Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje puževa
  • 04.04.2021. 10:00

Puževe ćete najlakše namamiti pivom, a otjerati čili paprikom

Preventivne mjere i prirodna sredstva daju najbolje rezultate u suzbijanju puževa, koji pričinjavaju štete na gajenim biljkama.

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 2.815
  • 860
  • 0

Puževi su postali prava noćna mora, a tokom proljeća dovoljno je vlažno i toplo za njihove vitalne aktivnosti. Što su biljke manje to su štete veće. Za veoma kratko vrijeme mogu da potpuno unište usjeve koje smo posijali ili posadili.

Golaći uzrokuju veće gubitke od onih sa kućicom i skoro da ne postoji biljna vrsta koju ne koriste za ishranu. Aktivni su tokom cijele vegetacijske sezone.

Vole sočnu hranu i vlažna mjesta

Imaju malo prirodnih neprijatelja. Nalaze se na jelovniku žaba, guštera, ptica i ježeva. Naš zadatak je da ove životinje privučemo u bašte, voćnjake i dvorišta.

Kako bi se što više smanjila njihova brojnost, potrebno je pribjeći preventivnim mjerama i prirodnim metodama. Spoj ove dvije aktivnosti mnogo je efikasniji od upotrebe hemijskih sredstava, odnosno, limacida.

Najjednostavniji način suzbijanja je mehaničko sakupljanje puževa. Lakše se obavlja ukoliko imaju kućicu.

Kako se riješiti puževa u vrtu?Kako se riješiti puževa u vrtu?

Aktivni su tokom noći dok se u jutarnjim satima skrivaju na mračnim i vlažnim mjestima. Ova činjenica može se iskoristiti da se namame na jednu lokaciju. Kada se na površinu zemlje ostavi daska, vlažan karton, krpa, crijep, kora narandže, jabuke, lišće kupusa, blitve, repe i drugog bilja sa velikim, sočnim listovima, puževima će takva mjesta biti idealno sklonište, a mi ih možemo jednostavno samo sakupiti.

Takođe, može se iskoristiti i hrana koja ih privlači kako bi ih namamili. U tu svrhu dobro će poslužiti komadi jabuke, mrkve, repe, krompira. Sve što je dovoljno sočno. Najbolje je napraviti tamno i vlažno sklonište u koje će se ostaviti malo povrća za njih, kako bi došli u što većem broju.

Ostavite im malo palente

Vole još i pivo i kukuruznu palentu. Dovoljno je pola plastične čaše napuniti pivom i ukopati u zemlju tako da su njene ivice u ravnini sa površinom zemlje. Oni neće moći odoljeti pivu i upadaće u posudu. Palenta se može staviti na papir, prosuti po zemlji, a još bolje je da se stavi u neku manju plastičnu kanticu koja će se položiti na zemlju. Njen otvor treba da je tako pozicioniran da olakšava ulazak ovih štetočina unutra. Na taj način kiša neće nakvasiti palentu, a ona će u crijevima puža da nabubri i izazove uginuće.

Neke biljke isto tako ne podnose. To su uglavnom plamenac, bijeli luk, timijan, datura, mažuran, senf, kadulja. Preko gredica se mogu stavljati borove iglice, vratić, osušena hajdučka trava.

Kako efikasno suzbiti puževe golaće?

Staze u bašti i oko bilja mogu se posuti pepelom. Ovo djeluje samo kada je suvo vrijeme. Pepeo isušuje sluz i nagriza njihovo tijelo. Dobro je staze posuti piljevinom, posebno od četinara, ali oprezno to uraditi zbog zakiseljavanja zemljišta.

Kod primjene hemijskih sredstava treba znati da otrovani puževi postaju hrana mnogobrojnih životinja. Na taj način će se izazvati uginuće korisnih vrsta, ali i zagađenje životne sredine.

Napravljeni su preparati za suzbijanje na bazi nematoda koji ih parazitiraju, kao i oni na bazi željeza. Ova sredstva praktično su bezopasna.

Baštu, cvjetnjak, dvorište obavezno je održavati uredno. Sve gomile dasaka, granja, kamenja, građevinskog materijala treba ukloniti jer mogu da služe kao sklonište. Pokošenu travu ne ostavljati dugo da stoji. Poželjno je što prije odložiti. Kada je ona zelena, ima dovoljno vlage i bezbjedno je za puževe. U periodu suše, njihova jaja propadaju ako se isuše, zbog toga i traže vlažna, tamna mjesta.

Zalijevanje obavljajte tokom jutra tako da se preko dana zemljište isuši. Ukoliko se navodnjava uveče, tlo će u toku noći biti vlažno. To im i odgovara.

Pospite im na put čili paprike

U borbi protiv ovih štetočina mogu da se koriste čili paprike. Najjednostavnije je da onu u prahu pospemo na mjesto gdje se sakupljaju, kuda se kreću ili oko biljaka koje se žele zaštiti (udaljite prah čili paprike od samog usjeva).

Od nje se može pripremati i rastvor koji se upotrebljava za tretiranje površina, ali i njih samih. Potrebno je 100g čili paprike preliti sa 1l vode. Kada proključa, kuvati još 20 minuta i ostaviti dva dana. Nakon što se procijedi dobijena tekućina, odmjere se dvije šolje, razblaže sa deset litara vode i doda 20g naribanog sapuna za veš. Sve dobro promiješati i koristiti za tretiranje.

Bijeli luk i sapun

Za rastvor od bijelog luka potrebno je usitniti 100g luka i preliti sa dva litra vode. Posuda se poklopi, ostavi dva dana i procijedi. U procjeđen rastvor doda se pet grama sapuna i dobro se promiješa. Jedna čaša ovog pripravka se razblaži sa 10l vode. Tretiranje površina najbolje je ponoviti svake sedmice.


Tagovi

Suzbijanje puževa Puževi golaći Preventivne mjere Vlažna mjesta Kukuruzna palenta Otrovani puževi Cvjetnjak Bašta Posuti ih pepelom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]