Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pharos
  • 03.04.2018. 13:30

Water Retainer - revolucionarni proizvod koji pomaže biljkama da prežive duže bez kiše!

Water Retainer je preparat na bazi organske tvari, a služi kao poboljšivač tla. Njegova glavna karakteristika je zadržavanje vlage u tlu za biljke i spriječavanje promjene u zemlji uslijed suše.

Foto: Pharos
  • 1.393
  • 108
  • 0

Voda je osnova bez koje nema života. U biljnom svijetu ona otapa minerale i prenosi hranjiva. Sastavni je dio biljnog tkiva. Nedostatak vode u tlu u sušnim mjesecima utječe na prekid usvajanja hranjiva što dovodi do stopiranja porasta biljke, odbacivanja lišća i smanjenja uroda. Tvrtka Pharos predstavlja Water Retainer - revolucionarni odgovor na sušu i na isušivanje. Proizvod zadržava vodu u tlu, biljkama daje veću otpornost, a biljke postaju zdravije.

Upotreba proizvoda u segmentima:

  • Vrt & okućnica
  • Hortikultura & Održavanje parkova
  • Poljoprivreda

Sa uporabom Water retainer smanjujemo promjene u zemlji uslijed suše. Te promjene imaju razne nezgodne posljedice. S isušivanjem zemljina površina postaje vodoodbojna. Na taj način i prilikom manje kiše apsorpcija (usvajanje) vode je smanjeno, što dodatno povećava zbijenost zemlje. Zemlja postaje manje prozračna i manje je vode iskoristivo za biljke, što uzrokuje manji prinos. Zbog nedovoljne opskrbe zemlje s vodom, zbijenosti i manje prozračnosti mogu se uzrokovati višegodišnje posljedice. 

Nedostatak vode u tlu u sušnim mjesecima utječe na prekid usvajanja hranjiva što dovodi do stopiranja porasta biljke, odbacivanja lišća i smanjenja uroda.

Sprječava povećano ishlapljivanje i cijeđenje vode

U dijelu godine kada je manjak oborina, a nemamo navodnjavanje ili nemamo dovoljno vode za navodnjavanje, vodu moramo na neki način omogučiti biljci. Water retainer je proizvod koji zadržava vodu u tlu. Svojstvo samog preparata je da navlači vodu na sebe (higroskopnost) te time sprječava povećano ishlapljivanje i cijeđenje vode u dublje slojeve zemlje. Water retainer prvo veže molekule vode na sebe, a zatim tu vodu predaje na okolne čestice tla. Samim tim čuvamo vodu oko korijena biljke, koju ona koristi za svoj rast i razvoj. Water retainer zadržava se na površini tla i u plitkom sloju zemlje. Kod povećane vlažnosti zraka ima svojstvo vezivanja vlažnost iz zraka. Water retainer omogućava da biljke prežive duži period bez kiše.

Upotreba Water retainera je u mjesecima povišenih ljetnih temperatura, kod izraženog nedostatka vode. Period upotrebe je krajem svibnja/početkom lipnja, ovisno kada dolazi do povišenja temperatura. Sama primjena ovisi o vremenskim prilikama. Djelovanje proizvoda u tlu je tri mjeseca. Ukoliko je potreba da pokrijemo duži period od tri mjeseca, nakon šest do osam tjedana od prvog tretmana, primjenjujemo pola doze, gdje se djelovanje povećava na četiri i pol mjeseca.

Ušteda vode i do 50%

Upotrebom Water retainera dokazano štedimo vodu i do 50%. Time možemo smanjiti količinu vode u procesu navodnjavanja ili dobivamo duplo duži period između dva navodnjavanja sa količinama koje smo koristili. Koristi se na otvorenom (polje), ali i kod plastenika/staklenika.

dv
Priprema otopine - 1 ml/1 m2, a kod travnjaka 2 ml/1 m2

Proizvod je tekućina smeđe boje, koja se vrlo odobro razrijeđuje s vodom i nanosi na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Budući da je proizvod higroskopan (navlači vodu na sebe) treba izbjegavati prskanje po listovima. Ukoliko poprskamo i listove, trebamo saprati preparat na tlo zalijevanjem, kako bi došao na mjesto djelovanja.

Water retainer zadržava se na površini tla i u plitkom sloju zemlje. Kod povećane vlažnosti zraka ima svojstvo vezivanja vlažnost iz zraka.

Doza za sve kulture je 10 lit/ha (1 ml/1m2). Kod travnjaka je doza 20 lit/ha (2 ml/1m2) iz razloga jer travnjaci imaju plitki korijen. Količina vode ovisi o samoj prskalici koju koristite. Bitno je da koristitie doza sredstva za preporučenu površinu. Ukoliko dođe do primjene i veće količine sredstva, neće doći do neželjenih efekata, već samo do boljeg zadržavanja vode. Bitno je da se ne primijenjuje manja količina ispod preporučene doze, jer tada preparat ne pokazuje efekat.

Dozvoljen u ekološkoj poljoprivredi

Preparat je dobivenim od organske tvari te je dozvoljen za upotrebu i u ekološkoj poljoprivredi. Nakon tri mjeseca se u potpunosti raspada te nema nikakav negativni utjecaj na tlo, biljke i čovjeka.

Efekt djelovanja uslijed suše. Lijevo je tretirani nasad, a desno je netretirani nasad

Pakiranja su raznolika, od manjih volumena za hobiste do velikih za profesionalce. Pakiranja: 100 ml, 400 ml, 1 L, 10 L, 20 L, 200 L i 1.000 L. Distribucija i stručno savjetodavstvo: Biogeist d.o.o., www.biogeist.hr

Autor: Davor Popović, dipl.ing.agr.


Tagovi

Water Retainer Pharos Zadržavanje vode Vlaga u tlu Ekološka poljoprivreda Suša


Partner

Pharos d.o.o.

Mate Lovraka 13, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@waterretainer.com.hr web: http://waterretainer.com.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]