Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oluja
  • 12.08.2021. 12:20
  • Splitsko-dalmatinska, Donji Vinjani

U 12 minuta nestao sav trud - tuča uništila nasad eko bajama Jerka Majića

Šteta na nasadu što se tiče ploda je 100 postotna, a kolika je na stablima tek će se vidjeti. Zasad je jasno da su polomljene grane i teško oštećeni cvjetni pupovi, kaže nam voćar čije je bajame jučer pokosila strahovita oluja.

Foto: Jerko Majić
  • 2.841
  • 303
  • 0

"Ovo su posljedice 12 minuta tuče i olujnog nevremena koje je pogodilo hektar mog ekološkog bajamika u blizini Imotskog", napisao je Jerko Majić na našem KLUBu uz niz popratnih fotografija koje jasno ocrtavaju jačinu udara koji je jučer poharao njegov nasad u Vinjanima Donjim. 

Kako nam je rekao, oluja je protutnjala jučer oko 17.30 sati. "Samo se sneveralo", opisuje dodajući da je tutnjavu bilo ružno slušati i u kući. Naime, supruga i on s najmlađim, mjesec dana starim četvrtim djetetom, taman su se vratili iz Splita kad je krenuo lom. 

"Mislio sam razbit će auto, prozore na kući", kaže nam navodeći da je šteta na nasadu što se tiče ploda 100 postotna. Kolika je na stablima tek će danas vidjeti kad se vrati s posla jer bura koja je jučer puhala nije dozvoljavala bolji pregled. 

No, vidio je i kamerom zabilježio da su polomljene grane i teško oštećeni cvjetni pupovi pa je upitno hoće li i dogodine uopće biti roda. Njegov nasad nalazi se, naime, na oko hektar površine, na više lokacija. Najdalji razmak je 700 metara, a sam je iskrčio dio šume i vlastitim sredstvima investirao u proizvodnju. I to prema preporukama prijatelja iz Izraela. Napravio je i jezero tako da bajami imaju podzemno navodnjavanje plus nadzemno za dohranjivanje. 

"Sve eko rađeno i po P.S.-u i dođe priroda i odnese sve", kaže ovaj voćar koji će pokušati spasiti što se spasiti da. Odnosno obaviti zaštitu drvenastog dijela bordoškom juhom i bakrom kako bi spriječio infekciju. 

Nasad je, inače, podigao u jesen 2016. godine, a kaže nam i da je zanimljivo da je jučerašnja oluja pogodila tek dio polja. "Ne znam koliko vam je poznata Imotska krajina, ali niži dio brda što gleda prema Imotskom polju, i do ceste prema Hercegovini, nekih 50 metara, sve je stradalo. Ispod ceste - polja netaknuta", opisuje dodajući da uzgaja i papriku koja je također pola stradala, pola kao da nevremena nije ni bilo. 

"Paprike uz ceste su Bože sačuvaj", napominje ovaj voćar kojemu je veliku štetu na nasadima još proljetos načinio mraz. Tuča ga je dokrajčila. 

"Žalosno je za gledati, ali ništa. Borit ćemo se dalje", zaključuje Jerko Majić. 


Fotoprilog


Tagovi

Jerko Majić Nasad bajama Nasad badema Eko proizvodnja Tuča Olujno nevrijeme Šteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).