poštovati plodored, ne gajite krompir na istom mjestu 4 do 5 godina. Kada smo posadili krompir treba u čašice od jogurta staviti svježe oguljenu koru krompira da bude ispunjena 1/3 čašice. Ovako pripremljene čašice zakopati između redova posađenog krompira i to tako da je rub čašice u nivou površine tla. Nakon 3 do 4 dana obići čašice i pokupiti insekte koji su upali. Redovno mijenjati kore krompira kada se osuše.

Zlatice krompira ne mogu da podnesu miris trule lukovine od crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će da truli i mirisom će da tjera zlatice. Biljne vrste kao što su hren, kamilica i grah tjeraju svojim mirisom zlaticu. Zlatice ne podnose ni miris četinara, posebno bora. Usitnjena kora bora se može posuti između biljaka ili se napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krompira malčirati koprivom. Kopriva svojim žarećim dlačicama sprečava zlatice da se uvuku u tlo tokom najtoplijeg dijela dana.

Prikupiti odrasle insekte u posudu od 1 l i te zlatice potopiti u posudu sa 20 l vode i zatvoriti. Zlatice će da uginu i jedno vrijeme će plutati, a zatim potonuti na dno. Potrebno je oko jedne sedmice da se ovo desi. Nakon toga preparat je spreman za upotrebu ali se odlikuje visokom koncentracijom i potrebno ga je razrijediti sa vodom.

Preparati od listova duvana i topole

Nerazrijeđen preparat može da spali lišće krompira. Potrebno je razrijediti prvi put 1:1, drugi put 1:2 i treći put 1:3. Provjerite na jednoj biljci krompira kako reaguje na preparat ili ga je još potrebno razrijediti. Različite sorte krompira različito reaguju i potrebno je koncentraciju prilagoditi.

Rastvor pepela je takođe efikasan. 2 kg pepela se rastvore u 10 l vode, a zatim 1 l ovog rastvora rastvoriti sa 10 l vode i tretirati biljke. Za tretiranje krompira mogu se koristiti i preparati od listova duvana, topole. Tretiranje se obavlja kada se listovi krompira osuše od jutarnje rose.

U zavisnosti od napada i primjenjenog preparata tretmane je potrebno ponavljati svakih 5 do 10 dana ili u zavisnosti od stanja u krompirištu. Posljednje tretiranje treba da je 20 dana prije berbe.

Foto: Pilat666/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zlatica krompira Koloradska buba Krompir Paradajz Plavi patlidžan Štetočina krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.