Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne uši
  • 14.08.2019. 13:30

Suzbijte lisne uši prirodnim putem

Bez obzira gdje se mogu pojaviti, lisne uši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe kemijskih preparata. Biljku operite pod mlazom vode, a zatim pošpricajte preparatom koji ste sami napravili umjesto tretiranja insekticidom.

Foto: Depositphoto/schankz
  • 50.359
  • 326
  • 0

Lisne uši su zeleni kukci male veličine i mekog tijela. Brzo se razmnožavaju, a jedna uš za samo tjedan dana može izleći osamdeset novih jedinki. Imaju veliki broj generacija pa su iz tog razloga dosta prisutne na uzgajanim biljkama. Kada napadnu usjev, isisaju sok tako da se lišće počinje sušiti, a cvjetovi ne uspiju cvjetati. Zbog toga je vrlo važno često vizualno pregledati biljke. Posebnu pažnju obratiti na donji dio lista.

Bez obzira gdje se mogu pojaviti, lisne uši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe kemijskih preparata. 

Ako se i pored svih mjera predostrožnosti pojave, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte preparatom koji ste sami napravili umjesto tretiranja insekticidom. Upotreba prirodnih preparata posebno je važna kod biljaka koje se drže u kućnim uvjetima i koriste kao začini ili čajevi, poput ljekovitog bilja

Na kojim biljnim dijelovima najčešće parazitiraju?

Javljaju se na voću, povrću, cvijeću, ali i ljekovitom bilju. Hrane se mladim dijelovima biljke, na kojima i parazitiraju. Također, štete mogu praviti i na pupoljcima, mladim dijelovima stabljike, plodovima i korijenju. 

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Štetu prave tako što sišu biljno tkivo pri čemu dolazi do raznih deformacija napadnutih dijelova biljke. Uši na taj način slabe biljku jer joj kradu hranjive tvari, a pritom prenose i razna virusna oboljenja. 

Temperatura i vlažnost zraka imaju veliki utjecaj na njihovu pojavu. Optimalna temperatura za razvoj je u intervalu od 20 do 28 stupnjeva dok vlažnost treba biti preko 60%. Kiša i jači pljuskovi ispiru uši s biljaka i one zatim polako propadaju na zemljištu. Suša također dovodi do smanjenja njihove brojnosti. 

Lišće rajčice toksično je za uši

Dvije do tri šake lišća rajčice narežite i potopite u dvije do tri čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite i sipajte u bocu s raspršivačem. S ovom otopinom pošpricajte kompletnu biljku, pritom imajte u vidu da se najviše uši nalazi na donjem dijelu listova gdje se ujedno i najmanje vide. Toksični sastojci iz lista rajčice uništit će biljne uši, a što je najvažnije, nisu opasni i štetni za ljude.

Na cvjetnicama se mogu suzbiti smjesom koja se može napraviti od sastojaka koje ima svako kućanstvo. Krupno izrendati 30 grama crvenog luka i malo sapuna za rublje. Ovu smjesu preliti s jednom litrom vode i ostaviti da odstoji pet sati, zatim procijediti otopinu i s njom prskati cvjetnice. 

Otopina od češnjaka i deterdženta

Izgnječite dvije glavice češnjaka i dodajte dvije žlice mineralnog ulja, odnosno, tekućeg parafina. Ostavite da odstoji 24 sata, procijedite pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i jednu žlicu deterdženta za suđe. Otopinu držati na tamnom mjestu. Za špricanje biljaka uzmite tri žlice ove otopine i stavite u pola litre vode. S ovim špricati biljke koje su napale uši.

Ako vam se učini da je otopina prejaka za biljku, razblažite s još malo vode. Prvo provjerite na par listova pa, ako listovi ne požute, dobar je, a ako počnu žutiti, prejaka je i morate još malo razblažiti s vodom. Češnjak sadrži supstance koje djeluju kao insekticid, a deterdžent za suđe razorit će površinski sloj biljnih uši koje će uginuti od dehidracije. Neugodan miris češnjaka vrlo brzo nakon špricanja nestane.

Ljuske od jaja dobre i za zemljište i protiv uši

Za uništavanje biljnih uši može pomoći i usitnjena ljuska od jajeta. Ljuske bi prvo trebalo ostaviti nekoliko dana da se dobro osuše. Zatim ih izmrviti i samljeti u mlincu za kavu. S dobivenim prahom, posipa se biljka koju su napale lisne uši. Prah ne odgovara ovim insektima, ali zato može poboljšati kvalitetu zemljišta jer sadrži kalcij.

U borbi protiv uši, korisnim se pokazao i otopina od octa i deterdženta za suđe. Jednostavno se priprema tako što se u pola litre vode sipa jedna žlica sredstva za pranje suđa i dvije žlice octa. Ova otopina se zatim ulije u bocu s raspršivačem i s njim se pošprica biljka. Nakon špricanja, ostavi se da djeluje osam do deset sati nakon čega se biljka ispere čistom vodom. Navedeni postupak može se ponoviti tek nakon nekoliko dana.


Tagovi

Lisne uši Prirodni preparati Suzbijanje uši Napadnuta biljka Lišće rajčice Ljuske od jaja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]