Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Na bali slame
  • 21.04.2023. 07:30

Što se može uzgajati na balama slame?

Najbolje uspijevaju rajčica, paprika, krastavci, tikvice, ali može se uzgojiti i krumpir, jagode. Koje su prednosti ovoga uzgoja, a što napraviti da uspije?

Foto: Depositphotos/nazarulika
  • 3.997
  • 241
  • 0

Kada imate tlo loše kvalitete ili želite probati nešto drugačiji način uzgoja, iskoristite bale slame. Možemo ih postaviti gdje želimo, a ispod se stavlja sloj kartona ili agroplatno. Prednosti su izostanak oranja i težih fizičkih radova.

Obavezno je dodavanje dušičnog gnojiva nekoliko tjedana prije sadnje. Osim umjetnih, ljudi koji su naklonjeni ekološkoj poljoprivredi mogu koristiti razna biljna gnojiva koja imaju veći sadržaj dušika, na primjer od koprive ili divizme. Koristi se i otpina kokošjeg gnojiva.

Prednosti uzgoja

Slama odlično upija i zadržava vlagu, postepeno se razlaže i oslobađa hranjive tvari koje koriste posađene biljke. Prilikom razgradnje stvaraju dodatnu toplinu, što omogućava sadnju nešto ranije nego na zemlji. Po površini se razvuče sloj dobro pregorjelog stajnjaka ili komposta. Sadnja se obavlja u rupe.

Puno je prednosti ovakvog načina uzgoja. Pošto su biljke na višoj poziciji, nema toliko saginjanja, što čuva kralježnicu. Pogodne su za djecu, starije osobe, a uz pomoć bala uzgojem povrća se mogu baviti i osobe s invaliditetom. Možemo ih premještati, ako za tim postoji potreba. Primjerice, za vrijeme ljetnih vrelih dana jednostavno ih premjestimo u sjenu, ispod drveća.

Također, u slami nema korova.

I jagode će uspijevati u slami (Foto: Depositphotos/alex862_yandex_ru)

Paprika i rajčica odlično uspijevaju

Najčešće se uzgajaju rajčica i paprika, ali i krumpir, tikvice, krastavci, čak i jagode. Sadnice paprike se sade na bale slame koje se pripremaju desetak dana ranije. Dodaje se dušično gnojivo i obavlja zalijevanje. Pripremljena bala je topla i vlažna, proces razgradnje je započeo, a hranjive tvari se oslobađaju. Nekoliko dana pred sadnju dodajte gnojivo bogato fosforom i kalijem kako bi intenzivirali razvoj korijena posađenih mladih biljaka. Kako je paprika veliki potrošač hraniva, prihranu obavljamo svakih desetak dana.

U slučaju rajčice i krastavca mora se postavljati armatura uz koju će se naslanjati i rasti. Stupovi armature se postavljaju uz red bala. Tikvice odlično uspijevaju kada se uzgajaju na ovakav način.

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Sadnice se sade na pripremljene bale, ali i na obične gomile koje se postavljaju na isti način. Dobar urod će dati i kada prve godine pokošenu travu gomilamo na jedno mjesto i pustimo da trune.  Sloj trave treba biti najmanje debeo oko 30 cm. Sljedeće godine se sade tikvice i malčiraju slamom. Biljke će dobiti dovoljno hrane, vlage i topline. 


Tagovi

Povrće na slami Povrće na balama slame Bale slame Uzgajanje povrća Vrt za starije Vrt za djecu Uzgoj na slami Paprika u slami Rajčica u slami Krumpir u slami


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]