Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodično gazdinstvo Vidović
  • 02.12.2017. 11:00

Složna porodica čuva tradiciju Bosanskog Grahova

Porodica Vidović iz Bosanskog Grahova se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i izradom tradicionalnih proizvoda.

Foto: Arhiva porodice Vidović i Ranka Vojnović
  • 1.716
  • 283
  • 0

Imanje porodice Vidović nalazi se u selu Vidovići koje je udaljeno 5 kilometara od Bosanskog Grahova prema Drvaru. Ova sedmočlana porodica je primjer složnog rada svih članova od kojih nitko nije zaposlen, a poljoprivreda i priprema tradicionalnih proizvoda je jedini izvor prihoda.

Iskoristili potencijale prirode

Vrijedni članovi porodice su iskoristili potencijale prirode koja ih okružuje. Nada Vidović se sa suprugom, sinom, snahom, dvoje unučadi i djedom okrenula svom radu i pripremanju tradicionalnih proizvoda koji se generacijama pripremaju u ovoj porodici i prenose budućim naraštajima.

"Od nečega se moralo živjeti, a kako se tradicionalno bavimo izradom raznih domaćih proizvoda, odlučili smo proširiti našu proizvodnju kako bi smo na takav način finansijski osnažili našu porodicu. U našoj sedmočlanoj porodici nitko nije zaposlen i svatko ima učešće u izradi naših proizvoda. Da nije tako, naš trud bi bio uzaludan. Čak i najmlađi unuci, koji su školarci i nama veliki podsticaj u radu, i sami pomalo uče, pomažu pri hranjenju životinja, sakupljanju plodova i sličnih lakših poslova", priča nam Nada.

Tradicija kao inspiracija

Tradicija proizvodnje sireva

Porodica Vidović živi od onoga što sami uzgoje i proizvedu. Bave se sakupljanjem i preradom samoniklih i divljih plodova kojih na području Grahova ima u izobilju. Bave se i stočarskom proizvodnjom, a poznati su po proizvodima od mlijeka.

U porodici Vidović održala se tradicija proizvodnje sireva i ostalih mliječnih proizvoda koji su karakteristični za ovo područje. To je tradicija koja se učila, usavršavala i prenosila sa starijih na mlađe.

Nada nam otkriva da je ona unazad trideset godina učila i pomagala svojoj svekrvi u proizvodnji sira i drugih mliječnih proizvoda.

"Prije sedam godina ja sam nastavila sama izrađivati sir prema njenom receptu, a sada uz mene uči moja snaha. Trenutno proizvodimo tvrdi sir i kajmak. U našoj ponudi imamo dvije vrste kajmaka - čistu koru sa mlijeka i sirni namaz (smjesa kore i mladog sira)."

Zahvaljujući kvalitetu tradicionalno proizvedenih proizoda sve veći broj kupaca se odlučuje za sir i druge mliječne proizvode porodice Vidović. Tradicionalni sir se odlikuje odličnim okusom koji je rezultat spoja kvalitetnog mlijeka sa čistih područja i recepta iz davnina. U posljednje vrijeme sve više je tražena surutka zbog njene višestruke koristi za ljudski organizam i zdravlje.

Vidovići žele da prošire proizvodnju

Osim proizvoda od mlijeka, Vidovići proizvode razne rakije, džemove, uzgajaju ovce, a proljetos su podigli zasad smilja. Proizvode rakiju od divlje kruške koju sakupljaju u svojoj okolini, a koja se odlikuje specifičnom aromom. Pored ove rakije proizvode i rakije od šljive i jabuke. Pripremaju i džem od šipka koji zajednički sakupljaju svi članovi porodice.

Članovi porodice Vidović se ne predaju i pored teških uslova života u Grahovu i nezaposlenosti. Opredjelili su se da vlastitim radom stvore bolje uslove za život.

Najveći problem im je nemogućnost proširenja proizvodnje, jer nemaju dovoljno finansijskih sredstava za ulaganja u objekte i proširenje stada. U svom radu nailaze i na mnoge probleme, a najveći su nesigurnost tržišta i nepostojanje pomoći u vidu donatorskih sredstava koja bi ima omogućila proširenje proizvodnje.

I Vidovići i priroda imaju što za ponuditi

Od Nade smo doznali planove njene porodice: "I pored svega mi smo optimisti, idemo naprijed. Borimo se, jer zapravo i nemamo drugog izbora. U planu imamo povećati broj grla, zbog proširenja proizvodnje mliječnih proizvoda jer je potražnja svakim danom sve veća."

Kupci najveća podrška

Do sada su učestvovali na brojnim sajmovima poljoprivrede i sličnim manifestacijama. Njihovi kupci su ih preporučivali novim kupcima zbog kvaliteta njihovih proizvoda i to im je za zasada jedina reklama i najveća satisfakcija za dalje napredovanje i trud koji ulažu u proizvodnju. Osim direktne prodaje dio svoji proizvoda prodaju i preko FB stranice Stridon - domaći proizvodi porodice Vidović.

"Često znam reći svojim mušterijama, a to mogu i sami vidjeti kada dođu na naše imanje, da sve što proizvedemo je 100% prirodno i zdravo. Odavde se dokle pogled seže vide zelene livade, pašnjaci, šume, proplanci, planinski izvori. Savršena priroda koju trebamo poštovati i na pravi način koristiti", poručuje Nada.

Foto: Arhiva porodice Vidović i Ranka Vojnović


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Vidović Nada Vidović. Bosansko Grahovo Tradicija Sir Kajmak Pekmez Šipak Rakija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.