Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Malčić
  • 03.11.2016. 08:00

Uz voće i ljekovito bilje gaje i batat i bamiju

Porodica Malčić se bavi organskom proizvodnjom povrća, voća i ljekovitog bilja. Njihovu proizvodnju odlikuje veliki broj vrsta, a svoju ponudu obogatili su prirodnom kozmetikom koju pripremaju od bilja koje sami uzgoje.

Foto: Ustupila Habiba Malčić
  • 4.551
  • 906
  • 0

Imanje porodice Malčić se nalazi u selu Dragočaj nedaleko od Banja Luke. Ovo imanje je okruženo šumom, u blizini nema zagađivača i zato se porodica Malčić posvetila organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. U radove na imanju je uključena cijela porodica, supružnici Habiba i Goran i njihove kćerke Gorana i Mirela.

Oni se već 10 godina bave organskom proizvodnjom voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja za svoje potrebe, a od prošle godine su izašli na tržište kao registrovano porodično gazdinstvo i postigli uspjeh sa svojim proizvodima.

Veliki izbor povrća, voća, aromatičnih i ljekovitih biljaka

Na imanju pomno biraju kulture koje gaje i zbog toga je njihova raznovrsna ponuda ono što ih izdvaja od drugih proizvođača. Osim uobičajenih kultura uzgajaju i vrste koje su rijetke na našim prostorima.

Na imanju pomno biraju kulture koje gaje

Proizvode različite vrste povrća: paradajz (sorte koje se razlikuju po boji i obliku), paprike, patlidžane, tikvice, patišone, komorač, batat, bamiju, kovrdžavi kelj, brokoli, blitvu, pak choi (kineski kupus), cveklu, rotkvice, crveni luk, bijeli luk, celer, mahune, grašak, bob, razne sorte salata, zimske tikve (Acorn, Delicata, Hokaido ...).

Izbor voća je raznovrstan. Na imanju imaju zasađene: dunje, jabuke, šljive, višnje, trešnje, ribizle, aroniju i jagodu. Veliku pažnju posvećuju ljekovitom i aromatičnom bilju kao što su: matičnjak, kadulja, boražina, ružmarin, lavanda, neven, divlji origano, vlasac, stevija, dragoljub, kamilica, nana, gavez, majčina dušica...

Kako ističe gospođa Habiba: "Bez obzira što sam "dijete sa asfalta” rad u bašti mi nije stran, već je porodična tradicija. Moj djed se nekad bavio poljoprivredom. Jedan banjalučki park i danas nosi naziv Kupusište, jer je upravo on na toj parceli nekad uzgajao kupus."

Kćerke su velika pomoć

Porodica Malčić veliku pažnju poklanja zdravom načinu gajenja bilja, obrade zemljišta i čuvanju starih sorti.

"Za ovakav vid proizvodnje potrebno je prije svega mnogo ljubavi, a zatim vremena i posvećenosti. Biljke morate konstantno obilaziti i pregledati kako bi u što kraćem roku reagovali na eventualne probleme. Našu baštu hranimo kompostom, stajskim đubrivom, bio pripravcima i zeolitom. Protiv raznih nametnika se borimo biljnim čajevima, eteričnim uljima i raznim homeopatskim pripravcima. Trudimo se da poštujemo plodored, da našim biljkama damo dobre susjede kako bi se međusobno štitile i hranile. Njegujemo stare sorte i čuvamo sjeme. Svi radovi se obavljaju ručno, osim frezanja većih površina", kaže gospođa Habiba.

Ljekovito i aromatično bilje

Ova porodica veliku pažnju poklanja uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, njegovoj preradi i stalno se edukuje iz ove oblasti. Gospođa Habiba je ljubav prema ljekovitom bilju naslijedila od tetke: "Ljubav prema ljekovitom bilju provlači se od ranog djetinjstva kada sam dane u prirodi provodila sa tetkom u potrazi za različitim samoniklim biljem. Ona mi je pružila osnovno znanje, naučila me da razlikujem bilje, kako da ga berem i koristim. Kasnije sam se sama educirala iz različite literature."

Na imanju su zasađene različite vrste i sorte ovog bilja. Prikupljeno bilje suše na prirodan način. Međutim, tu nisu stali i od bilja pripremaju razne macerate i tinkture. Macerate pripremaju u hladno cijeđenim uljima masline, suncokreta, sjemenki grožđa, kokosa. Maceriraju uzgojeno i samoniklo bilje i u njihovoj ponudi možete pronaći macerate nevena, hajdučke trave, kamilice, smilja, lavande, mrkve, ljubičice, tratinčice, gaveza, bamije, maslačka i još mnoge druge.

Vrijedne ruke porodice Malčić

Ideju za izradu pripravaka od bilja došla je od gospođe Habibe: "Prirodnu kozmetiku sam počela raditi za svoje potrebe, jer imam jako osjetljivu i suhu kozu. Bila sam alergicna čak i na bebi kreme i nisam mogla naći odgovarajući proizvod. Moja baka me naučila kako napraviti melem i to je bio početak. Kasnije sam počela da izučavam aromaterapiju i polako širila paletu proizvoda. Sada radim razne meleme, kreme, serume, maslace, pa čak i dezodoranse i paste za zube."

Veliku pažnju poklanjaju kvaliteti proizvoda, a za izradu ovih proizvoda koriste biljke uzgojene u svom vrtu, a ostale sastojke nabavljaju od provjerenih proizvođača. Vosak i propolis nabavljaju u pčelarskoj zadruzi. Svoje proizvode predstavljaju preko fb stranice Immortelle Bio kozmetika.

Žele zaokružiti proizvodnju i preradu

Ova vrijedna porodica poklanja veliku pažnju svojoj proizvodnji, ali još uvijek ulažu u proizvodnju i nemaju zaradu. Veliki problem je što nemaju gdje plasirati svoje proizvode. "Kada registrujete PPG to ne znači da možete svoj proizvod prodati. Imamo nekolicinu kupaca kojima dostavljamo proizvode po narudžbi, ali to su veoma male količine i ne mogu pokriti naše troskove. Ipak, mi ne planiramo da odustanemo od organske proizvodnje. U budućnosti planiramo da organsku proizvedeno povrće, voće, ljekovito, aromatično bilje i kozmetiku sjedinimo u jednu cjelinu i nađemo mogućnost da proizvode plasiramo na trzište", ističu Malčići.

Ove godine su prvi put izlagali svoje proizvode na nedavno održanom sajmu Organska subota u organizaciji Agencije za ruralni razvoj iz Banja Luke.

Porodica Malčić namjerava da aplicira za cerifikate za njihovu proizvodnju i poručuju: "Veoma je bitno da znate odakle vaša hrana dolazi. Proizvesti hranu i živjeti zdravo, disati punim plućima nije sramota, nego potreba i pravo svih nas."

Foto: Ustupila Habiba Malčić


Fotoprilog


Tagovi

Seosko imanje Organska poljoprivreda Eko poljopivreda Povrće Prirodna kozmetika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić