Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 28.07.2022. 15:00

Traži se dodatno popuštanje ekoloških mjera ZPP-a: Pet EU država će dobiti zeleno svjetlo

Povjerenik EK za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.787
  • 63
  • 0

Strah od globalne nesigurnosti hrane naveo je većinu ministara poljoprivrede da se založe za dalje ublažavanje mjera zaštite okoliša ZPP-a za 2023. godinu, piše Agrarheute.

Europska unija se tome suprotstavlja, ali je dozvolila privremena odstupanja od određenih ekoloških zahtjeva u programu potpora za poljoprivredu.

"Kao dio naše solidarnosti s Ukrajinom, gotovo sve države članice pozvale su na fleksibilnost u okviru ZPP-a", potvrdio je češki ministar Zdenek Nekula prilikom predsjedanja svojim prvim sastankom ministara poljoprivrede nakon što je Češka 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU.

To podrazumijeva produženje upotrebe poljoprivrednih površina izdvojenih za bioraznolikost u narednoj godini, a prvenstveno je riječ o pravilima za plodored i korištenju ugara.

Pšenica najproblematičnija

Dok jedni podržavaju produženje, jer su površine potrebne za povećanje proizvodnje hrane, drugi kritiziraju uništavanje okoliša.

Do kraja godine je program koji je privremeno na snazi. Prema njemu, poljoprivrednici s obradivom površinom većom od 15 ha moraju osigurati da najmanje pet posto njihove zemlje bude posvećeno područjima korisnim za bioraznolikost kao što su drveće, živice ili zemljište koje je ostavljeno u ugaru.

Proizvodnja pšenice je najviše upitna (Foto: Bigstockphoto/volodymyrshtun)

Proširenjem derogacije u novim pravilima ZPP-a, ono se mijenja na četiri posto. 

Kemijska zaštita bilja bit će zabranjena u Natura 2000 područjima: Upitna proizvodnja žitarica?

"U 2023. suočit ćemo se s nesigurnošću u dostupnosti i pristupačnosti pšenice, čak i ako se ukrajinski izvoz preko morskih luka nastavi", rekao je Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu. On je dao opreznu podršku ideji, a odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica. Problem dodatno pojačava toplinski val koji smanjuje prinose u Europi.

Pet država članica dobile zeleno svjetlo

Pet država članica će dobiti zeleno svjetlo za nacionalne strateške planove ZPP-a, kroz koje će postaviti individualizirani akcijski plan o tome kako namjeravaju ispuniti devet ciljeva nove reforme ZPP-a.

Naime, Wojciechowski je potvrdio da će Komisija pokrenuti službeni proces odobrenja za Portugal, Poljsku, Španjolsku, Dansku i Francusku. Njima bi se mogle pridružiti druge države kako bi ukupno njih deset podnijelo novu verziju prije ljetne pauze, a prve odluke o usvajanju mogle bi se donijeti početkom rujna. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski Zdenek Nekula ZPP Ugar Ekološke mjere Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]