Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje puževa
  • 25.05.2021. 09:00

Staze kuda se puževi kreću zalijte toplom vodom i napravite im prepreku od granja

Puževi su u stanju potpuno uništiti usjeve povrća. Kava, ocat, senf u prahu i grančice s trnjem mogu nam pomoći u stalnoj borbi s ovim štetnicima.

Foto: Depositphotos/a-poselenov
  • 3.126
  • 149
  • 0

Kišovito vrijeme i povećana vlažnost stvaraju optimalne uvjete za pojavu puževa. Skoro na svim povrtlarskim kulturama čine štete ili u potpunosti mogu uništiti usjev. Njihov napad je najopasniji kada su biljke mlade (imaju mesnate listove ili sočne plodove).

Postoji više različitih vrsta i većina ih je aktivna tijekom noći. Zbog sluzavog tijela odgovaraju im padaline ili obilno zalijevanje. Nema ih ili im je broj manji u sušnom dijelu ljeta jer ne podnose suhu zemlju i izloženost Suncu. Visoke temperature nepovoljno utječu na njihov organizam, a sasušena zemlja oštećuje stopalo kojim klize po površini.

Kod nas su zastupljene brojne metode i sredstva za suzbijanje puževa. Neke od tehnika, dobro poznate uzgajivačima povrća, su i bakrena traka oko visokih gredica i posuda, talog kave, usitnjene ljuske jaja, izmrvljene školjke, posipanje pepelom, upotreba kukuruznog brašna (palente), biber, ljute paprike, češnjak. Sve aktivnosti koje provodimo u cilju zaštite usjeva trebale bi se odraditi ujutro ili navečer, odnosno u periodu kada su ovi štetnici aktivni.

Za mlade puževe kava je smrtonosna

Osim posipanja talogom, možemo upotrijebiti i pripremljenu kavu. Ona koja se koristi kao preparat za suzbijanje, priprema se na isti način kako i za redovnu upotrebu, samo se stavi veća količina kako bi se dobila jača otopina. Pripravak se može napraviti i s instant kavom. Zatim se ohladi, procijedi i tretiraju se površine kuda se puževi kreću, oni sami. kao i biljke (posebno korisno kada su u pitanju kupusnjače). Za mlade jedinke, spomenuto sredstvo je smrtonosno, a odrasli će biti dezorijentirani.

Ne bacajte grane s trnjem

Također imaju osjetljivo stopalo, a grančice s trnjem ga oštećuju i stvaraju rane. Zbog toga ne bacajte grane koje na sebi imaju trnje (ruže, kupine, divlje ruže). Dovoljno je da stavite dvije do tri grančice, jednu pored druge i to će biti prepreka koju zaobilaze ili će ih znatno manji broj uspjeti prijeći.

Puževe ćete najlakše namamiti pivom, a otjerati čili paprikom

Ocat služi i kao herbicid

Ovaj provjereni preparat primjenjuje se za tretiranje biljaka i okolnog zemljišta. Potrebno je 50ml alkoholnog octa razblažiti sa deset litara vode. Prskanje se obavlja navečer. Budite oprezni s navedenom otopinom jer ocat se koristi i kao herbicid. Bolje je pripravke s njim primjenjivati na površinama koje se ne obrađuju ili na rubnom području kako bi se izbjeglo njegovo eventualno herbicidno djelovanje.

Smeta im topla voda

U deset litara vode otopi se 150 grama gorušice (senfa) u prahu. Navedenim pripravkom navečer se tretiraju usjevi. Primjenjuje se u periodu kada ne pada kiša, a puževi se preko dana sklanjaju od djelovanja Sunca. U slučaju kada se izvodi tretman s ovim sredstvom, sakupljat će se oko biljaka i tako ostati izloženi utjecaju sunčeve svjetlosti.

Puževima smeta i topla voda. Za ovu metodu trebala bi biti zagrijana na 30 do 40°C. Zalijevaju se površine kuda se kreću. Ne močiti blizu biljaka.


Tagovi

Pojava puževa Zaštita usjeva Posipanje talogom kave Grančice s trnjem Otopina od gorušice Ocat kao herbicid Stopalo puža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.