Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EkoEna
  • 30.08.2019. 15:00
  • Sveti Ivan Zelina, Zagrebačka županija

Ručno kultivirali zapuštenu zemlju, a danas uživaju u urodu i blagodatima aronije

OPG Skender Krešimir ima brend ekoEna aronija koji je posvećen najmlađem članu gospodarstva, a ispred brenda stoje zaljubljenici u prirodu koji bi voljeli svoj hobi pretvoriti u stalan posao. Njihova priča pod okriljem ekoEna brenda je u nastajanju i sigurni su da nije samo trend.

Foto: Arhiva OPG Skender
  • 1.729
  • 211
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Skender Krešimir, nalazi se na bregovima Svetog Ivana Zeline gdje je prije osam godina zasađeno 1500 sadnica aronija. U svim segmentima OPG-a za sada radi isključivo obitelj, troje stalno, a po potrebi dvoje uskoči povremeno. U vrijeme berbe koja se obavlja isključivo ručno, angažiraju sezonske berače.

Vikendom na gospodarstvu

"Ja sam diplomirana novinarka, radila sam u odnosima s javnošću i marketingu korporacija, suprug je grafički dizajner, a želja za bijegom od užurbane svakodnevnice i napuštena zemlja su nam omogućili da se otisnemo u poljoprovredne vode. Prije šest godina ručno smo kultivirali zapuštenu zemlju površine 0,6 ha, napravili nasad aronije i od tada cijela obitelj aktivno radi u svim segmentima proizvodnje soka, čaja, praha, sušenih bobica, džema, octa, keksa i čokoladirane aronije", priča Lea Skender.

Tijekom tjedna su većinom u Zagrebu i tada brigu o voćnjaku u svojim rukama drži deda Marijan dok se vikendom svi okupe i zajedničkim radom naprave još jedan korak prema ostvarenju ciljeva.

Ekološka proizvodnja kao čvrsta odluka

Lea i Krešimir su veliki zaljubljenici u prirodu i odlučili su se za ekološku proizvodnju. Ne koriste gnojiva, niti zaštitna sredstva, a sadni materijal nabavili su iz jednog hrvatskog rasadnika.

Ručno su kultivirali zapuštenu zemlju 

Dlakavi ružičari ih posjećuju svake godine u doba cvatnje maslačka pa ih ručno skidaju od podne do 16 sati kada su najaktivniji. Prije dvije godine nasad je uništio mraz i ostali su bez 95% uroda i to je onaj dio koji ostavlja gorak okus spram truda koji traje cijele godine.

Prioritet je upoznavanje tržišta s blagodatima aronije

Odmah nakon branja svježe bobice odlaze u ekološki certificiran pogon na prešanje iz kojeg nastaje hladno prešani matični sok bez vode i šećera, dio bobica suši se i koristi za prah, čaj, čoko aroniju, bakine kekse, ekstra džem... "Naravno, željeli bismo proširiti ponudu proizvoda, povećati kapacitete do razine koja neće utjecati na kvalitetu i započeti s uzgojem i drugog voća. Aronija je doista iznimna biljka, s najvećim izmjerenim antioksidativnim potencijalom među svim voćem, s nebrojenim protuupalnim i antikancerogenim svojstvima, stoga nam je kontinuirani rad na upoznavanju tržišta s blagodatima konzumacije jedan od prioriteta za budućnost", kaže Lea te otkriva: 

"Kao rješenje i kao najbolji pristup tržištu odabrali smo male prodajne kanale i direktnu prodaju gdje možemo stupiti u kontakt s kupcima te prezentirati svoje proizvode i svoj brend.

Većina proizvoda proda se na kućnom pragu kod sada već stalnih kupaca, a pomažu i kvartovske trgovine u kojima je ekoEna, kako su nazvali svoj brand, pronašla svoje mjesto.

U planu je riješiti navodnjavanje 

Zadnjih par godina prijavljuju se za poticaje u Agenciju za poljoprivredna plaćanja, a novac dobiven za ekološku proizvodnju se odmah i lako potroši, primjerice, na obnovu certificiranja koje se radi svake godine.

Od prvog dana obitelj Skender je uložila isključivo vlastita sredstva u plantažu, a budućnosti planiraju aplicirati na neku od mjera i napraviti prijeko potreban sustav navodnjavanja jer su ljeta sve toplija.

Mladi i poljoprivreda ili kako početi

Leino je mišljenje da se nedovoljno mladih u Hrvatskoj bavi poljoprivredom, da treba malo više "ludosti" i hrabrosti za ući u sve to, ali kada se osjeti ljepota bavljenja ekološkom poljoprivredom, svaka kap znoja se isplati.

Skenderovi puno toga proizvode od aronije

"Za početak, treba se raspitati oko kultura ili voća kojeg nedostaje na tržištu kako ne bi morali brinuti oko plasmana jer danas mnogi poljoprivrednici koji su kao i mi prije par godina zasadili aroniju ne znaju što bi s plodom, a i uvoz manje kvalitetne aronije, primjerice iz Poljske, u Hrvatskoj cvate, jer ljudi bez pola muke dolaze do sirovine. Ipak, podneblje Poljske govori o nižim nutritivnim vrijednostima i smanjenoj kvaliteti ploda. Ovim putem apeliram na sve ljubitelje proizvoda od aronije da to kupuju isključivo od malih i provjerenih proizvođača", poručuje Lea

Planovi za budućnost

Dosad nisu puno ulagali u marketing, osim dijela vezanog uz pakiranja. Po prirodi su estete i žele da vrhunski proizvodi budu popraćeni i takvom ambalažom. Slijedeće što planiraji su web stranica i web shop. Nadaju se da će "ugrabiti" barem mali dio kolača iz EU fondova.


Fotoprilog


Tagovi

EkoEno Uzgoj aronije Krešimir Skender Lea Skender Eko uzgoj Brend Navodnjavanje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.