Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita biljaka
  • 23.06.2016. 08:00

Radovi u poljoprivredi tokom mjeseca jula

Juli je mjesec u kome se obavljaju mnogi radovi u povrtnjacima i voćnjacima. To je mjesec u kome treba obratiti pažnju na zalijevanje, zaštitu od štetočina i prouzrokovača bolesti.

Foto: creative
  • 3.215
  • 422
  • 0

Počelo je ljeto i biljke rastu, cvjetaju i donose plodove. Za sedam dana nam stiže juli - mjesec nastavka radova, ali i započinjanja novih radova, nove sjetve i sadnje. Glavna briga baštovana u ovom mjesecu su zalijevanje i zaštita biljaka.

To je mjesec sa najviše padavina na našim prostorima, ali voda brzo isparava zbog visoke temperature i zato je potrebno obezbjediti dobro navodnjavanje. Zalijevanje vršiti ujutrZašto ili poslije podne. Zalijevanje tokom podneva može dovesti do ožegotina na listovima. Za zalijevanje koristite vodu koja se malo ugrijala na suncu. Ne koristite prevruću vodu. Vrela, ali i hladna voda mogu izazvati šok kod zalivenih biljaka.

Radovi u bašti

Juli je mjesec u kome se nastavlja stalna briga za povrće. Posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama u cilju sprečavanja pojave plamenjače (krompir, paradajz). Biljke štititi preparatima od bakra, mlijeka, surutke, bijelog luka, crvenog luka... Bakar ne koristiti na biljkama koje su u cvatu jer može dovesti do propadanja cvijeta i gubitka uroda. Ukoliko se koriste bakarni preparati obratiti pažnju na karencu kao i kod ostalih hemijskih preparata.

Ovo je mjesec u kome se brojnost i raznovrsnost štetočina povećava. Redovnim pregledima i preventivnim mjerama spriječiti nastanak šteta. Na biljkama paradajza nastaviti redovno uklanjanje zaperaka. Prorijediti mrkvu, peršun, pastrnak, i slične povrtarske kulture na odgovarajući razmak.

Na slobodnim gredicama sijati i saditi niske mahune, kelj, kupus, krastavce, repe, rotkvice, ljetne salate, ciklu, kopar (mirođiju), korijander, kineski kupus... Obezbjediti redovno zalijevanje kako bi biljkle nikle i rasle.

Sakupljanje zimskog luka, čišćenje od zemlje i biljnih ostataka, sušenje i skladištenje. 20 dana prije vađenja prestati zalijevati luk. Karfiol zaštiti listovima kako bi se formirale bijele glavice bez oštećenja od sunca. Krajem mjeseca stižu za berbu kiselica, rabarbara, vadi se cikla, repe koje smo posijali tokom proljeća.

Redovno đubriti povrtnice. Mogu se koristit različita đubriva:

  • od pepela (70g na 1l vode),
  • od divizime (1:10),
  • od živinskog đubriva (1:20),
  • NPK od koprive, gaveza i šljeza,
  • kompostni čaj i druga đubriva.

Uz to je potrebno uklanjati korov i malčirati.

Radovi u voćnjaku

Krajem juna i početkom jula u voćnjaku se vrši zelena rezidba. U julu se vrši i prorjeđivanje plodova. Uklanjati osušene i polomljene grane i grančice. Vršiti pregled voćnjaka i podupirati grane koje su se savile od roda.

Jagodama redovno uklanjati stolone i osušene listove. Ove radnje su neophodne kako bi jagode formirale pupoljke za sledeću godinu. Obavljati redovne preglede na bolesti i štetočine i vršiti zaštitu. Rano ujutro sakupljati gusjenice na ribizli i ogrozdu.

Kod đubrenja smanjiti količinu azotnih đubriva. Stabla trebaju razviti vegetativne organe (mlade grane) koji će da dovoljno očvrsnu i pripreme se za zimu. Dodavanjem azotnih đubriva vegetativni organi bi nastavili sa rastom i ne bi uspjeli odrveniti i pripremiti se za za zimu i stradali bi od niske temperature - došlo bi do njihovog izmrzavanja.

Vrtna jezerca i ribnjaci tokom jula

Voda u ribnjaku je toplija i stvara se više hranjivih materija što pogoduje razvoju zelenih algi u ribnjaku. Alge kvare izgled ribnjaka, prekrivaju površinu vode, sprečavaju rast vodenih biljaka, smanjuju osvjetljenost i količinu kiseonika što negativno utiče na ribe. Podići nivo vode u jezeru i ribnjaku. Vršiti i aeraciju vode.

Košenje trave

Redovno kositi travu. Visina košnje trave je najmanje 5cm kako bi omogućili travi da se obnovi na travnjacima i livadama. Ukoliko je visina košnje trave niža treba obezbijediti redovno zalijevanje da bi se trava obnovila. Na mjestima gdje se želimo riješiti trave visina košnje može biti niža.

Cvijeće tokom jula

Mjesec jul je vrijeme kada se započinje sa razmnožavanjem perunika djeljenjem. Svake 2 do 3 godine perunike je potrebno razdijeliti. Vilama izvaditi perunike i skratiti listove na 15 do 20cm. Zdrave i neoštećenje rizome presaditi. Nove biljke se sade na razmak od 30cm. Desetak dana novu biljku redovno zalijevati.

Jul je povoljan za razmnožavanje ruža reznicama. Redovno zalijevati i đubriti ukrasno bilje, posebno cvjetnice.

Foto: creative2usa/Pixabay


Tagovi

Radovi u julu Radovi u voćnjaku Radovi u bašti Perunike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]