Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme na udaru
  • 25.02.2015. 10:30

Što koči proizvođače eko sjemena?

Može li se očekivati rast ekološke proizvodnje bez domaće proizvodnje ekološkog sjemena?

Foto: Udruga Gredica
  • 2.175
  • 374
  • 0

Proizvodnja hrane za vlastite potrebe u Republici Hrvatskoj i dalje je vrlo prisutna, ponajviše u sjeveroistočnom dijelu i ostalim ruralno siromašnijim županijama. Takvi proizvođači sami sebe ne smatraju profesionalnim proizvođačima, već poljoprivredu smatraju tradicijom, a vlastiti im proizvodi osim podizanju kvalitete života, služe i podizanju ekonomskog standarda.

Prosječna veličina domaćeg gospodarstva iznosi 5,3 ha, a Hrvatska se s 0,63 ha poljoprivrednog zemljišta po stanovniku smatra jednom od bogatijih zemalja po pitanju poljoprivrednog zemljišta. Obzirom na navedeno, u malih je gospodarstava česta pojava korištenja naturalnog sjemena, kojima ekonomska isplativost nalaže korištenje sjemena vlastite proizvodnje.

Postavlja se pitanje: Kako do eko sjemena dolaze oni koji planiraju uložiti u razvoj ekološke proizvodnje, koja je kako u nas tako i u svijetu poticana dodatnim iznosima potpora?

Tko proizvodi eko sjeme u nas?

Zbog još uvijek relativno očuvanog okoliša i poljoprivredne tradicije, ekološka poljoprivreda predstavlja izuzetnu mogućnost za razvoj domaće proizvodnje. Unatoč tome, zastupljena je tek na 3,12% površina, dok je europski prosjek 5,7%.

Pogledajte još: Katalog biljnih vrsta

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, u Bazu proizvođača poljoprivrednog reprodukcijskog materijala iz ekološke proizvodnje uvedena su dva dobavljača ekološki proizvedenog sjemena povrća, kao i ljekovitog bilja, dok je za žitarice i voćne sadnice registriran samo jedan dobavljač.

Zanimljivo je istaknuti da za ekološko sjeme krmnog bilja i sjemena uljarica, kao i sadnica loze te maslina, nemamo registriranog dobavljača!

Specifičnosti uzgoja eko sjemena

Ekološko sjemenarstvo zahtjevnija je grana proizvodnje od konvencionalnog sjemenarstva te takvo sjeme zaslužuje osobitu vrijednost. Zahtjevnost proizvodnje očituje se u visokim uvjetima prirodne otpornosti na bolesti i štetnike te na prilagođenost lokalnim uvjetima.

Može li se očekivati rast ekološke proizvodnje bez domaće proizvodnje ekološkog sjemena?

Certificirana domaća proizvodnja sjemena odvijala se u 2013. godini na 19.131 ha oranica, 1.368 ha površina za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja te 167 ha povrća.

Čudesni vrtovi Varaždina

Danas u gradovima postaje sve učestaliji trend organizacija edukacija i radionica o uzgoju sjemenskog materijala, permakulture i ekološkog načina uzgoja. Varaždin u suradnji s udrugom Gredica jedan je od pozitivnih primjera gradova u kojima su iskorišteni gradski vrtovi za uzgoj i proizvodnju korisnog bilja.

Preko 100 angažiranih vrtlara u

Varaždinskim gradskim vrtovima

Uočivši u svom okruženju želju građana za vrtlarenjem, a nemogućnost dolaska do zemljišta grad Varaždin donirao je zemljište za projekt Čudesni vrtovi Varaždina, za koji je udruga Gredica osvojila treću nagradu na međunarodnom natječaju za društveno inovativne projekte SozialMarie, u konkurenciji od 308 prijavljenih projekata. U godinu dana vrt je okupio preko 100 vrtlara.

Primjer strastvenog kolekcionara je i Trudi Boršoš, koja kraj Požege u svom vrtu čuva 500 vrsta autohtonog sjemena rajčice. Razmjena sjemenskog materijala i pokretanje sjemenskih banaka u svijetu je uobičajeno, a Boršoš upozorava na stanje na domaćem tržištu: "Prije 15 godina na tržnici ste mogli kupiti desetke vrsta rajčice, a danas ih se može nabrojati na prste jedne ruke."

Tekst je izrađen prema dokumentu Sjeme na udaru, autorice Sunčane Pešak, dostupnom ovdje.

Foto: Udruga Gredica


Tagovi

Sjeme na udaru Proizvodnja hrane za vlastite potrebe Republika Hrvatska Prosječna veličina gospodarstva Eko sjeme Ekološka poljoprivreda Dobavljači eko sjemena Čudesni vrtovi Varaždina Trudi Boršoš Sunčana Pešak


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]