Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nutmaz
  • 22.03.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

Planirajući sam plasman lješnjaka, naravno kada dođe do toga da ima prinos, nismo htjeli prodavati 'samo' plod jer ga na tržištu ima dosta, nego smo vodeći se ekološkim načelima, odlučili tržištu ponuditi nešto novo, kaže Jeronim Čeko.

Foto: arhiva "Nutmaz" j.d.o.o. i "Aronija OPG Prentašić"
  • 2.145
  • 254
  • 0

"Sama ideja za proizvod nastala je prije dvije godine kada smo se počeli igrati s receptima i sastojcima koji se dobro kombiniraju s lješnjakom. Napravili smo nekoliko uzoraka koje smo ponudili svojim obiteljima, prijateljima i poznanicima da vidimo reakcije, skupimo kritike te kako bi mogli predvidjeti reakcije samoga tržišta", kažu profesor hrvatskog jezika Jeronim Čeko i njegov kreativni partner i kum Željko.

Njihovi bližnji su glavni razlog što su danas tu gdje jesu, oni su ih potaknuli i ohrabrili da se okušaju u poslovnim vodama, a da pritom ne moraju ići trbuhom za kruhom daleko od doma.

O okusu je presudilo nepce petogodišnjaka

"Nakon svih mogućih kombinacija, odluku smo prepustili Željkovom sinu, mome kumčetu, tada 5- godišnjem Jakovu. Ispred njega smo stavili razne kombinacije namaza, s različitim sladilima i omjerima te se on odlučio za čoko verziju s brezinim šećerom i kakaom. Nama nije preostalo ništa drugo nego da ga poslušamo i upustimo se u poslovanje", otkrivaju ukratko tajne nastanka proizvoda koji se danas nalazi u tridesetak dućana diljem Republike Hrvatske.

Ipak ima jedan problem, a to je da se njihovi namazi od prženih ekološki uzgojenih lješnjaka najradije jedu na žlicu i zato oprez! Doznajemo i da su mnogi poznati Hrvati već zaljubljeni u ovaj vrhunski proizvod, a kuharice ga rado uključuju i u svoje slastice.

Od 2013. se bave eko proizvodnjom aronije i češnjaka, a 2016. su podigli pokusni nasad lijeske 

Osnovali su tvrtku Nutmaz j.d.o.o. koja se bavi preradom orašida i sjemenki. Proizvode u Španskom, u pogonu od 50-ak m2. Trenutačno otkupljuju sirovinu od nekoliko OPG-ova, a nadaju se kako će uskoro imati vlastitu sirovinu. Inače, od 2013. bave se i ekološkom proizvodnjom aronije (certificirana od Austria bio garantie). Imali su i uzgoj ekološkog češnjaka, a 2016. godine su posadili i pokusni, vlastiti nasad lijeske.

U originalni namaz ide 100% lješnjaka

"Planirajući sam plasman ploda, naravno kada dođe do toga da ima prinos, nismo htjeli prodavati 'samo' plod jer ga na tržištu ima dosta, nego smo vodeći se ekološkim načelima, odlučili tržištu ponuditi nešto novo", govore i otkrivaju da se radi o zdravom namazu od lješnjaka, bez dodataka emulgatora, raznih lecitina, konzervansa i ostalih štetnih dodataka koji se nalaze u srodnim artiklima.

"Jedan je 'čisti', 100% lješnjak bez ikakvih dodataka. Drugi namaz sadrži, što je rijetkost, čak mislimo i da smo jedini na našem tržištu, visokih 90% lješnjaka iz ekološkog uzgoja, te smo kao sladilo stavili brezin šećer i još dodali organski kakao. Brezin šećer je okusom i izgledom najbliži bijelom šećeru, ali ne mijenja okus te, ono što je najbitnije, ne radi štetu organizmu. Ne smeta djeci, a pogodan je i za dijabetičare jer ne mijenja razinu šećera u krvi", doznajemo. Tko ih poželi naći neće imati problema jer staklenka s velikim natpisom Nutmaz i prepoznatljivom šarenom naljepnicom s likom Orašara lako privlači pozornost.

U sastav namaza ulaze samo pomno birani lješnjaci

Proizvod grade na eko priči te koliko god su u mogućnosti sirovinu nabavljaju unutar države jer žele potaknuti domaću i ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Tako su do sada ostvarili suradnju s nekoliko eko gospodarstava: OPG Maras, OPG Sedlaček i OPG Matijević.

"Što se tiče samog proizvoda, mi ga doživljavamo i prezentiramo kao premium, volimo za njega reći i 'hand made' jer u njegov sastav ulaze samo pomno birani lješnjaci. Naš je cilj tržištu ponuditi što bolju kvalitetu", ističu.

Postupak proizvodnje je sljedeći: lješnjak prvo ide u rotacijsku pećnicu, zatim se ručno prebire kako bi se odvojio nekvalitetan plod. Nakon toga ide u mikser iz kojega izlazi gusto tekući lješnjak, a slijedi proces dodavanja ostalih sastojaka (brezin šećer i kakao). Poslije prerade, namaz pune ručnom punilicom u sterilizirane staklenke. "Tek po okončanju cijeloga procesa ručno etiketiramo teglice u kreativno (i vrlo primamljivo) ruho našega dizajnera Matije Dedića. Zbog svega navedenoga, možemo reći da je ovo pravi premium, hand-made proizvod", obrazlažu dvojica prijatelja i suradnika.

Ne odustajte od rada na zemlji

U početku su osobno obilazili dućane i slali mailove s ponudom, a danas ih mnogi sami pozivaju da dođu predstaviti svoj proizvod. S prvim teglicama krenuli su pred Božić 2018. kada je mnogima Orašar (njihov zaštitni znak, omiljeni božićni lik) bio posebno zanimljiv. Neki su ih upozoravali da je to poklon specifičan za 'pod bor', ali Jeronim i Željko odmahnuli su rukom i rekli: Pa nek nam Božić traje kroz cijelu godinu!

Domaće tržište je prepoznalo namaz 

Ciljeve su podijeli u kratkoročne i dugoročne. Nadaju se u skorijoj budućnosti i svoju malu tvornicu staviti pod eko certifikaciju. "Plan nam je plasirati neke nove proizvode koji će se također temeljiti na hrvatskoj, ekološkoj sirovini. Želimo dati svoj obol u poticanju naših poljoprivrednika da ne odustaju od rada na zemlji", kategorički tvrde i i teško je ne vjerovati im jer doista ulijevaju povjerenje.

Nedavno plasirali zdrave grickalice od prženih eko bučinih koštica 

Kao dugoročni cilj, nadaju se za nekoliko godina, postavili su podizanje većeg nasada lijeske na 3 ha djedovine u Slavoniji. Opet, naravno, sve po ekološkim standardima. "To je povezano i s planom da hrvatske ekološke proizvode ponudimo i plasiramo u inozemstvo. Vlastiti nasad bi nam osigurao kvalitetan hrvatski, ekološki lješnjak, možda otvorio i neka nova radna mjesta, te svakako dao snažnu potporu i sigurnost našoj mladoj firmi", optimistični su, a otkrivaju nam i da su ovih dana na tržište plasirali i novi proizvod - radi se o zdravim grickalicama.

Pržene eko bučine koštice zalili su tamarijem te umiješali začine. "Super zamjena za one nezdrave grickalice koje unosimo u sebe. Stoga se nemojte iznenaditi kada na policama vidite privlačne vrećice u crvenoj i plavoj varijanti. Izazivamo vas da ih probate jer okus itekako prati zanimljiv dizajn eko pakiranja", pozivaju Jeronim i Željko, a mi se već unaprijed radujemo nekim novim proizvodima.


Fotoprilog


Tagovi

Jeronim Čeko Namaz od lješnjaka Nutmaz Eko lješnjaci Certificirana proizvodnja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.