Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fungicidi
  • 25.05.2023. 07:30

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Prirodni fungicidi se lako pripremaju, sastojci poput sode bikarbone, češnjaka, kamilice su dostupni, a nisu štetni za uzgajane biljke

Foto: Depositphotos/vitaliyborcovskiy
  • 43.188
  • 2.302
  • 1

Biljne bolesti je nemoguće iskorijeniti, a najbolje ih je spriječiti kako nam cijeli urod ne bi propao. Njihovom nastanku doprinose brojni faktori. Prvi simptomi se javljaju na pojedinačnim biljkama ili njihovim dijelovima, a uz povoljne uvjete, kao što su ove godine, se brzo prošire. 

U sprijčavanju nastanka infekcije i suzbijanju prvih simptoma možemo koristiti sredstva koja pripremamo od sode bikarbone, raznog povrća, začinskog, ljekovitog i divljeg bilja i drugih tvari.

1. Soda bikarbona

Vrlo efikasna u spriječavanju zaraza, jer mijenja pH reakciju na površini biljnih organa. Za pripremu prirodnog fungicida koji spriječava pojavu hrđa i plijesni potrebno je u 1 l vode dodati četiri žlice sode bikarbone i jednu žlicu biljnog ulja. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice bit će nam potrebna jedna žlica sode bikarbone, 1 l mlijeka i 5 do 10 l vode. Svako sredstvo dobro promiješajte kako bi se soda otopila i ne bi začepila dizne prskalice.

2. Češnjak

Vrlo učinkovit fungicid se može pripremiti od češnjaka. Djelovat će i kao insekticid i biostimulator. Dovoljno je nekoliko češnjeva usitniti, nije ih potrebno guliti, i preliti sa 1 l vode. Ostavi se da odstoji najmanje 12 h, preko noći. Gotovo sredstvo se procijedi i spremno je za tretiranje. Treba imati ugodan miris na češnjak. Jak miris znači da trebate doliti još vode kako bi ga razrijedili i spriječili oštećenje biljaka. Uvijek koristite svježe spremljeno sredstvo. Za bolji učinak dodajte dva do tri lista lovora.

3. Crveni luk

Pripravak od ljuski crvenog luka dat će najbolju zaštitu od plamenjače. Dovoljno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode i ostaviti tijekom noći. Ovim sredstvom se tretiraju biljke dva do tri puta u tjednu.

4. Fungicid od tri vrste povrća

Za pripremu će vam biti potrebne tri veće glavice crvenog luka i jedna češnjaka koje trebate usitniti ili samljeti. Dobivenu masu prelijte sa 2 l tople vode i dodajte dvije žlice paprike u prahu. Sve dobro promiješajte i ostavite preko noći u poklopljenoj posudi. Ujutro tekućinu procijedite i dodajte jednu žlicu tekućeg sapuna. Prije upotrebe dolijte još 2 l proključale i ohlađene vode. Efikasno je sredstvo u zaštiti voća i povrća. Koristi se u intervalima od 10 do 15 dana. Kiše ispiru sredstvo s biljaka.

5. Kamilica

Protiv gljivičnih bolesti odlično djeluju pripravci od kamilice. U tu svrhu jednu šalicu suhih cvjetova kamilice prelijte s 1 l ključale vode. Ostavite poklopljeno u posudi preko noći. Koristi se za tretiranje biljaka i tla, pod uvjetom da zemljište nije prevlažno.


Tagovi

Fungicidi Ekofungicidi Hrđa na biljci Plijesan na biljci Plamenjača Pepelnica Prirodni fungicid Fungicid od češnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]