Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne uši
  • 16.07.2019. 10:30

Protiv biljnih uši borite se sa bijelim lukom, čili paprikom, sapunom...

Donosimo vam nekoliko efikasnih pripravaka koji će vam pomoći u borbi protiv biljnih uši na povrću, voću, ali i ukrasnom bilju.

Foto: Depositphotos/Busurmanov
  • 1.816
  • 76
  • 0

Vremenske prilike koje oslabljuju bilje istovremeno pogoduju biljnim ušima koje napadaju povrće, cvijeće, voće, ukrasno bilje. Prava su napast i teško ih se riješiti, pogotovo kada dolaze u većem broju. 

Kako smo već pisali, s biljnim ušima se treba boriti na svim poljima, uz pomoć ptica, drugih insekata, biljaka saveznika. 

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

No, ako je situacija takva da ni to nije dovoljno, posegnite za biljnim pripravcima koje je jednostavno napraviti, a vrlo su učinkoviti. 

Pripravci za biljne uši na povrću i voću

Odličan pripravak ne samo za biljne uši na povrću nego i druge insekte, izradite od bijelog luka i čili paprike. Pet glavica bijelog luka, pet sušenih čili paprika, tri žlice mljevene čili paprike namočite u 5l vode. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati, a nakon toga procijedite i razrijedite sa vodom u omjeru 1:1. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Efikasan će biti i pripravak samo od bijelog luka. Usitnite i izgnječite 200g bijelog luka i prelijte sa 1l tople vode te ostavite da stoji pet sati. Procijedite i jednu šalicu ovog pripravka razrijedite sa 10 l vode.

Kopriva, odnosno mravlja kiselina koju sadrži također je pokazala dobre rezultate. Kilogram svježe koprive prelijte sa 10l vode. Ostavite da stoji 12 do 24 sata, nikako duže jer tada gubi insekticidna svojstva. Procijedite i špricajte bilje, a svaki sljedeći puta napravite svježi pripravak. 

Tretiranje ukrasnog bilja

Osim već gore spomenutih pripravaka, na ukrasnom bilju i cvijeću možete koristiti i druge, gotove pripravke kao što su gazirana pića, sapunica, duvan i sl. 

Živu ogradu, cvjetnice, ruže i sl. dovoljno je poprksati napitkom kao što je Coca-Cola. Šećer će stvoriti ljepljivu sredinu koja će lisne uši spriječiti da se kreću i hrane. Postupak ponavljajte nakon svake kiše. 

Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti

Sapunica djeluje na sličan način no, koristite one koji su izrađeni od ekoloških sastojaka. 300g sapuna rastvorite u 10l vode. Ako koristite tečni sapun, potrebno je 125 ml. Ovim rastvorom špricajte biljke. 

Deterdžent za rublje i crveni luk također djeluju na cvjetnicama. Krupno naribajte 30g crvenog luka, dodajte do 6g deterdženta za rublje i prelijte sa 1l vode. Ostavite da stoji 5 sati, procijedite i špricajte napadnute cvjetnice. 


Tagovi

Biljne uši Tretiranje Pripravci Čime špricati


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas