Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Sontacchi
  • 13.12.2020. 16:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Spoj tradicije i modernih tehnologija - Vinarija Sontacchi

Koristeći metodu predaka tzv. ancestrale, Krunoslav Sontacchi ove je godine prvi put proizveo pjenušavo vino fermentacijom direktno u boci. Riječ je o blendu graševine i cabernet franca uzgojenih u eko proizvodnji.

Foto: youtube/Printscreen
  • 675
  • 419
  • 0

Svestrani Krunoslav Sontacchi s bratom Antunom suvlasnik je obrta odnosno obiteljske vinarije osnovane još 1929. godine u Kutjevu, koji više od desetljeća svoje vinograde uzgaja isključivo na ekološki način. No, dok prije nije imao potrebe za njim, iduće će godine biti vlasnik EKO certifikata.

Proizvodnja je to pod otvorenim nebom u kojoj ne možemo utjecati na sve faktore. "Bilo je faza i bez uroda, ali s obzirom na naše vinogorje koje smatram jednim od najboljm, a obišao sam brojna po Europi, nema razloga da se ne radi ekološka proizvodnja i to s vrhunskim rezultatima", kaže Krunoslav čiji su preci u potrazi za boljim životnim uvjetima iz Italije doselili u Slavoniju, a čiju priču prožima spoj tradicije i modernih tehnologija. 

Terasirao vinograd 

Svjestan izazova, svoje znanje neprestano unaprijeđuje. 'Spomenik' tome je i mladi nasad crnog pinota koji iz daleka signalizira da je vlasnik vinograda - netipičan. Stupovi od kestena u kombinaciji s inox žicom odaju posebno moćan vizualni dojam, no tek dolaskom u neposrednu blizinu pažnju zaokuplja dizajn međurednog prostora. Zbog položaja i orijentacije terena odlučio je vinograd terasirati kako bi ga što učinkovitije obrađivao znajući da vrhunska vina dolaze samo iz isto takvih vinograda.

Koristeći metodu predaka tzv. ancestrale ove je godine prvi put proizveo pjenušavo vino fermentacijom direktno u boci. 

U jednom kupljenom, otkriva, zatekao je čak 7 sorti, no nije želio proizvoditi isto toliko različitih vrsta vina te je došao do zanimljivog rješenja. 

Odlučio je cijeli vinograd obrati u jednoj berbi i napraviti maceraciju tih sorata u specijalnim drvenim bačvama da bi dobio što iskrenije, što prirodnije vino. "To macerirano, bijelo odnosno narančasto amber vino, nazvao sam SuperSlavonac ili skraćeno Superslav, kao poruku da se u Slavoniji odnosno Kutjevačkom vinogorju može dobiti najbolji rezultat od jako puno sorata", pojašnjava.  

Ancestrale ili proizvodnja vina metodom predaka 

Invovativni pristup tehnologiji vinarstva očituje se i u njegovom podrumu. Vinifikacija se odvija u iznimno kvalitetnim bačvama izrađenim od svjetski priznatog slavonskog hrasta oplemenjenog ključnim dijelovima izrađenim od inoksa omogućavajući mu tako da u njima, uz skladištenje, odrađuje i fermentaciju. Posebno je zanimljiva najveća u podrumu koja, kako kaže, nikad nije prazna.

Riječ je o bačvi u kojoj vrši maceraciju i čuvanje isključivo crnih vina. Posebno je dizajnirana tako da mu omogućuje kontroliranu fermentaciju zadržavajući apsolutno maksimum svih aroma prilikom prerade grožđa.

Najzanimljivije vino proizvodi na tradicionalni, gotovo potpuno zaboravljeni način. Koristeći metodu predaka tzv. ancestrale ove je godine prvi put proizveo pjenušavo vino fermentacijom direktno u boci. Riječ je o blendu graševine i cabernet franca uzgojenih u eko proizvodnji.

Na jednom sajmu prirodnih vina u Beču još 2018., vidio je da su u trendu prirodna pjenušava vina. Ostalo mu je to u podsvijesti, a kako je ove godine imao parametre na grožđu idealne za proizvodnju takvog vina, odlučio se za proizvodnju metodom ancestrale. 

Fermentacija u boci

"Riječ je o fermentaciji u boci koja se događa samo jednom, nema popravka. Znači, kakvo vino uđe u bocu kad se zatvori, to je to. Naravno, grožđe treba biti iz ekološke proizvodnje. I kako je riječ o divljoj fermentaciji, nije dodano ništa sumpora, a rezultat će se vidjeti tek na proljeće", zaključuje.


Tagovi

Krunoslav Sontacchi Vinarija Sontacchi Eko proizvodnja Superslav Metoda ancestrale Metoda predaka Vinogradarstvo


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.