Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 08.11.2017. 17:00

"Zlatna korpa organskih proizvoda" za Dedića i Zukića

Ministri Šemsudin Dedić i Amir Zukić su od Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH dobili priznanja za podršku organskom sektoru.

Foto: fmpvs
  • 156
  • 7
  • 0

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima, održana je promocija organskih proizvođača uz degustaciju organske hrane. Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta "Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj proizvodnji", a finansira se iz Višegradskog fonda uz učešće brojnih regionalnih organizacija za promociju organske hrane.

Priznanja Zukiću i Dediću

Prilikom dodjele priznanja "Zlatna korpa organskih proizvoda", koju je udruženje Organsko FBiH dodijelilo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u znak zahvalnosti i podrške organskom sektoru, medijima su se obratili ministar Amir Zukić i ministar Šemsudin Dedić istakavši važnost razvoja organske poljoprivrede.

Izrada podzakonskih akata

"Nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Ministarstvo trenutno radi na izradi podzakonskih akata kako bismo što bolje regulisali ovu oblast u skladu sa principima EU. Već je izrađen Pravilnik za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju u kojem se detaljnije propisuju pravila organske proizvodnje. Ne samo da predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj naše zemlje s obzirom da za ovim proizvodima vlada velika potražnja na inostranom tržištu, organskim načinom proizvodnje štiti se i okoliš.

U organskoj poljoprivredi, upotreba pesticida i drugih hemikalija svedena je na minimum, tako da ova proizvodnja, osim na zdravlje ljudi, povoljno utiče na poljoprivredno zemljište, ekosisteme i cjelokupni okoliš" istakao je ministar Dedić.

Prijenos vještina i znanja

Na promociji je nadalje naglašena potreba prijenosa vještina i znanja proizvođačima u ovom sektoru, kako bi se osigurao konstantan razvoj proizvodnje, te ekonomsko jačanje organskih proizvođača koji moraju ići u korak sa regionalnim trendovima u ovom perspektivnom sektoru.

Foto: fmpvs


Tagovi

Šemsudin Dedić Amir Zukić Organska proizvodnja u BiH Višegradski fond Savez udruženja organskih proizvođača FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.