Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko suzbijanje
  • 01.04.2021. 15:00

Proljetna zaštita: Ekološki pesticidi koji ne izazivaju pojavu rezistentnosti

Biološki insekticidi Neem Azal i Pyregard suzbijaju štetnike u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, ljekovitom, začinskom i ukrasnom bilju, a za čije je tretiranje sada pravo vrijeme, navode iz tvrtke Pro-eco.

Foto: Martina Popić
  • 6.366
  • 662
  • 1

Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su u skladu s politikom upotrebe smanjene količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez ostataka. 

Potaknuti time, tvrtka Pro-eco d.o.o. okrenula se suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje nisu štetne na okoliš i na koje biljka ili štetnik jako teško razvijaju rezistentnost. 

Tako u svom asortimanu nude biološke insekticide NeemAzal® TS i Pyregard.

NeemAzal® TS sprečava stvaranje novih populacija

Inače, drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Sadrži alkaloide i limonoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Jedan od limonoida, azadiraktin, pokazao se izuzetno uspješnim u ulozi insekticida, a upravo je on djelatna tvar pripravka NeemAzal® TS.

Nakon tretiranja, sredstvo prodire u list. Sišući, grizući ili minirajući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što momentalno dovodi do prestanka hranidbe. Naime, ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da kukci više ne žele jesti, letjeti, niti se pariti. Populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut, te time i daljnja oštećenja biljaka. 

Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh se ne ocjenjuje brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije kukaca još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove više ne stvaraju. 

Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da kukci više ne žele jesti, letjeti, niti se pariti.

Može se primijeniti u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom te ukrasnom bilju. Suzbija sve biljne uši, lisne minere, štitaste moljce, sovice, grinje, tripse te šimširovog moljca za kojeg je sada pravo vrijeme za tretiranje.

Ne izaziva pojavu rezistentnosti

Što se tiče same primjene, potrebno ga je koristiti u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima, a preporučljivo je tretman ponoviti nakon 7-10 dana. 

Kada se tako primjenjuje nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Najbitnije je da NeemAzal® T/S ne izaziva pojavu rezistentnosti stoga se njegovim korištenjem polako vraća biološka ravnoteža i čuva ekosustav u nasadu.

Kod kupnje preparata, za mala pakiranja 5 ml i 100 ml nije potrebna iskaznica, jer su takva dozvoljena u amaterskoj primjeni te su tako dostupna svim proizvođačima.

Pyregard - siguran za oprašivače i druge kukce

Drugi insekticid u ponudi je Pyregard - visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. 

Američki cvrčak (Scaphoideus titanus) vektor je virusa (Foto: Pro-eco)

Njegova aktivna tvar je prirodni piretrin kontaktnog djelovanja. U početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca. 

Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, a dobro se miješa s NeemAzal® TS čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.

Suzbija biljne uši, štitastog moljca, tripse, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđane i štitaste moljce, šljivine osice i ostalih. 

Za dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe obratite se Pro-eco timu na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Pro-eco d.o.o. NeemAzal® TS Pyregard Ekološko suzbijanje Štetnici Rezistetnost


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]