Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 15.08.2022. 07:30

Sjetva nezahtjevnog pira - kada ju obaviti?

Pogodan je za ekološku proizvodnju, jer je otporniji od drugih žitarica kad su u pitanju loši uvjeti uspijevanja, djelovanje niskih temperatura, pojava bolesti i napad štetnika.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 2.608
  • 118
  • 0

Jedna od najstarijih žitarica koja se sve više uzgaja je pir ili spelta, Triticum spelta. U odnosu na običnu pšenicu odlikuje se velikim sadržajem proteina koji se kreće od 10 do 25 posto, većim sadržajem aminokiselina, lipida i nezasićenih masnih kiselina. Zrno je bogato vitaminima B kompleksa, E i K te mineralima

Pogodan je za ekološku proizvodnju, jer je otporniji od drugih žitarica kad su u pitanju loši uvjeti uspijevanja, djelovanje niskih temperatura, pojava bolesti i napad štetnika. Još jedna osobina je da se lakše bori s korovima.

Velika prednost pira je što sadrži manje glutena od pšenice.

Tolerantan na nepovoljne uvjete

Može se uzgajati na većim nadmorskim visinama, do 1.200 m. Tolerantan je na nepovoljne agroekološke uvjete. Odgovaraju mu zemljišta s pH reakcijom od 6 do 7,5 i optimalnom vlažnošću od 60 do 80 posto.

Minimalna temperatura klijanja je 5ºC. Pod snježnim pokrivačem usjev može izdržatii i do -20ºC, visoka temperatura, preko 30ºC, skraćuje period vegetacije i umanjuje prinos.

Većina sorata su ozime, ali postoje i jare. Obrada zemljišta je ista kao i kod ostalih žitarica. Potrebno je dobro pripremiti sjetveni sloj i zbog toga mu odgovaraju predusjevi koji ranije napuštaju oranicu, kao što su krumpir, uljana repica, rani hibridi kukuruza i slično. Ne treba ga uzgajati poslije pšenice i ostalih srodnih žitarica. Na isto mjesto se može posijati poslije tri godine.

Period sjetve

Sjetva se obavlja od kraja rujna do kraja listopada. Termin se prilagođava proizvodnom području. Treba uzeti u obzir da će se biljke u periodu od dva mjeseca razviti pripremiti za zimu, niske temperature i snježne padačine. Količina sjemena ovisi od sorte, vremenskih prilika i vremena sjetve. Kreće se između 160 do 240 kg sjemena po hektaru. Dubina sjetve je 4 cm, a na lakšim zemljištima do 6 cm.

Za sjetvu se koristi oljušteno i neoljušteno sjeme. Oljušteno daje brže i ujednačeno klijanje i nicanje, a potrebna nam je manja količina. Prednost je vidljiva pri sjetvi u sušnim uvjetima, jer ovakvom sjemenu treba manje vode. Neoljušteno bolje podnosi sjetvu u hladno i vlažno zemljište.

Kako bi se osiguralo ujednačeno klijanje i nicanje preporučuje se valjanje nakon odrađene sjetve. Da biste spriječili razvoj korovskog bilja obavite drljanje, a istovremeno se postiže bolja aeracija i potiče busanje.


Tagovi

Triticum spelta Sjetva spelte Pir Uzgoj pira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]