Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 28.07.2022. 15:00

Traži se dodatno popuštanje ekoloških mjera ZPP-a: Pet EU država će dobiti zeleno svjetlo

Povjerenik EK za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 83
  • 4
  • 0

Strah od globalne nesigurnosti hrane naveo je većinu ministara poljoprivrede da se založe za dalje ublažavanje mjera zaštite okoliša ZPP-a za 2023. godinu, izvještava Agrarheute.

Evropska unija se tome suprotstavlja, ali je dozvolila privremena odstupanja od određenih ekoloških zahtjeva u programu EU subvencija za poljoprivredu.

"Kao dio naše solidarnosti s Ukrajinom, gotovo sve države članice pozvale su na fleksibilnost u okviru ZPP-a", potvrdio je češki ministar Zdenek Nekula prilikom predsjedanja svojim prvim sastankom ministara poljoprivrede EU nakon što je Češka 1. jula preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU.

To podrazumijeva produženje upotrebe poljoprivrednih površina izdvojenih za biodiverzitet u narednoj godini, a prvenstveno je riječ o pravilima za plodored i korištenju ugara.

Pšenica najproblematičnija

Dok jedni podržavaju produženje, jer su površine potrebne za povećanje proizvodnje hrane, drugi kritikuju uništavanje životne sredine i prirode.

Do kraja godine je program koji je privremeno na snazi. Prema njemu, poljoprivrednici s obradivom površinom većom od 15 ha moraju osigurati da najmanje pet posto njihove zemlje bude posvećeno područjima korisnim za biodiverzitet, kao što su drveće, živice ili zemljište koje je ostavljeno u ugaru.

Proizvodnja pšenice je najviše upitna (Foto: Bigstockphoto/volodymyrshtun)

Proširenjem derogacije u novim pravilima ZPP-a, ono se mijenja na četiri posto. 

Hemijska zaštita bilja bit će zabranjena u Natura 2000 područjima: Upitna proizvodnja žitarica?

"U 2023. suočit ćemo se s nesigurnošću u dostupnosti i pristupačnosti pšenice, čak i ako se ukrajinski izvoz preko morskih luka nastavi", rekao je Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu. On je dao opreznu podršku ideji, a odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica. Problem dodatno pojačava vreli talas koji smanjuje prinose u Evropi.

Pet država članica dobile zeleno svjetlo

Pet država članica će dobiti zeleno svjetlo za nacionalne strateške planove ZPP-a, kroz koje će postaviti individualizirani akcioni plan o tome kako namjeravaju da ispune devet ciljeva nove reforme ZPP-a.

Naime, Wojciechowski je potvrdio da će Komisija pokrenuti zvanični proces odobrenja za Portugal, Poljsku, Španiju, Dansku i Francusku. Njima bi se mogle pridružiti druge države kako bi ukupno njih deset podnijelo novu verziju prije ljetne pauze, a prve odluke o usvajanju mogle bi se donijeti početkom septembra.


Tagovi

Evropska unija Janusz Wojciechowski Zdenek Nekula ZPP Ugar Ekološke mjere


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]