Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 17.11.2020. 14:15

Urbani vrtovi kao isplativ vid uzgoja - šta sve morate znati?

U slučaju privremenog skladištenja plodova, odmah nakon branja neophodno je imati obezbijeđen sistem hlađenja kao i ventilaciju, kako ne bi došlo do gomilanja toksičnih produkata disanja svježih plodova.

Foto: WikimediaCommons/Benjamín Núñez González (ilustracija)
  • 172
  • 41
  • 0

Kada se govori o vrtlarstvu kao o hobiju, ono ne podrazumijeva samo uređene parcele nego i gradske, urbane bašte. U svijetu je već dugo praksa da se iskoristi svaki pedalj gradskog zemljišta, saksija ili kutija kako bi se zasadilo povrće.

O tome kako pravilno rukovati, pakovati, te prirodno konzervirati proizvedeno povrće i voće iz urbane bašte, za  biznisinfo.ba govorio je profesor dr. sc. Benjamin Muhamedbegović, sa odjela prehrambene tehnologije, na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Pravilna priprema kreće od pravovremene berbe

Prema njegovim riječima, izuzetno je važna adekvatna priprema plodova za predstojeće čuvanje i skladištenje, a ona kreće od pravovremene berbe. Pravo vrijeme u ovom slučaju drugačije je za svaku vrstu i sortu i uslovljeno je načinom dozrijevanja, namjenom, kao i podnebljem na kojem se uzgaja. 

Baštovanstvo na balkonima, kao rješenje za izolaciju

"Poželjno je poznavati fiziološku i tehnološku zrelost jer nejednako dozrijevanje ima veliki uticaj prilikom transporta i skladištenja. Kod nekih vrsta, sazrijevanje se odvija na stablu poput na primjer jagodičastog voća, trešanja, višanja i nekih sorti šljive", objašnjava Muhamedbegović.

Dodaje da u slučaju privremenog skladištenja plodova, odmah nakon branja neophodno je imati obezbijeđen sistem hlađenja kao i mogućnost provjetravanja ili ventilacije, kako ne bi došlo do gomilanja toksičnih produkata disanja svježeg voća i povrća.

Obratiti pažnju na promjene započete tokom zrenja

"Ako je zrak suh, onda dolazi do intenzivne transpiracije, koja dovodi do velikih gubitaka mase. Plodovi se smežuraju i vrlo često više nisu za upotrebu u svježem stanju", napominje ovaj stručnjak.

Proizvodnja hrane u urbanoj bašti i njezine prednosti

Kako se i poslije berbe ne završavaju promjene koje su započete u vrijeme zrenja, potrebno je poznavati i faktore koji su ih izazvali, u cilju lakšeg kontrolisanja, usporavanja ili ubrzanja sazrijevanja nekih sorti. 

Veliki značaj ima i ambalaža u koju se pakuje voće i povrće i koja mora biti propisana odgovarajućim pravilnikom. Većina pakovanja za čuvanje svježih poljoprivrednih proizvoda je transportnog, a manje prodajnog tipa.

Ambalažne jedinice, kako kaže Muhamedbegović, slažu se tako da gornji slojevi ne pritiskaju donje i da se ne sudaraju ni bočno.


Tagovi

Urbano vrtlarstvo Benjamin Muhamedbegović Pravovremena berba Tehnološko zrenje Voće i povrće Ambalaža


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]