Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 16.11.2017. 09:00

Vunaste uši? Suzbijte ih na prirodan način!

Vunaste uši su česte štetočine sobnih biljaka čije suzbijanje traje duži vremenski period.

Foto: Bigstockphoto/Sokolenko
  • 5.339
  • 122
  • 0

U zimskom periodu često se susrećemo sa različitim štetočinama na sobnim biljkama i biljkama koje smo unijeli na prezimljavanje. Među brojnim štetočinama vunaste uši često prave probleme, posebno na orhidejama i kaktusima.

Vunaste uši se prepoznaju po karakterističnom izgledu, podsjećaju na male nakupine bijele vune, pamuka. Zahvaljujući takvom izgledu lako se uočavaju na dijelovima napadnute biljke.

Propadanje biljke

Štete pričinjavaju sisanjem biljnih sokova. Vunaste uši najradije napadaju i hrane se na mladim, nježnim biljnim dijelovima. Kao rezultat ishrane vunastih ušiju listovi postaju žuti i otpadaju. Pri napadu jakog intenziteta dolazi do opadanja cvjetova, pupoljaka, a na kraju dolazi do propadanja biljke.

Osim direktne štete koju pričinava ishranom, vunasta uš zbog svoje voštane prevlake potiče razvoj gljivične plijesni.

Brzom širenju štetočine pogodije polaganje velikog broja jajašaca i kratak ciklus razvoja. Ženke polažu između 200 i 600 jajašaca u skupinama koje prekriva voštanom prevlakom. Nakon dvije sedmice iz jajašaca se razvijaju larve. U zavisnosti od uslova ciklus razvoja traje između jednog i dva mjeseca.

Razvoju vunastih ušiju pogoduju uslovi u prostorijama sa grijanjem gdje je niska vlažnost vazduha. U takvim uslovima veoma brzo dolazi do prenamnoženja vunastih ušiju.

Suzbijanje vunastih ušiju

Zbog voštane prevlake ove uši su dobro zaštićenje od dejstva insekticida. Borba sa njima je dugotrajna. Jedinke se zavlače u skrovite dijelove biljke odakle se teško mogu ukloniti (pazušci listova, uvijeni listovi, pupoljci).

Najbolja odbrana od vunaste uši je preventiva. Sprovesti karantin za nove biljke, sve biljke održavati i brinuti se o njima kako bi bile što zdravije i imale jak imunitet.

Kod kupovine biljaka izvršiti pregled na prisustvo ove štetočine. Kupljene biljke ne držati u istoj prostoriji i blizu drugih biljaka kako bi se spriječilo širenje štetočine.

Kod slabog napada biljke se mogu polijevati toplom vodom kako bi se saprale uši ili se uklanjaju mehanički pomoću štapića za uši ili pincete. Pomaže i pranje vatom namočenom u alkohol. Nakon ovog tretmana biljku isprati vodom.

Za suzbijanje se mogu koristiti: kalijumov sapun, insekticid od duvana, insekticid od bijelog luka, neem, insekticid od bijelog luka i čili paprike i druge pripravke.

Primjena eko pesticida daje rezultate, ali treba biti uporan i ponavljati tretmane.

Insekticid od duvana

10 opušaka potopite u 1,5l vode, ostaviti jedan do dva dana i procijedite. Ovako pripremljenim insekticidom poprskati biljku. Postupak se ponavlja nakon 7 do 10 dana.

Insekticid od bijelog luka i čili paprike

Usitnjen bijeli luk i čili papriku prelijte sa vodom i zagrijavajte. Ovaj čaj je najbolje pripremati uz otvoren prozor. Kada čaj proključa ostavite da se ohladi i procijedite. Za malu količinu je dovoljno uzeti jedan veći čen bijelog luka, jednu manju čili papričicu i preliti sa 2dl vode. U zavisnosti od krupnoće čena i čili paprike ohlađen čaj se razređuje vodom. Tretiranje biljke ponoviti poslije 10 do 15 dana.

Pripravak od sapuna i alkohola

Na 1l vode dodati po jednu kašiku nekog eko sapuna i slabijeg alkohola. Ovim pripravkom sapraćemo štetočinu sa biljke. Nakon tretmana biljku oprati pod vodom sobne temperature.

Ove mjere suzbijanja možete primjeniti i kod napada štitastih ušiju.

Foto: Bigstockphoto/Sokolenko


Tagovi

Zaštita bilja Vunaste uši Prirodni pripravci Eko zaštita Štitaste uši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.